BESTILTE RAPPORTEN: Politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt ble nylig innbeordret til en rådgiverstilling i Politidirektoratet (POD), etter at det ble kjent at han hadde innledet et «nært vennskap» til en kvinnelig kollega i distriktets ledergruppe. Foto: TORE KRISTIANSEN

Intern politirapport avslører svekket beredskap

I en fortrolig politirapport om beredskapen i Øst politidistrikt står det svart på hvitt at innbyggerne i Nesodden kommune «sjelden eller aldri» kan forvente å få hjelp fra politiet innenfor kravet til responstid.

 • Morten S. Hopperstad
 • Alf Bjarne Johnsen

Årsak: Kommunen har for få innbyggere til at politiet prioriterer å sende ressurser bort fra tettbebygde strøk hvor det erfaringsmessig er flere oppdrag, ifølge VGs opplysninger.

I fjor høst ble det nedsatt en arbeidsgruppe i Øst politidistrikt som skulle ta temperaturen på politiets døgnoperative beredskap og innsatsevne i distriktet.

Gruppen besto av flere politifolk fra ulike nivåer i politiet, som sammen utarbeidet en rapport på over 40 sider. Rapporten ble overlevert til politimester Steven Hasseldal, som for tiden er beordret til Politidirektoratet (POD), og ledelsen i distriktet like før jul i fjor.

les også

Ap trekker støtten til politireformen: Går i feil retning

Rapporten: Politifolk frykter kolleger ikke kan hjelpe

VG er kjent med innholdet i rapporten, som er stemplet «fortrolig». Rapporten tegner et dystert bilde av hverdagen i landets nest største politidistrikt:

Antallet oppdrag som ikke har blitt håndtert har doblet seg etter at distriktet gikk over til kun én operasjonssentral, blant annet på grunn av kapasitetsutfordringer. I tillegg viser undersøkelsene at en rekke politifolk har «liten tro» på at de klarer å håndtere to store hendelser som skjer samtidig.

Nesodden-ordfører: Feilinformert om responstid

Ordfører Truls Wickholm (Ap) i Nesodden kommune reagerer sterkt på opplysningene om responstid som kommer frem i rapporten – nemlig at politiet «sjelden eller aldri» vil kunne yte bistand til innbyggerne i kommunen hans innenfor responstidkravet.

– Dette var jeg ikke kjent med, og det er helt motsatt av hva politiet har forsøkt å overbevise oss om flere ganger, sier Wickholm til VG.

Ap-ordføreren forteller om flere møter med politimesteren og politirådet hvor responstid har vært tema.

– Vi vet at det er en lang kjøretur til Nesodden, men vi har blitt forsikret om at politiet har god kontroll på responstiden, sier han.

REAGERER: Ordfører Truls Wickholm (Ap) i Nesodden kommune. Foto: NTB/SCANPIX

Sist helg, da det oppsto en slosskamp på bryggen på Nesodden, kom ikke politiet til stedet før etter 26 minutter, ifølge ordføreren.

– Da var situasjonen løst opp. Politiet vet altså at de ikke rekker frem innenfor kravet til responstid, men sier noe annet til oss. Da får vi heller ikke muligheten til å ta saken videre opp mot stortinget, sier ordfører Truls Wickholm.

les også

Politidirektøren slår hardt tilbake mot Støres politi-kritikk

les også

Politimester fulgte ikke permisjonsråd fra politidirektøren

Forstår at ordføreren reagerer

Fungerende politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt forteller til VG at politiet må gjøre tøffe prioriteringer hver dag.

– Jeg har stor forståelse for den frustrasjonen våre folk føler, når ressursene ikke strekker til, når oppdrag må utsettes eller ikke kan prioriteres. Jeg forstår også at ordføreren på Nesodden reagerer når vi ikke kan komme til en hendelse så raskt som ønskelig, sier Øystese.

Politiet opplever et godt samarbeid med Nesodden kommune.

– På politirådsmøtet med kommunen tidligere denne uken, ble samarbeidet med politikontakten, som er en spydspiss i arbeidet med å forebygge kriminalitet, trukket frem, noe vi er svært glade for, sier Øystese.

les også

Bandidos-medlemmer stoppet av politiet – sendt til legevakt med taxi

Rapport: Patruljeavsnittet må styrkes

Arbeidsgruppen mener Øst politidistrikt bør styrke patruljeavsnittet med over 60 årsverk. En slik økning vil redusere sårbarheten og øke sannsynligheten for å håndtere to store hendelser som inntreffer samtidig i distriktet, ifølge rapporten.

Gruppen mener imidlertid at økningen i antall betjenter ikke nødvendigvis styrker beredskapen.

les også

Sendte bombe til politistasjonen i Ski: – Det var tenkt at den skulle gå av og drepe ansatte

Jobber med tiltak

I forbindelse med politireformen har Øst politidistrikt gjort flere endringer i både struktur, arbeidsrutiner og metodikk, opplyser distriktet til VG.

– En viktig endring er at politipatruljene løser en større del av hvert enkelt oppdrag ute på stedet, noe som påvirker patruljenes kapasitet til å rykke ut på nye oppdrag, sier Øystese.

Den fungerende politimesteren forteller videre at politiet fortløpende må vurdere hvordan de er organisert, jobber og fordeler ressursene på de oppgavene de har – for å ivareta en best mulig beredskap.

– Rapporten VG refererer til er en del av en slik vurdering. I en tid med en krevende ressurssituasjon må vi jobbe for å utnytte de ressursene vi har totalt sett, på en best mulig måte. Det ble derfor utarbeidet forslag til tiltak innenfor de rammene distriktet har, og som vi nå jobber videre med, sier hun.

les også

Politifolk gråter på jobb – etterlyser tiltak

Øystese ønsker ikke å kommentere detaljene i rapporten ytterligere, siden den inneholder fortrolig informasjon.

– I år styrker vi nærpolitiet med flere årsverk og jeg er glad for at det allerede nå er kommet signaler på at politiet vil få et noe romsligere budsjett til nærpolitiet enn først forespeilet neste år, sier Øystese.

– Samtidig arbeider vi kontinuerlig med å forebygge og hindre uønskede hendelser og kriminelle handlinger.

Mer om

 1. Krim
 2. Beredskap

Flere artikler

 1. Leder i justiskomiteen: – Dette er uholdbart

 2. Kallmyr om kritisk politi-rapport: – Ikke kjent med denne rapporten

 3. Frykter svekket tillit til politiet

 4. Etterlyser mer politi i Lofoten: – Når nordmenn er på ferie, har de lørdag syv dager i uken

 5. Riktig justering av utskjelt reform

Fra andre aviser

 1. VG: Intern politirapport avslører svekket beredskap

  Aftenposten
 2. Lørdag ettermiddag i Oslo vest, Bærum og Asker: Syv politifolk skulle beskytte 365.000 innbyggere.

  Aftenposten
 3. Aldri før har lokaldemokratiet bestemt mindre over politiet

  Aftenposten
 4. Politiet i vest vil ansette 50 nye

  Bergens Tidende
 5. «Beklager, men du må ringe tilbake senere, nå er det mye som skjer her». Politiet dro på 64.000 færre oppdrag.

  Aftenposten
 6. «Beklager, men du må ringe tilbake senere, nå er det mye som skjer her». Politiet dro på 64.000 færre oppdrag.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder