FEIL INNTRYKK: Det stemmer ikke at KrF har sagt ja til bompengeskissen, sier parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan. Foto: Helge Mikalsen

KrF-topp: Har ikke sagt ja til en bompengeskisse

Alle partiene i regjeringen bør strekke seg langt for å finne en løsning, mener Hans Fredrik Grøvan, Kristelig Folkepartis parlamentariske leder.

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser at bompengeskissen som Frps landsstyre sa ja til sist søndag er ferdig behandlet. Nå kommer også KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, på banen.

– Har KrF sagt ja til en avtale?

– Nei, vi har ikke blitt presentert en fremforhandlet skisse eller et forslag som vi har tatt stilling til. Vi forventer at forhandlingene fortsetter.

les også

Venstre-Grande om bompengekrisen: – Sikker på at vi finner en løsning

Grøvan reagerer på inntrykket av at også KrF hadde sagt ja til en bompengeskisse.

– Fremstillingen av at flere partier skulle være enige er ikke korrekt.

– Det er løgn?

– Jeg bruker ordene ikke korrekt. Det er ikke riktig, og det bør komme tydelig frem.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Slik svarte Venstre-leder Trine Skei Grande på spørsmål om bompengebråket tirsdag ettermiddag:

21 milliarder

Blant hovedpunktene i skissen er at ti milliarder kroner skal brukes på å øke statens andel av finansiering av storbypakkene fra 50 til 70 prosent.

I tillegg inneholder skissen:

  • Syv milliarder skal gå til å slette eller redusere gjelden til veiprosjekter, slik at bomstasjoner kan fjernes tidligere enn planlagt. Det vil særlig komme distriktene til gode.
  • Fire milliarder kroner skal brukes til økt satsing på kollektivtrafikken.

Samlet er det snakk om 21 milliarder kroner som skal tas over statsbudsjettene de neste ti årene.

Dette kommer i tillegg til tiltak som allerede ligger i regjeringserklæringen fra Granavollen, som å innføre skattefradrag for bompenger.

– Samtalene fortsetter

Mens Frp sier seg ferdigforhandlet, vil KrF fortsette.

– Så lenge det er en uenighet mellom de fire partiene må samtalene fortsette. Vi har også lagt til grunn at det man kommer frem til må baseres på Granavolden-erklæringen og Nasjonal transportplan.

Grøvan vil ikke kommentere de enkelte tiltakene i skissen.

– Det er helheten som vil avgjøre. Vi vil ta stilling til det når avtalen foreligger, og det gjør den ikke ved dags dato. Men det var et møte i går og samtalene fortsetter, sier Grøvan og legger til:

– Min oppfordring er at nå må de sette seg ned og prøve å bli ferdig så fort som mulig. Vi trenger en løsning og alle de fire partiene må strekke seg langt for å finne den.

VIL IKKE FORHANDLE: Siv Jensen vil ikke finne noen annen løsning en skissen som ble godkjent av Frps landsstyremøte. Foto: Frode Hansen

les også

Lokale KrF-topper ut mot Frps håndtering av bompengesaken: – Utydelige og illojale

Statsminister Erna Solberg har de siste dagene uttalt at Høyre går for skissen, hvis alle partiene er enige.

Både hun og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har uttalt at det største regjeringspartiet vil avvente hva regjeringspartnerne KrF og Venstre mener, før videre samtaler fortsetter og skissen til løsning blir offentliggjort.

– Vi jobber på for å finne gode løsninger, sier Solberg til VG tirsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder