REAGERER: – Kriminelle går jo ikke fri i Norge hvis de ikke møter opp på politistasjonen, sier justispolitisk talsmann i SV, Petter Eide. Foto: Helge Mikalsen / VG

SV-Eide mener Solberg er «soft» mot IS-krigere

Petter Eide (SV) mener statsminister Erna Solberg gir IS-krigere med norsk statsborgerskap en frihavn ved ikke å straffeforfølge dem i Norge.

 • Kari Spets
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

– SV vil ha norske terrorister i norske fengsler. Men statsministeren legger opp til at mistenkte norske terrorister skal gå fri – hvis de ikke møter opp frivillig i Norge, sier justispolitisk talsperson i SV, Petter Eide.

Torsdag morgen fremmer han sammen med SV-leder Audun Lysbakken og partikollega Karin Andersen et representantforslag for Stortinget om at IS-krigere med norsk statsborgerskap skal straffeforfølges her hjemme.

les også

Erna Solberg til VG: – Barna skal ikke brukes for å komme til Norge

– Jeg er veldig sjokkert over signalet statsministeren og utenriksministeren gir. Hva slags rettsprinsipp er det? Kriminelle går jo ikke fri i Norge hvis de ikke møter opp på politistasjonen, sier han.

– At det skal være frivillig å møte opp, holder ikke.

Erna Solberg har sagt at Norge ikke kan nekte norske borgere som har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere og sluttet seg til IS å komme hjem, men har presisert at de vil bli straffeforfulgt når og om de kommer tilbake til Norge.

Les også: Utenriksministeren til VG: – Slik jobber vi med Syria-barna

Følge opp FN-anmodning

SVs forslag har tre deler:

**Stortinget ber regjeringen bidra til at personer med norsk statsborgerskap som kan mistenkes for krigsforbrytelser, eller medvirkning til krigsforbrytelser, i Syria/Irak blir identifisert.

**Stortinget ber regjeringen legge til rette for oppfølging av anmodningen fra FNs humanitære regionale koordinator om at hvert enkelt medlemsland i FN må straffeforfølge mistenkte krigsforbrytere i sine respektive land.

**Stortinget ber regjeringen sikre at påtalemyndigheten har tilstrekkelige ressurser til å prioritere en rettsforfølgelse av norske statsborgere som er mistenkt for krigsforbrytelser i Syria/Irak.

– Undergraver folkeretten

«Norge er forpliktet gjennom Genèvekonvensjonene om å rettsforfølge «våre egne» mistenkte krigsforbrytere», skriver de tre stortingsrepresentantene.

– Sterke internasjonale forpliktelser tilsier at Norge må ha en helt annen og aktiv rolle. Folkerettslig er jeg på veldig trygg grunn, sier Eide.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Han mener signalene som Erna Solberg sender undergraver det som er avgjørende i folkeretten:

– Land må stå sammen om å ta krigsforbrytere. Hvis ikke får de frihavner hvor de kan gjemme seg bort. Det får koste hva det koste vil.

les også

Ber hjemland ta ansvar for IS-krigere: – En for tung byrde

– Hvordan skal man i praksis få dem til Norge?

– Påtalemyndigheten kan på eget initiativ prioritere disse sakene. Solbergs uttalelser signaliserer at de ikke trenger å gjøre det, sier Eide.

– Politiet i Norge vet ganske godt hvem fremmedkrigerne er. Identiteten kan deles med Interpol og politiet i Syria og Irak, som vil stå for pågripelse av mistenkte. De skal så overføres til Norge.

les også

Frp-topp om etnisk norsk IS-kvinne: – Håper hun aldri setter sine ben i Norge

– Taktisk grep å hente hjem foreldreløse

Eide er kritisk til å bruke uttrykket «å hente dem hjem» om IS-krigere og påpeker at det er snakk om mennesker som er mistenkt for å ha begått de aller verste krigsforbrytelser.

– Det skal møtes med knallharde internasjonale reaksjoner. I Norge er det inntil 30 års fengsel for krigsforbrytelser. Også medvirkning til krigsforbrytelse vil straffes. SV vil ikke være «softe» i dette spørsmålet. Her er det er statsministeren som er grei og «soft» når hun lar krigsforbrytere være i fred.

– Om du ikke holdt sabelen, så var det du som slipte den. Begrepet «IS-kvinner» er misvisende. Vi snakker om mistenkte krigsforbrytere.

les også

Røde Kors om leir med norske IS-kvinner: – Det haster å gi hjelp

– Ligger det et ønske om å få hjem Syria-barna mellom linjene i forslaget deres?

– Det er et humanitært spor – fremmedkrigerne er et politispor. Hvis de har barn, må de bli med på lasset hjem. Da må barnevernet ta ansvaret.

Tirsdag uttalte Erna Solberg at hun vil forsøke å hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere fra Syria til Norge.

les også

Regjeringen holdt møter om barn av norske IS-kvinner

Eide mener at dette er et taktisk grep for å unngå å måtte kjøre straffeprosesser mot mistenkte IS-foreldre i Norge, ettersom norske myndigheter ikke her juridisk mulighet til å ta barn mot foreldres vilje.

– Dette utspillet gir regjeringen et skinn av humanisme. På en elegant måte sklir de unna hovedproblemet, sier han.

Høyre-politikere og nestleder i justiskomiteen Peter Frølich, mener Eide fremstår som «kunnskapsløs».

– Det er ingen straffefrie soner. Vi mener en forbrytelse skal straffes der den har skjedd, og det pågår et arbeid med en vurdering av en internasjonal straffedomstol i den delen av Syria, sier Frølich til VG.

– Dersom IS-medlemmer kommer til Norge, så venter det straffeforfølgelse med meget strenge straffer. PST har siktet alle som har returnert, fortsetter han, og utfordrer Arbeiderpartiet til å avklare om de vil støtte SVs utspill.

Les også: Støre til VG: Norge bør hente hjem barn av IS-kvinner

Venstre-politiker Abid Q. Raja, som tidligere har tatt til orde for at alle norske barn skal hentes hjem, ikke bare de foreldreløse, sier til VG at han mener at Eide bommer med sitt angrep på statsministeren.

– Jeg mener vi ikke skal tilrettelegge for at norske fremmedkrigere kommer tilbake. Kommer de tilbake selv, så skal de strafforfølges. Men de får selv finne veien ut av leirene, sier Raja.

– Jeg frykter fremmedkrigerne, og konene, vil forsøke radikalisere andre, i norske fengsler. Slike eksempler er det mange av fra Europa, fortsetter han.

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Fremmedkrigere
 3. Syriakrigen
 4. Erna Solberg
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Erna Solberg vil hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere – besteforeldre reagerer

 2. Dette gjør Europa med IS-krigerne

 3. Trekker oppholdstillatelsen for alle med IS-tilknytning

 4. Kripos må kutte: - Får konsekvenser for etterforskningen av krigsforbrytelser

 5. Jonas Gahr Støre: – Vi må stille opp for alle barna av IS-krigere

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vil ikke hente norske IS-krigere hjem. Samtidig etterlyser PST dem gjennom Interpol.

  Aftenposten
 2. USA ber Norge hente hjem IS-krigere

  Bergens Tidende
 3. Kraftige reaksjoner på at Solberg vil hente hjem foreldreløse barn

  Bergens Tidende
 4. Besteforeldre glade for nye signaler fra Solberg om barn av IS-krigere: – Det burde ikke være så vanskelig å hente hjem barna

  Aftenposten
 5. Jeg er enig med Trump. Vi burde hente fremmedkrigerne våre hjem.

  Aftenposten
 6. Norske IS-krigere har rett til å vende hjem

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder