- Skjøt nyttårsraketter mot politiet ved Israels ambassade

INNENRIKS

PARKVEIEN(VG Nett) Demonstranter og politi barket sammen utenfor den israelske ambassaden i Parkveien mandag. Politiet benyttet tåregass mot demonstrantene.

Publisert: Oppdatert: 29.12.08 22:44

Flere hundre personer demonstrerte mandag kveld utenfor Stortinget mot de israelske krigshandlingene i Gaza.

Demonstrasjonstoget gikk i retning den israelske ambassaden i Parkveien. Her ble det voldelige sammenstøt mellom flere av demonstrantene og politiet etter at demostrantene prøvde å trenge seg forbi politisperringene rundt ambassaden.

VGTV:Se video fra sammenstøtene

Politiet brukte tåregass-granater

Demonstrantene kastet store steiner mot politiet og sendte nyttårsraketter mot ambassadebygningen. Politiet svarte med tåregass.

- Det var helt kaos der. Det var minst 100 demonstranter som prøvde å klarte over sperringene. Jeg så at de prøvde å bruke nyttårsraketter mot politiet, forteller nabo Per Vidar Stokvik til VG Nett.

Etter at demonstrantene pepret politiet med stein i over en time, tåkela politiet til slutt store områder ved Slottsparken og krysset mellom Parkveien og Wergelandsveien med tåregassgranater for å spre demonstrantene, fortalte VG Netts journalist på stedet Endre Alsaker-Nøstdahl.

- Politiet brukte store mengder tåregass for å få kontroll på demonstrantene. Det lå tjukt med tåregass over hele området, og tåregassen sved i øynene flere kvartaler unna, fortalte han.

- Tåregassen rammet alle

Flere av deltagerne i det som skulle være et fredelig demostrasjonstog, mener politiet brukte for mye tåregass.

Cecilie Lund hadde med seg sin 10 måneder gamle sønn i toget, og forteller at også han fikk tåregass i øynene.

- Det var ingen advarsler om bruk av tåregass, ingenting. Jeg gikk langt bak i toget, men tåregassen nådde alle, sier hun til VG Nett.

En annen leser, Sohail Mahdi, forteller at han så en mann falle sammen på bakken grunn av pusteproblemer.

- Det var noen få som ødela for alle de fredelige demonstrantene, sier han.

RØDE KORS SVARTE LESERNE:- Det er mye følelser involvert

Omtrent 30-40 ungdommer, mange av dem maskerte, var blant de mest aktive demonstrantene.

Ni pågrepet

Operasjonsleder Vidar Hjulstad sier til Aftenposten.no at politiet sålangt har pågrepet ni demonstranter, alle mannlige. Blant dem er fire 16-åringer. De pågrepne skal avhøres mandag kveld.

- I løpet av kvelden vil det bli tatt stilling til om de skal fremstilles for varetektsfengsling eller om de skal slippes fri. Vi må vurdere hvor alvorlig det hver enkelt har gjort, sier Hjulstad.

Flere politifolk ble truffet av steiner under demonstrasjonen.
Demonstrantene skal ha brukt bensin til å sette fyr på gjenstander som de kastet mot politiet.

Mange demonstrasjoner

Det var ikke bare den israelske ambassaden i Norge som ble omringet av demonstranter i dag. Over hele verdene er det arrangert demonstrasjoner til støtte for befolkningen på Gazastripen.

Ifølge CNN pågår det mandag kveld en omfattende demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden i London. I Hellas har over 3000 unge demonstranter nok en gang hatt et voldelige sammenstøt med politiet i den greske hovedstaden, skriver nyhetsbyrået AP.

Også i Lyon, Geneve, Barcelona og i Caracas i Venezuela meldes det om demonstrasjoner mandag kveld.

Her kan du lese mer om