HURRA FOR KONGEHUSET: Kronprins Haakon og kronprins Mette-Marit besøkte Sametinget fredag formiddag. De ble vist rundt av samtingspresident Egil Olli. Har får de en luhka i gave. Foto: Scanpix

Kongehuset står sterkt blant samene

For sametingspresident Egil Olli er kronprinsparets besøk i Sametinget og Karasjok nok en bekreftelse på at det er nære bånd mellom kongehuset og samene i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Samenes nasjonaldag

- Kongehuset har en sterk stilling i det samiske folk. Dette har mye med personligheten til dem som har hatt posisjonen. Kong Olav var en folkekonge, en arv kong Harald viderefører. Nå ser vi at kronprinsen også viser den samme interessen for det samiske folk. Samene har følt dette som en støtte, sier Olli til NTB.

Fredag guidet han kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit rundt i det snart åtte år gamle sametingsbygget i hjertet av Karasjok.

Sametinget

Bygget var ikke på plass da kong Harald ved åpningen av den tredje sametingssesjonen den 7. oktober 1997 framførte en unnskyldning fra den norske stat for den uretten det samiske folk ble påført gjennom en hard fornorskningspolitikk.

PÅ BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit i samedrakt. Foto: Scanpix

Både kongen og dronningen var til stede da bygget ble offisielt åpnet i 2001 ved innledningen av den fjerde sametingssesjonen.

Helt siden parlamentet ble innstiftet i 1989, har det vært en like selvfølgelig konstitusjonell handling å åpne Sametinget som Stortinget.

Også ung sympati

Sametingspresidenten mener dette er med på å styrke de båndene spesielt den eldre generasjon samer har følt til kongehuset.

- Det har spesielt vært den eldre generasjon som har uttrykt et spesielt sterkt forhold til de kongelige. Men også blant yngre samer har kongehuset en sterk posisjon. At de yngre medlemmene av kongefamilien har valgt å gifte seg med «vanlige folk» oppfattes positivt og er med å bringe dem nærmere også unge samer, sier Olli.

I plenumssalen fredag overrakte han en staselig luhka til kronprinsen og kronprinsessen som begge trakk den poncho-lignende kappen over Karasjok-koftene som de fikk i bryllupsgave og har på seg under besøket i Karasjok.

Nasjonaldag

Senere på fredagen skulle kronprinsparet delta i feiringen av samenes nasjonaldag som har vært markert i fire land siden 1993. Men historien til samenes nasjonaldag går mye lengre tilbake i tid. Dagen ble innstiftet under det første samelandsmøtet i Trondheim 6. februar 1917.

I 2004 ble dagen offisiell flaggdag i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder