PST fikk tips om siktede for ett år siden

NYDALEN (VG) PST sier tipset om Philip Manshaus gikk ut på høyreekstreme holdninger og ikke terrorplanlegging. Sammen med Oslo-politiet besluttet de å ikke følge det opp videre.

 • Ole Løkkevik
 • Carina Hunshamar
 • Jenny-Linn Lohne
 • Toini Thanem

Artikkelen er over ett år gammel

– Det jeg ønsker å si er at PST mottok et tips om siktede for om lag ett år siden, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse mandag.

Han legger til at de sammen med Oslo-politiet ikke fant grunnlag for å følge opp tipset nærmere.

– Tipset var nokså vagt og gikk ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sier Sjøvold.

– Hva tenker du om det i dag, at man ikke gjorde mer?

– Det er alltid vanskelig i ettertid å ta den vurderingen, men det jeg må forholde meg til er at det ble gjort en kvalifisert vurdering da tipset kom inn. Jeg vil også si at vi får inn mange tips, og det må hele tiden gjøres vurderinger av de konkrete tipsene.

Sjøvold vil ikke kommentere hvor de fikk tipset fra.

les også

Siktede begjærer seg løslatt etter moské-skytingen

Kontaktet ikke Manshaus

Antiterror-sjef Arne Christian Haugstøyl i PST utdyper til VG at tipset stort sett omhandlet Manshaus’ holdninger.

– Det gikk ut på hans høyreekstreme og konservative holdninger, og ikke at han planla noen form for aksjoner eller voldelige handlinger. PST og politiet gjorde gode, grundige vurderinger den gangen så langt det lot seg gjøre, og vi klarte ikke å fange opp at han hadde noen intensjon eller kapasitet til å gjennomføre en terrorhandling.

Haugstøyl sier videre at PST ikke snakket med siktede etter at de mottok tipset for ett år siden.

– Med fasit i hånd kan man si at vi ikke lyktes å forebygge i dette tilfellet, sier han.

– Nå vil vi fortsette å gjøre en så god jobb som vi kan for å forebygge at terror skal inntreffe.

Philip Manshaus ble mandag terrorsiktet etter skytingen i bærumsmoskeen lørdag. Han er også siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster.

Politiet har sagt at de har kjennskap til Manshaus fra før, men at det ikke gjelder straffbare forhold. Frem til nå har de ikke villet si hvorfor de kjente navnet fra tidligere.

Negativ utvikling

Allerede i mai var det generelle trusselnivået i Norge moderat. Samtidig forteller Sjøvold at PST har sett en «negativ utvikling i høyreekstreme miljøer», og at det i hovedsak er tre begrunnelser for denne utviklingen.

Internasjonalt har det vært gjennomført flere høyreekstreme terrorangrep.

For det andre er det i ferd med å utvikle seg en felles propagandaplattform, som PST ikke tidligere har sett. Sjøvold viser blant annet til utarbeidelse av manifester og angrepsvideoer.

I tillegg nevner Sjøvold at det er flere høyreekstreme grupperinger, og de har sympatisører i Norge som forherliger terroraksjoner gjennomført og oppfordrer til lignende aksjoner i Norge.

– Disse utviklingstrekkene har gjort at PST i sommer skjerpet vår vurdering av truslene fra de høyreekstreme i Norge. Det betyr ikke at trusselnivået har endret seg, men vi har gitt en skarpere begrunnelse for hvorfor det ligger der det ligger, sier Sjøvold.

les også

– Resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge

Oppfordrer til å dele informasjon

PST-sjef Sjøvold åpnet pressekonferansen med å si at PST som sikkerhetstjeneste er dypt berørt av saken.

– Det gjelder både drap, terrorhandling og den frykten og lidelsen mange mennesker har opplevd som følge av det her, sa Sjøvold.

I PSTs årlige trusselvurdering fra februar skriver de at flere høyreekstreme i Norge har «kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger». Samtidig vurderes det som «lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019».

Ifølge trusselvurderingen har dette sammenheng med blant annet lav innvandring til Norge og nok så åpne politiske debatter om utfordringer tilknyttet innvandring.

Antiterror-sjef Haugstøyl sier at man aldri kan utelukke at terrorhandlinger kan skje, og oppfordrer folk til å dele informasjon de måtte ha med PST og politiet.

– Sjeldent kommer en slik terroraksjon helt som lyn fra klar himmel. Veldig ofte har det vært bekymringer fra nært forestående. Og jeg kan ikke få understrekt nok hvor viktig det er at man ikke vegrer seg med å dele slik informasjon.

I 2017 til 2018 ble det registrert åtte høyreekstreme terrorangrep i Europa. Elleve ble avverget, ifølge trusselvurderingen.

TERRORSIKTET: 21 år gamle Philip Manshaus er siktet for terror og drap på hans 17 år gamle stesøster. Bildet er tatt fra fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Fengsles i fire uker

Det var lørdag i 16-tiden at det ble meldt om skyting i al-Noor-moskeen i Bærum. Da politiet kom til stedet hadde de som var der, blant annet Mohammed Rafiq (65), overmannet gjerningsmannen.

Det ble avfyrt flere skudd og 21-åringen skal ha hatt med seg to våpen. Ingen ble alvorlig skadet i angrepet. To personer, deriblant siktede, ble lettere skadet.

Senere lørdag aksjonerte politiet mot Manshaus adresse i Bærum. Der fant de hans 17 år gamle adopterte stesøster drept.

Fengslingsmøtet, som gikk for lukkede dører, var ferdig like etter klokken 14.30 mandag. I 16-tiden ble det besluttet at Manshaus skal varetektsfengsles i fire uker.

Manshaus opplyste for dommer Sven Olav Solberg at han ikke erkjenner straffskyld. Han begjærer seg også løslatt.

– Han ønsker ikke å sitte i fengsel, sier forsvarer Unni Fries.

Mer om

 1. PST
 2. Angrepet på al-Noor-moskeen

Flere artikler

 1. Kilder til VG: PST varslet politidistriktene om økt fare for høyreekstreme angrep

 2. PST til nordmenn: Ikke vær redde, men realistiske

 3. Bærum-angrepet: Politiet ble villedet av Google Maps - tok 20 minutter etter alarmen

 4. Bistandsadvokat om terrorsiktedes familie: – Tar sterk avstand fra handlingene

 5. Terrorsiktede Philip Manshaus fengslet i fire uker

Fra andre aviser

 1. PST fikk tips om Philip Manshaus (21) for ett år siden

  Bergens Tidende
 2. PST mottok tips om terrorsiktede Philip Manshaus (21) for ett år siden, men fant ikke grunnlag for å følge opp tipset grundigere.

  Aftenposten
 3. Terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet

  Bergens Tidende
 4. Aftenposten mener: Vanskelig å kritisere PST for moskéskytingen

  Aftenposten
 5. Fortsatt for dårlig beredskap

  Fædrelandsvennen
 6. 91 terrorangrep ble avslørt. Her er tallene som viser hvordan terroristene ble stoppet.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no