INNE I BASSENGET: Geologer og lasere skal inn i høydebassenget der det er gjort funn av E.coli for å søke etter sprekker. Bildet er kommuens eget og er datert 18. juni. Foto: ASKØY KOMMUNE

Geologer og lasere undersøker høydebasseng på Askøy

Mandag skal høydebassenget som trolig var kilden til sykdomsutbruddet på Askøy undersøkes av geologer og laser. Det er konstatert E.coli på to punkter i veggen.

Andrea Rognstrand

– Det er tatt prøver fra avsetninger på veggene rundt punkter der vi ser det kommer inn vann. To av fire prøver viser E.Coli og koliforme bakterier, sier varaordfører Bård Espelid (Askøylisten) til VG.

En gang mellom 31. mai og 3. juni spredte smitten som gjorde rundt 2000 mennesker på Askøy seg, ifølge Folkehelseinstituttet. Det jaktes fortsatt på kilden til smitten, men søket er avgrenset til det ene høydebassenget der man tidligere lagret drikkevann. Hovedteorien er at avføring er lekket inn i fjellet. Den teorien anses for å være styrket med de nye prøvene fra innsiden av høydebassenget.

les også

Vannskandalen: Skal kartlegge senfølger av Campylobacter

I helgen ble høydebassenget tømt for vann, forteller varaordføreren. Bassenget vil aldri igjen bli brukt til vannlagring.

– I dag skal geologer inn i det tomme høydebassenget. Dessuten skal fjellrommet scannes med laser. Da vil vi med all sannsynlighet få oversikt over overdekningen og sprekker vi observerer på innsiden av fjellet, sier Espelid.

Innbyggerne som får drikkevannet sitt fra Kleppevann sør på Askøy har siden begynnelsen av juni måttet koke drikkevannet sitt. Det er ventet at de er nødt til å fortsette å koke vannet ytterligere fire eller fem uker.

– Vi har satt i gang en prosess med å sørge for at vannet kan drikkes, sier Espelid. Prosessen består i en rekke trinn med betingelser som må innfris før de tør å friskmelde vannet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder