BLE VARSLET: Fire ansatte om bord hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» er fredag bekreftet smittet med covid-19 og innlagt på sykehus. Hurtigruten ble informert om smitte onsdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

En passasjer ble onsdag bekreftet smittet etter reise på MS «Roald Amundsen» forrige uke. Kommuneoverlegen i Vesterålen sier de informerte Hurtigruten samme dag.

 • Maria Støre
 • Håvard Holten
 • Benedicte Bratås
 • Line Fausko

Det bekrefter kommuneoverlegen i Hadsel i Vesterålen, Ingebjørn Bleidvin.

– På onsdag fikk vi inn en positiv pasient, som hadde vært på Hurtigruten.

– Hva gjorde dere da?

– Da gjorde vi en ordinær smittesporing, satte pasienten i isolasjon og nærkontakter i karantene. Ettersom pasienten i mesteparten av inkubasjonstiden hadde oppholdt seg på MS «Roald Amundsen», kontaktet vi Hurtigruten og FHI, sier kommuneoverlegen og legger til:

– Hurtigruten fikk beskjed om smitten på onsdag.

Fredag ble det bekreftet at fire ansatte om bord hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» har testet positivt for covid-19 og er innlagt på sykehus. Alle passasjerer og besetningen må i karantene.

Samme dag melder Hurtigruten at de jobber med å kontakte de som seilte med skipet mellom 17. og 24. juli, noe den positive pasienten i Vesterålen gjorde.

I tillegg til å informere Hurtigruten om tilfellet, sendte Vesterålen kommunen ut en pressemelding onsdag om at det var et smittetilfelle i kommunen, og at personen hadde blitt «smittet på innlandsreise».

Likevel sier Hurtigruten fredag kveld at de ikke hadde noen mistanke om coronasmitte om bord på MS «Roald Amundsen» før passasjerene ble sluppet av.

Kommuneoverlegen sier derimot at deres anbefaling til Hurtigruten var å varsle alle passasjerene onsdag, samme dag.

– Vi har imidlertid ikke hjemmel til å pålegge dem noen tiltak, og la til grunn at de fulgte det opp etter egne retningslinjer.

Ingebjørn Bleidvin, kommuneoverlegen i Vesterålen, sier de tydelig informerte Hurtigruten om coronasmittet passasjer. Foto: Heidi T. Ryste

les også

Hurtigruten-passasjer slipper ikke inn på fly: – Surrealistisk

Det skal ha vært to turer med skipet denne sommeren. Den ene var ferdig forrige fredag, og den andre i dag. Den smittede pasienten i Vesterålen var med på den første turen, fra 17–24 juli.

Hurtigruten opplyser at det var 209 passasjerer med på den første seilasen, og 177 på den andre. Mannskapet har bestått av 160 personer på begge seilasene.

Pasienten fikk symptomer på søndag, to dager etter at turen var ferdig. Ifølge kommuneoverlege Bleidvin er det en teoretisk mulighet for at han ble smittet rett før eller rett etter turen, men høyst teoretisk. Inkubasjonstiden er mellom en og 14 dager, så det er naturlig å ta høyde for at smitten skjedde den uken passasjeren var om bord, mener Bleidvin.

Derfor opplyste vi Hurtigruten om at vi har en pasient som har vært om bord, som nå har testet positivt.

Denne uken var det altså en ny tur med skipet.

– Dette formidlet vi tydelig, til flere personer i Hurtigruten, og til FHI.

Til VG forteller kommuneoverlegen at de kontaktet minst fire personer i Hurtigruten og informerte om smitten.

les også

Guldvog: Bekymret for smittespredning

Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege bekrefter til VG at de ble kontaktet på onsdag.

– Vi ble kontaktet onsdag med informasjon om en gjest som hadde testet positivt flere dager etter at vedkommende forlot skipet i Tromsø, skriver kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i en e-post.

– I tiden etterpå jobbet aktivt med smittesporing sammen med kommunelegen, smittevernmyndigheter, helsepersonell og eksperter på smittevern både på land og om bord på skipet.

Ege skriver at ingen andre gjester eller mannskap på de to seilingene hadde rapportert om symptomer eller sykdom. Andre i gjestens reisefølge har også testet negativt etter at de kom hjem fra turen med Hurtigruten.

– Derfor ble det opprinnelig konkludert med at det var mest sannsynlig at gjesten ikke ble smittet om bord. Med den nye informasjonen som har kommet i dag, har vi nå valgt å kontakte alle gjestene på de to siste seilingene.

– Sammen med myndighetene jobber vi nå aktivt med å kontakte gjestene på de to siste turene med MS «Roald Amundsen», og bidra til smittesporingen på alle tenkelige måter. Vi har også satt opp egne numre gjestene kan kontakte oss på. Vi jobber så raskt og effektivt vi klarer, og skal gjøre alt vi kan for å følge opp både gjester og våre ansatte så godt som mulig.

Hurtigruten: Teknisk feil

Flere passasjerer om bord på MS «Roald Amundsen» har reagert på manglende informasjon fra Hurtigruten.

Fredag meldte både Hurtigruten og kommuneoverlegen i Tromsø at alle som var om bord skulle ha fått en SMS eller epost. Flere fortalte til VG at de ikke har fått det.

Nå har Hurtigruten funnet ut av hvorfor:

– En teknisk feil førte til at ikke alle har fått det før flere timer senere. Det ser ut som at rundt 30 prosent av sms-ene ikke kom frem som de skulle. Et antall e-poster kom heller ikke frem når de burde, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege til VG.

Det forklarer hvorfor flere passasjer fikk en epost fra Hurtigruten i 18-19-tiden om at de kunne reise hjem, mens kommunen gjennom dagen var klar på at ingen skulle reise noe sted.

Les også

 1. Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

  Fire ansatte om bord hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» er bekreftet smittet med covid-19 og innlagt på sykehus.

Mer om

 1. Hurtigruten
 2. Karantene
 3. Coronaviruset
 4. Hurtigruten

Flere artikler

 1. FHI i intern e-post: Corona-rammet kan ha blitt smittet på annet Hurtigruteskip

 2. FHI: Hurtigruten sa de skulle varsle passasjerene på onsdag

 3. 69 kommuner fra hele landet er berørt av Hurtigruten-utbruddet

 4. Skulle vært i karantene: – Vennene mine så på meg som om jeg hadde ebola

 5. 29 nye coronasmittede på Hurtigruten

Fra andre aviser

 1. Hurtigruten fulgte ikke opp varsel om koronasmitte på tidligere tur

  Bergens Tidende
 2. Hurtigruten: 33 ansatte testet positivt for coronaviruset

  Aftenposten
 3. Cruiset som gikk fra «århundrets tur» til en gigantisk nedtur

  Aftenposten
 4. 36 Hurtigruten-ansatte testet positivt for korona

  Bergens Tidende
 5. Smitte­utbruddet på Hurtig­ruten øker i omfang

  Fædrelandsvennen
 6. 35 ansatte smittet av korona på Hurtigruten. 387 passasjer må testes.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder