ØVELSE: Kronprinsesse Mette-Marit ble fraktet på snøskuter inn i fjellområdet der Øvelse Vikafjell fant sted torsdag. Foto: Scanpix

Mette-Marit på redningsøvelse i fjellet

Kronprinsesse Mette-Marit er imponert over samarbeidet og innsatsen til de over 100 mannskapene som deltok i en redningsøvelse arrangert av Sivilforsvaret på Vikafjellet torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg er imponert over det jeg har sett, særlig over koordineringen mellom dem som deltok, sa kronprinsessen etter at hun hadde fulgt «Øvelse Vikafjell» det meste av dagen.

Øvelsen gikk ut på å redde 38 personer som satt i biler i en kolonne som hadde kjørt seg fast under uvær på fjellet.

Værhardt

Vikafjellet mellom Hordaland og Sogn og Fjordane er en svært værhard høyfjellsstrekning, derfor var det et realistisk utgangspunkt for øvelsen

Redningsmannskapene måtte bare late som om det var uvær denne dagen, for sola skinte, og det var nesten vindstille da kronprinsessen kom til Myrkdalsstovo i skisenteret Voss Fjellandsby.

FIKK BLOMSTER: Kronprinsesse Mette-Marit ble møtt av elever fra Myrkdalen skole og barnehage da hun kom til Voss Fjellandsby torsdag morgen. Foto: Scanpix

Kronprinsessen var for anledningen kledd i Sivilforsvarets uniform.

Bak på en snøskuter ble hun fraktet inn i fjellet der øvelsen foregikk. Deretter fikk hun i flere timer følge redningsoperasjonen.

Fra sol til vind

Mellom 100 og 200 redningsmannskaper fra Sivilforsvaret, Røde Kors, Norske Redningshunder, politiet og Vegvesenet deltok i redningsaksjonen. Passasjerene i de «fastkjørte» bilene - frivillige fra Myrkdalen og Voss - ble hentet ut og brakt inn i Sivilforsvarets varme telt.

Kronprinsessen fikk se hvordan en slik redningsaksjon ledes og gjennomføres. Alt gikk etter planen. Da øvelsen var i ferd med å bli avsluttet, fikk både mannskapene og den kongelige gjesten merke at det raskt kan bli alvor i fjellet. På kort tid skyet det til og begynte å blåse.

- Trygt

- Det skulle egentlig vært stygt vær under øvelsen, men jeg er nå litt glad for at det var fint. Jeg har hatt en fin og lærerik dag, sa kronprinsessen før hun forlot Vikafjellet.

Hun la til at hun har fått et godt inntrykk av de ressursene som kan settes inn hvis biler kjører seg fast i fjellet.

- Etter å ha sett dette, føler jeg at folk som ferdes over fjellovergangene kan være trygge, sa hun.

Gode ord

- Vi er svært fornøyd med øvelsen og kronprinsessens besøk. Vi synes vi fikk gitt henne et bredt bilde av hvordan en slik redningsoperasjon gjennomføres, sier øvelsesleder Anne-Margrete Bollmann.

Hun fulgte kronprinsessen rundt under hele øvelsen og kunne konstatere at gjesten var fornøyd med det hun fikk seg.

Kronprinsesse Mette-Marit tok seg tid til å snakke med mange av deltakerne fra de forskjellige etatene som deltok under øvelsen.

- Hun roste oss som driver og brøyter her over fjellet. Det var hyggelig å få gode ord fra kronprinsessen, for ofte får vi bare kjeft for at brøytingen er for dårlig, sa Erling Stokkebø fra Vik i Sogn, en av de mange som fikk hilse på kronprinsessen torsdag.

PAUSE: Kronprinsesse Mette-Marit tok seg tid til å snakke med mange av redningsmannskapene som deltok i Øvelse Vikafjellet Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder