VIL REKKE KAMP: Falk (7) skal på sin første storkamp i Leeds søndag sammen med pappa Jan Tore Klausen (34). Foto: MATTIS SANDBLAD

SAS-reisende står i kø for å få hjelp på flyplassen

GARDERMOEN (VG) Fortvilte passasjerer får kansellert flygingene sine på grunn av pilotstreiken i SAS. Falk (7) var redd han ikke skulle rekke sin første storkamp i England sammen med pappa Jan Tore – men så ble reisen reddet.

– Jeg har sett Ålesund spille før, men dette blir min første storkamp. Jeg har gledet meg lenge, sa syvåringen til VG på flyplassen fredag morgen.

Pappa Jan Tore Klausen (34) og Falk (7) er på sin første reise sammen alene for å se favorittlaget Leeds spille mot Aston Villa. Fotballkampen er ikke før på søndag, så de hadde håp om å rekke den i tide, fortalte de til VG fredag morgen. De hadde allerede bestilt togbillett og hotell.

Etter noen timer på flyplassen kommer derimot gladmeldingen: Etter at SAS-personalet har lest om dem, har de funnet en løsning for far og sønn som skal på sin første guttetur. De får fly via Göteborg til London i kveld med British Airways. De vil dermed rekke kampen og sine øvrige planer i god tid.

– Vi har fått en helt fanatisk hjelp. Jeg hadde ikke trodd at det skulle ordne seg på denne måten, jeg trodde kanskje vi måtte vente til i morgen. Vi er veldig fornøyde, sier Klausen til VG.

HURRA: Gutteturen til Falk (7) og Jan Tore Klause (34) til Leeds er reddet! Her er de på vei til Oslo for å slå i hjel noen timer før de har fått kveldsfly via Göteborg til England. Foto: Privat

Køene har minket utover dagen ved hjelpeskranken til SAS. Her trekker passasjerene kølapp og venter på hjelp til å planlegge sin reise videre. Allerede tidlig fredag morgen var passasjerer samlet der.

Rammet av streiken? Dette gjør du.

«CANCELLED»: Slik ser avgangstavlen på Oslo Lufthavn ut fredag morgen. Foto: Marthe S. Lien, VG

673 kansellerte flyinger – booker om og setter opp busser

673 flyginger kanselleres og 72.000 passasjerer rammes av pilotstreiken i SAS i løpet av fredag. Totalt 500 norske piloter er tatt ut i streik som følge av brudd i meglingen mellom Norsk Flygerforbund og Parat på den ene side og NHO Luftfart.

Fredag ettermiddag blir det klart at streiken fortsetter lørdag.

Piloter fra Sverige og Danmark er også tatt ut. Større forutsigbarhet i turnusordningen har vært hovedkravet, men lønn har også vært en del av meglingen. De ulike partene forteller imidlertid ulike versjoner av hva den største striden står om.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS møter VG utenfor informasjonsskranken på Gardermoen. Johansen forteller at forhandlingsteamene nå sover etter en lang natt, og at han ikke vet når de vil komme sammen for å fortsette forhandlingene.

– Mange benyttet seg av muligheten til å booke om, og i går gjorde vi et offensivt grep med å kansellere mange avganger, som gjør at 30.000 passasjerer denne morgenen ikke er på flyplassen, men har fått en annen mer forutsigbar situasjon, sier han.

FOLKSOMT: Bak informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS står passasjerene som venter på hjelp i kø. Johansen forteller at SAS-pilotenes krav er urimelig og ikke forenelig med et konkurransedyktig SAS. – Verdens beste piloter trenger ikke verdens høyeste lønn, sier han. Foto: MATTIS SANDBLAD

Johansen forteller at de forsøker å bytte passasjerene om til andre fly og andre flyselskap.

– Mange får reist likevel. Det er en forventning om at vi skal klare å hjelpe mange, men jeg er redd vi ikke klarer alle, sier han.

Fredag formiddag er det klart at SAS også setter opp følgende busser fra Gardermoen:

  • Bergen kl. 13.30
  • Trondheim/Ålesund klokken 14.00
  • Kristiansand/Stavanger klokken 14.30
  • Molde/Kristiansund klokken 15.00

Streiken omfatter ikke flyginger som opereres av samarbeidspartnerne, som tilsvarer rundt 30 prosent av samtlige flyginger.

Hvordan rammes du av streiken? Fortell her!

Må vente på flyplassen

Utenfor SAS sin hjelpeskranke er er det satt ut ekstra plaststoler, og kabinpersonale som ellers ville ha flydd deler ut vann og polarbrød til passasjerer som må vente. De deler også ut et skriv der det blant annet står at man kan få refusjon for mat og hotell inntil visse beløp. Kabinpersonalet sier til VG at passasjerene foreløpig har tatt beskjedene greit.

Familien Torressen er blant dem som får glede av at det settes opp buss. De har vært to uker på besøk hos besteforeldre i New York, og mamma Marianne (42) var bekymret for ikke å rekke frem til nattevakt i Kristiansand. Nå får familien ta buss.

FÅR TA BUSS: Familien Torressen har vært to uker i USA. De har ventet på Gardermoen – men nå får de ta buss helt hjem til Kristiansand. Foto: MATTIS SANDBLAD

Barna Liam (7) og Mateo (6) er trøtte og slitne etter den lange reisen over Atlanterhavet. Tidsforskjellen på seks timer gjør det ikke noe lettere. Men familien sier de får god hjelp av flyselskapet.

– SAS er veldig serviceorienterte, hyggelige og greie, sier pappa David (42).

Belgiske Noémie Gennart (25) ankom Gardermoen fra Svalbard klokken fem fredag morgen. Hun fikk e-post i går om at det kanskje ville bli streik, og en SMS denne morgenen om at hennes flyging videre til København ville bli kansellert. Fra den danske hovedstaden skulle hun videre til Haderslev der hun studerer pedagogikk.

– I verste fall får jeg reise tilbake til Svalbard – kjæresten min er der, sier hun, men håper fortsatt hun kan komme seg til Danmark med fly.

– Jeg har bare ventet tre timer. Det er vel ikke så ille? Jeg får tilpasse meg situasjonen og vente, sier hun, som venter med rundt 100 andre passasjerer.

Prøver lykken hos konkurrenten

Flere håpefulle SAS-passasjerer prøver lykken ved Norwegians skranke på Gardermoen. To av dem er ekteparet Elle Marit (65) og Harry Vågeng (73) fra Bodø som er på vei hjem nordover etter to måneders opphold i Thailand.

– SAS anbefalte oss om å sjekke om det var ledig med Norwegian. Hvis ikke blir det hotell og tog i morgen, sier Elle Marit.

– Nå vil jeg hjem. Vi har hatt en lang reise, sier Elle Marit til VG.

Men Norwegian kan ikke tilby ekteparet noen løsning, viser det seg. Flygingene til Bodø er fulle både i dag og i morgen.

– Da må vi vurdere tog, og det har jeg ikke særlig lyst til, sier 65-åringen.

Ektemannen Harry er mer positiv til tog, sier han. Men først skal ekteparet se på mulighetene for å ta inn på hotell og hvile for dagen.

VIL TA FLY: Ekteparet Elle Marit (65) og Harry Vågeng (73) fra Bodø har vært to måneder i Thailand, og vil helst komme seg hjem. Foto: MATTIS SANDBLAD

Phil Murray er turist fra Australia har de siste dagene reist rundt i Norge med Hurtigruten. Han møtte opp på Oslo Lufthavn fredag morgen for å ta fatt på den lange reiseveien hjem til Tasmania, helt uvitende om hva som pågikk:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder