FLERE UTBRUDD: Utbruddet på Hurtigruten er ett av flere lokale utbrudd som har gjort at smittetallene i Norge nå stiger. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

FHI i fersk rapport: Fortsatt lav spredning i befolkningen

Men Folkehelseinstituttet er bekymret for utviklingen etter flere utbrudd i juli.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over 53 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Den samlede overvåkingen viser en økning i smittetallene siste uke, men fortsatt lav spredning av covid-19 i befolkningen, skriver FHI i en ukesrapport som ble publisert nå.

Det ble som FHI hadde forventet i sommer: Norge har blitt rammet av flere lokale utbrudd. Den siste tiden har smitten blomstet opp blant annet i Moss og Haugesund, og ikke minst etter smitteutbruddet på Hurtigruten.

Men FHI sier det er for tidlig å konkludere om hva den økte smitten nå i det siste betyr.

– Smitte foregår i hovedsak rundt kjente tilfeller og i forbindelse med reiseaktivitet, lokale utbrudd og klynger. Det er for tidlig å konkludere med om de siste ukers økning i utbrudd er begynnelsen på en stigende trend, skriver FHI i rapporten.

Her kan du selv se at nivået på smitten har økt litt i juli:

 • Hva sier tallene? FHI påpeker at det var en nedgang i antall registrerte smittetilfeller fra uke 13 (altså i slutten av mars) til uke 22 (slutten av mai). Siden har det vært «relativt stabilt», påpeker FHI, det har gått litt opp og litt ned. Fra å ha registrert 94 tilfeller i uke 30, hoppet det opp til 196 nye smittetilfeller i uke 31 (altså forrige uke). Tallet for forrige uke er det høyeste siden uke 19 (i starten av mai).

Fem kommuner har nå en stigende smittetrend, ifølge VGs tallspesial, og akkurat nå er også smittetrenden for Norge som helhet stigende, viser VGs beregninger.

At flere lokale utbrudd har dukket opp de siste ukene, gjør FHI bekymret.

– Økningen i antallet utbrudd med covid-19 gjør at Folkehelseinstituttet er bekymret for om denne trenden vil fortsette, skriver FHI.

 • Hvor stor er smitten? Når regjeringen setter reiseråd for andre land og nordiske regioner, er kravet at smitten skal være under 20 nye smittede per 100.000 innbyggere siste to kalenderuker. For Norge er det tallet nå 5,4.

Smitten fra utlandet økte i juli

Andelen av de norske smittede som har vært på reise i utlandet, har økt i juli.

 • De vanligste landene: 15 av disse hadde vært i Kosovo, 8 i Spania, 8 i Sverige, 7 i Danmark, 7 i Serbia og 6 i Romania (rødt).
 • Mer om disse tallene: Andelen som var smittet i utlandet (altså hvor mange av de som blir registrert smittet totalt som trolig fikk smitten i utlandet) steg i to uker på rad, men sank faktisk fra 50 prosent i uke 30 til 26 prosent i uke 31.

Sjekk hvilke land som ligger an til å bli «røde» og «grønne» i VGs talloversikt.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nå har Norge en stigende smittetrend

 2. Smittetallene stiger i Norden – også i Sverige

 3. Disse kommunene har økende smittetrend

 4. Ukesrapport: Nær dobling i antall nye smittede på én uke

 5. Nå er det synkende smittetrend i Norge

Fra andre aviser

 1. Økende smittetrend i flere byer. – Vi befinner oss på et vippepunkt, sier smittevernoverlege.

  Bergens Tidende
 2. Ukerapport fra FHI: Økende smittespredning siden midten av juli

  Aftenposten
 3. FHI: Kraftig økning i nye smittetilfeller den siste uka

  Fædrelandsvennen
 4. Dette er de lokale smitteutbruddene som bekymrer helsetoppene

  Aftenposten
 5. Norge med høyere smittetall enn Sverige

  Aftenposten
 6. FHI: Smittetallene stabile i forrige uke

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no