FANGET PÅ FILM: Den spionsiktede nordmannen Harsharn Singh Tathgar (til venstre) og den antatte russiske etterretningsoffiseren (til høyre) møttes på restaurant lørdag. Foto: VG-tipser

Dette er den utviste russeren: «I can't talk anymore»

Det var den russiske diplomaten Aleksandr Stekolsjikov som lørdag møtte den spionsiktede nordmannen Harsharn Singh Tathgar (50). Nå er russeren utvist fra Norge.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Ådne Husby Sandnes
 • Oda Ording
 • Lars Engdahl

VG kjenner til at den russiske diplomaten, som PST omtaler som etterretningsoffiser, er handelsrepresentanten Aleksandr Stekolsjikov.

Da VG onsdag ringte Stekolsjikov, ville han ikke kommentere.

Så fort VGs journalist presenterte seg, svarte han: «I can’t talk anymore».

Så la han på.

«15. august 2020 ble visehandelsrepresentanten anholdt uten grunn av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under møte med en norsk statsborger», skriver ambassaden i en uttalelse på Facebook.

– Han ble ransaket og fikk ikke mulighet til å kontakte Ambassaden eller tilkalle til hendelsens sted ansatte fra konsulatavdelingen. Vi uttrykte protest til Norges Utenriksdepartement i forbindelse med krenkelsen av diplomatens status, skriver de.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741270130

Utenriksdepartementet opplyste onsdag at de har orientert Russlands ambassadør om at en medarbeider ved ambassaden er uønsket som diplomat.

les også

PST på bevisjakt i veske – skal ha sagt «where did you hide it?»

Den russiske mannen blir nå bedt om å forlate landet – senest innen utgangen av denne uken.

– Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat, sier pressetalsperson Siri Svendsen i UD til VG.

Den russiske ambassaden skriver videre i uttalelsen at det sikkert vil bli trukket egne konklusjoner i Russland.

– Sertifiseringsselskap «DNV GL» der den arresterte norske statsborgeren er ansatt, har mangeårig samarbeidserfaring med russiske selskaper og etater som er ansvarlige for olje- og gassproduksjon, skipsbygging, større infrastrukturprosjekter og annet. Slik samvirkning har aldri vekket spørsmål hos den norske side, ifølge ambassaden.

Se video av møtet på restauranten:

«Ikke ubetydelig sum»

Lørdag pågrep PST den norske statsborgeren på pizzarestauranten Villa Paradiso på Lilleborg Torg i Oslo, mens han møtte en angivelig russisk etterretningsoffiser.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett skal den spionsiktede nordmannen Harsharn Singh Tathgar gjennom sitt arbeid ha hatt tilgang til sensitiv informasjon som anses som «hemmelig».

Tathgar har i avhør forklart at han har overlevert informasjon og mottatt penger for denne informasjonen. Han har derimot ikke erkjent at informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser. Han nekter derfor straffskyld.

Retten mente det var sannsynlig at nordmannen forsto hvem han møtte og at han har delt skjermingsverdig informasjon. Dette på bakgrunn av at den skjulte møtevirksomheten over tid, måten de har kommunisert på og at han har mottatt ikke ubetydelige kontantbeløp i vederlag.

– Jeg kan på det nåværende tidspunkt ikke gjengi detaljer fra siktedes forklaring, men finner det riktig å bemerke at hans forklaring av de omtalte tema er meget mer nyansert enn det som fremkommer av tingrettens kjennelse, skrev den spionsiktedes forsvarer Marianne Darre-Næss i en SMS til VG.

DIPLOMATEN: Bildet viser Aleksandr Stekolshchikov og tre tjenestepersoner fra PST like etter pågripelsen av nordmannen lørdag. Foto: VG-tipser

Bevisjakt

VG skrev tidligere onsdag om møtet mellom den spionsiktede nordmannen og den angivelige russiske etterretningsoffiseren.

Ifølge et vitne skal det første PST gjorde ha vært å splitte de to.

– Personene fra PST hvisket høyt og ba dem «cooperate». Jeg mener at jeg hørte dem si: «Where did you hide it?», forteller vitnet til VG.

Ifølge VGs opplysninger var PST på jakt etter bevis i russerens veske. Russeren skal ha satt seg til motverge. Eksperter uttalte til VG at ransakingen muligens ikke er lovlig, på grunn av at russeren nøt diplomatisk immunitet.

Les også

 1. UD utviser russisk diplomat etter spionsiktelse

  Utenriksdepartementet har besluttet å utvise den russiske diplomaten som ifølge PST er en russisk etterretningsoffiser.
 2. Se video: Her er spionsiktet nordmann på restaurant med russeren

  Det angivelige spionmøtet mellom nordmannen i 50-årene og russeren ble fanget på video.
 3. PST: Nordmann pågrepet for å ha delt statshemmeligheter

  En nordmann ble lørdag pågrepet og siktet for å ha overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende…

Mer om

 1. PST
 2. Krim
 3. Spionasje

Flere artikler

 1. Russland utviser norsk diplomat

 2. Spion-saken: Skal ha mottatt titalls tusen kroner for informasjon

 3. Se video: Her er spionsiktet nordmann på restaurant med russeren

 4. Russisk diplomat utvises

 5. Her ble den spionsiktede nordmannen pågrepet

Fra andre aviser

 1. Norge utviser russisk diplomat etter spionsiktelse

  Bergens Tidende
 2. Russlands ambassade: «Anholdt uten grunn»

  Aftenposten
 3. Spionsiktede sier han vil forklare seg hele veien

  Aftenposten
 4. .

  Aftenposten
 5. UD bekrefter: Russland utviser norsk diplomat

  Bergens Tidende
 6. «Det er stort å jobbe med så mange kunnskapsrike personer fra anerkjente selskaper», sa den betrodde DNV GL-medarbeideren. Nå er han spionsiktet.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no