FAMILIEPOLITIKK: Thomas Lie og Camilla Øksnes tok med seg Emilie (5 mnd) på Lagunen kjøpesenter. Familien er opptatt av barnehageplasser, men har ikke bestemt seg for om de skal stemme Aps Jens Stoltenberg. Til høyre står Anne-Grete Strøm-Erichsen og Stig Hammersland. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Jens gir velgerne kjæresteråd

... men Liv Signe og Lars tjener mest på Stoltenbergs frieri

BERGEN (VG) I sitt nye velgerfrieri forteller Jens Stoltenberg at det er gråværsdager i alle forhold, også hans eget.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I kampen om alle de som vurderer å ikke stemme ved valget, tar statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå i bruk svært personlige råd til velgerne.

- Venter du med å satse på den store kjærligheten til du er helt sikker på at forholdet blir hundre prosent uten gråværsdager, så ender du opp singel i sofaen, sier Stoltenberg.

Les også:- Frp er vinneren på VGs meningsmåling

Kjærlighetsrådet, gjelder også i politikken, mener statsministeren:

- Venter du med å stemme til du finner et parti som du er hundre prosent enig med, så ender du partiløs. Og venter du med å ta en beslutning i kjærlighetslivet og i politikken, så ender du både singel og partiløs i sofaen, sier Stoltenberg.

Les også:Stoltenberg: - Det går likar no

Hovedmotstander

Han presiserer at folk skal få velge kjæreste selv, uten innblanding fra regjeringen.

- Men om folk velger å stemme, det har jeg en mening om. Hjemmesitterpartiet er vår hovedmotstander i valget. Ap har mange venner som velger å sitte hjemme på valgdagen, fordi de er irriterte på oss og vil straffe oss. Men det nytter ikke å angre etter valget når Erna eller Siv er blitt statsminister, sier Stoltenberg.

SAMLESIDE:Alt om stortingsvalget på VG Nett!

MENINGSMÅLINGER:Slik ville Stortinget ha sett ut dersom det var valg i dag!

Lørdag var første gang statsministeren turde å bruke kjærlighetsrådet foran et stort publikum og journalister på Torgallmenningen i Bergen.

- Dette er et bilde jeg har utviklet gjennom mange år, men som jeg kun har brukt i små forsamlinger, og nå i gradvis større forsamlinger. Det kan jo være en farlig sammenligning, sier Stoltenberg og presiserer:

- Jeg har full respekt for at noen velger å være single.

Les også:- Lei av drittslenging i valgkampen

Stoltenberg bekrefter at kjærligheten heller ikke er perfekt i hans eget liv.

- Åpenbart. Når det gjelder Ingrid og meg, så er det en privatsak. Men det er åpenbart, slik er det for oss, og slik er et for alle, sier Stoltenberg som er gift og har to barn med sin Ingrid Schulerud.

Tjener mest

Paradoksalt nok er det Sp-leder Liv Signe Navarsete og Venstre-leder Lars Sponheim som tjener mest på statsministerens kjærlige råd til hjemmesitterne om å komme seg opp av sofaen på valgdagen.

VELGERGUIDE:Vanskelig å velge? VG Netts test hjelper deg!

Årsaken er at Ap snart ikke har flere velgere å hente, sier valgforsker og Ap-venn Frank Aarebrot.

- Ap kan få maks 35 prosent oppslutning ved valget, og 34 prosent er absolutt innen rekkevidde. Men det er Sp og Venstre som har de største stemmereservene, og dermed har mest å hente på mobiliseringen Stoltenberg appellerer til, sier Aarebrot.

I valget i 2005 satt 22,6 prosent av velgerne hjemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder