Listhaug inne i regjeringen igjen

Sylvi Listhaug er tilbake i regjeringen etter at hun gikk av som justisminister for ett år siden.

Rett før halv tolv kom statsminister Erna Solberg ut på Slottsplassen med regjeringens ny eldre- og folkehelseminister.

– Et kjent navn, Sylvi Listhaug, sa en smilende Erna Solberg til det oppmøtte pressekorpset.

Når Listhaug nå er tilbake ved Kongens bord, går eldreminister Åse Michaelsen ut av Solbergs regjering. Michaelsen har hatt posten siden januar i fjor.

les også

KrF-Grøvan om Listhaug: - Håper hun har lært

Erna trekker frem engasjement

Solberg sa under pressekonferansen at hun tror Listhaugs engasjement og evne til å sette saker på dagsordenen er viktig for regjeringen. Hun sier på spørsmål fra pressen at det aldri ble lagt frem formelt mistillitsforslag, og at hun synes det er passende å få Listhaug tilbake i regjering.

– Hun har sagt at hun står ved unnskyldningen hun hadde ved Stortingets talerstol i forbindelse med Facebook-oppdateringen, det mener jeg er godt nok.

Statsministeren legger også vekt på at det er viktig for alle regjeringspartiene å ha minst én nestleder i regjeringen, og at det ble ekstra aktuelt for Listhaug å returnere etter at hun ble valg som Frp-nestleder.

Det var NRK som først meldte at Listhaug skal inn i regjering.

En sentral kilde sier til VG at det vil være en «kraftig forsterkning og vil kunne gi Frp et stort løft, fordi Listhaug har tyngde og vilje, og vil profilere Frp på en helt annen måte».

Listhaug: – Vil være meg selv

Listhaug kalte Krf et parti uten ryggrad da hun gikk av for ett år siden. Nå er tonen en annen.

Det skal gå aldeles utmerket, jeg gleder meg til å samarbeide. Jeg synes Krf nå er virkelig på rett kurs, de har flagget tydelig at de vil stå opp for de kristne og ja, norske verdiene, det klinger veldig godt i mine ører, sier hun til pressen etter å ha mottatt nøkkelen til sitt nye kontor.

Hun sier at hennes fokus vil være på bedre mat til sykehjem, og at eldre skal få flere valgmuligheter.

– De skal ikke bare overleve, men leve helt til det siste, sa hun før hun takket Åse Michaelsen for innsatsen.

Om hun tror hun vil oppleves provoserende også i sin nye rolle, svarer hun:

Eldreomsorg er nok et område hvor det er større politisk enighet enn for eksempel innvandringspolitikken. Men jeg kommer til å være meg selv.

Listhaug har uttalt at det å gå av som statsråd var det beste hun hadde gjort. Hun fastholder på at året utenfor regjeringen har vært bra for henne, men sier at hun er klar for comebacket.

– Ser fremover

Konfrontert med uttalelsene fra Hans Fredrik Grøvan (KrF), som sier han håper Listhaug har tatt lærdom av situasjonen som førte til hennes avgang som justisminister, og at flere er overrasket over at hun er tilbake etter så kort tid, svarer Listhaug:

– Nå er jeg bare fokusert på å gjøre en best mulig jobb. Jeg har vært engasjert i eldreomsorgen i hele mitt liv, og nå skal jeg jobbe for de eldre og pleietrengende, sier hun.

– Er det noe du tenker at du kunne gjort annerledes i prosessen som førte til at du gikk av?

– Jeg ser fremover. Jeg tenker at det var snøen som falt i fjor.

Listhaug sier hun vil fortsette å være seg selv fremover, i jobben som både nestleder i Frp og eldre- og folkehelseminister.

– Har du lederambisjoner?

– Jeg har alltid levd etter mottoet at du skal gjøre en god jobb der du til enhver tid er, og det er det du skal konsentrere deg om. Så nå er min jobb eldreomsorgen i Norge, og å gjøre en innsats for Frp som forhåpentligvis valgt nestleder på søndag.

les også

Kommentar: Opptur for Frp i trøbbel

Listhaug har skapt mye oppmerksomhet de siste dagene etter blant annet 1. mai-talen hun hadde i Drammen. Frp-politikeren slo hardt ned på IS-kvinnenes rettigheter. Hun slo også getto-alarm samme dag.

Hun slo også et slag for oljenæringen, som hun hevdet var under angrep av «ytterliggående krefter på venstresiden». På spørsmål fra VG kommenterte statsministeren at Frp på lik linje med alle partier driver partipolitisk arbeid, men tok samtidig avstand fra utsagnene.

– Dette er ikke regjeringens politikk, det er et spørsmål Frp tar opp når de skal lage ny plattformer i fremtiden.

Avtroppende statsråd Åse Michaelsen depper ikke, og mener beslutningen var viktig for Fremskrittspartiet.

– Da jeg hørte Ketil Solvik Olsen forlenget USA-oppholdet og ikke tok gjenvalg som nestleder samtidig med at Terje Søviknes kom til å stille som andre nestleder forstod jeg at det er viktig å ha nestleder i regjeringen som de andre partiene. Det er viktig både for partiet og viktig for Siv som trenger å ha en nestleder tett opp til seg i et regjeringsapparat. Med en flertallsregjering skjer langt mer i regjeringen, så det var helt logisk. Jeg fikk en god samtale med Siv mandag kveld.

Michaelsen sier hun ikke har noen konkrete jobbplaner, men er klar for innsats andre steder.

– Vi får se om det også fungerer å være senior og være attraktiv for arbeidsmarkedet. Jeg tror jeg har mange kvaliteter næringslivet og det offentlige kan ha behov for.

les også

Ap-Jonas fillerister Frp-Siv

Gikk av etter Facebook-innlegg

Sylvi Listhaug gikk av som statsråd etter å ha postet et omstridt Facebook-innlegg med et bilde av terrorister fra den somaliske al-Shabaab-militsen med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Hun fikk et mistillitsforslag mot seg i Stortinget, men valgte å gå av.

les også

Listhaug i Drammen: – Det finnes ingen tilgivelse for IS-kvinner

Etter statsrådsmøtet 11.15 vil Listhaugs nye ministerpost bli presentert Slottsplassen. Deretter blir det pressekonferanse 11.40.

VG erfarer at Sylvi Listhaug blir eldre- og folkehelseminister. Listhaug var statsråd fra 2015 til 2018, først som landbruksminister.

VG har vært i kontakt med seniorrådgiver Andreas Keus i Helse- og omsorgsdepartementet. Han vil ikke kommentere saken og henviser til Statsministerens kontor.

SV-leder Audun Lysbakken skriver i en kommentar til pressen at han ikke har tro på Listhaug som eldreminister.

– Flopp skal styre fiasko. Sylvi Listhaug mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite. Listhaug kommer til å prate mer enn forgjengeren, men hun kommer ikke til å få gjort noe.

les også

Meninger: Opptur for Frp i trøbbel

Hylles av Hagen

Tidligere formann i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, er fornøyd med nyheten.

– Jeg tror hun kommer til å gjøre en utmerket jobb som eldre- og folkehelseminister. Jeg tror hun kommer til å reise rundt i landet og holde foredrag og komme med initiativ for å styrke eldreomsorgen i landet, som dessverre er et kommunalt ansvar, i stedet for et folketrygdansvar. Jeg tror hun kommer til å profilere eldreomsorgen som en viktig sak for Fremskrittspartiet.

GLEDER SEG TIL SYLVI-COMEBACK: Carl I. Hagen, her sammen med Sylvi Listhaug i 2018, er fornøyd med nyheten om at Sylvi Listhaug overtar som eldre- og folkehelseminister. Foto: Tomm W. Christiansen

Hagen tror vi med Listhaug i regjeringen vil få en tydeligere Frp-profil på regjeringen, og han vil at hun skal markere Frp-politikk på flere områder.

– Jeg vil både at hun skal markere eldre- og helsepolitikk, men også andre ting. Hun blir valgt som første nestleder i Fremskrittspartiet og skal drive på et bredt felt. Hun skal snakke i egenskap av nestleder, også om innvandringspolitikk.

les også

Listhaug frykter gettoer: Her vil hun si nei til alle nye flyktninger

Ut mot Støre og KrF

Under pressekonferansen hvor Listhaug trakk seg som statsråd gikk hun hardt ut mot både Jonas Gahr Støre og KrF.

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge, sa hun.

Hun fortalte også at hun var spent på det kommende veivalget i KrF.

– Jeg opplever at de er et parti helt uten ryggrad og styring.

les også

Gro om Frps taler på 1. mai: – Et slags misbruk

Nestleder

Listhaug har bakgrunn som byråd i Oslo og rådgiver i PR-bransjen. Hun ble i fjor konstituert som første nestleder i Frp etter at Per Sandberg trakk seg. Hun er på valg som nestleder under partiets landsmøte denne helgen. Der skal også en annen Frp-politiker trolig gjøre sitt comeback: Terje Søviknes er også innstilt som nestleder etter Ketil Solvik-Olsen.

ADVARTE MOT GETTO: Sylvi Listhaug og innvandringspolitisk talsperson, Jon Helgheim, fremmet en rekke tiltak mot det de kaller gettofisering i Norge i slutten av april. Foto: Frode Hansen/VG

Det er kort tid siden det sist ble varslet endringer i regjeringen. I slutten av mars kom Erna Solberg ut på Slottsplassen med det som ble Solberg-regjeringens syvende justisminister siden 2013 – Jøran Kallmyr.

I januar meldte flere fylkesledere i Frp at de ønsket seg et Listhaug-comeback i regjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder