BEKLAGER: Statsråd Audun Lysbakken(Sv). Foto: Scanpix

Lysbakken: Midlene burde ha vært utlyst

Statsråd Audun Lysbakken (SV) beklager at departementet ikke lyste ut midlene som i fjor ble brukt til selvforsvarskurs for jenter.

 • Thomas Borgos Hjelle

Artikkelen er over åtte år gammel


Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren legger seg flat i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Siden jeg kom tilbake fra pappapermisjon på mandag, har jeg gått grundig gjennom saken og sett på vår saksbehandling. Saken har ikke vært godt nok håndtert av departementet, sier Lysbakken til NTB.

Departementet tolket økonomiregelverket dit hen at det ikke var nødvendig å utlyse midlene. Dette burde ha vært gjort, fastslår SV-statsråden.

- Departementets vurdering var at vi hadde tilstrekkelig oversikt over aktuelle aktører slik at vi kunne tildele pengene uten utlysning. I ettertid har det kommet fram at flere organisasjoner ville ha søkt, dersom midlene var blitt utlyst. Etter min vurdering har vi ikke oppfylt kravene som regelverket stiller, sier han.

- Det er viktig å ikke løpe fra feil vi har gjort. Jeg tar det fulle ansvaret og beklager at vi ikke foretok en utlysning, fortsetter Lysbakken.

- Dårlig skjønn

Barne- og likestillingsdepartementet bevilget i fjor høst 500.000 kroner til selvforsvarskurs for jenter. Midlene sto omtalt i statsbudsjettet for 2011, men ble ikke utlyst, kun tildelt to organisasjoner som selv tok kontakt med departementet.

Den ene av organisasjonene, Jenteforsvaret, er et underbruk av SVs ungdomsorganisasjon SU.

- Når den ene organisasjonen har sitt utspring i Sosialistisk Ungdom, burde vi ha vært ekstra påpasselige. Men det er ikke galt i seg selv at Jenteforsvaret fikk penger. Alle midler som ble bevilget, er brukt i tråd med formålet, nemlig arbeid mot seksuell trakassering og voldtekt, sier Lysbakken.

Han finner ingen grunn til at saken bør hefte ved organisasjonene som fikk midler og har heller ingen planer om å kreve pengene tilbakebetalt.

Tilskuddet ble gitt for første gang i fjor, og det er ikke avsatt midler til dette i år.

- Det er snakk om en engangssum. Jeg og SV har lenge ment at vi trenger mer oppmerksomhet om arbeidet mot seksuell trakassering og overgrep i skolen. Vi var interessert i å få flere erfaringer med denne type arbeid, sier Lysbakken.

Etterspill

Det var Dagbladet som avslørte saken som nå får sitt etterspill i Stortinget. Kontrollkomiteen sendte 31. januar et brev til Lysbakken med åtte konkrete spørsmål til hans håndtering av saken.

- Om fordelingen av penger hadde blitt annerledes etter en utlysning, er umulig å svare på. Det er heller ikke det viktigste. Midlene burde ha vært utlyst, dels fordi det kunne ha vært andre interessenter og fordi Jenteforsvaret var en av organisasjonene som søkte, sier Lysbakken.

Han legger til at departementets opprinnelige plan var å lyse ut midlene, men sier prosessen ble forsinket av «ulike interne årsaker». Statsråden vil ikke si om han personlig var inne i saken selv eller om den ble håndtert av andre.

- Alt som skjer i departementet er mitt ansvar. Jeg har nå bedt om en gjennomgang av våre rutiner. Jeg vil forsikre meg om at regelverket følges i framtiden og at vi heller lyser ut midler for ofte enn for sjelden.

Lysbakken sier at han har orientert statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om saken. Hvor vidt den kan komme til å forpurre hans ambisjoner om å bli ny leder i SV, vil han ikke si så mye om.

- Det er landsmøtet som bestemmer hvem som blir partileder i SV. Men det kan ikke være negativt for en leder å erkjenne feil og rydde opp i feil.

Får støtte

Medlem av Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, Hallgeir Langeland (Sv) mener Lysbakken har tatt det rette valget.

- I brevet til kontrollkomiteen har Lysbakken gitt en meget god og meget detaljert redegjørelse for saksbehandlingen. I brevet tar Lysbakken selvkritikk på saksbehandlingen i departementet. Det mener jeg er en klok vurdering, skriver han i en pressemelding.

Han mener vi ikke må glemme kjernen av saken.

- Selvforsvarskurs for kvinner er en viktig og stadig aktuell sak. Selv om Lysbakken nå tar selvkritikk på saksbehandlingen har ikke selvforsvarskurs for kvinner blitt mindre viktig, sier han.

Langeland legger til at eventuelle oppfølgingsspørsmål vil bli stilt.

- Stortingets kontrollkomité skal ha møte på tirsdag førstkommende, hvor vi vurderer om det er grunnlag for å stille noen eventuelle oppfølgingsspørsmål i saken, sier Langeland.

VG Nett/NTB

Les også

 1. - SV har hentet fram sine beste politikere

  SV henter fram sine beste politikere for å stanse velgerflukten. Slik begrunner valgkomiteens leder Tora Aasland…
 2. Vil ha Thorkildsen som SV-nestleder

  Inga Marte Thorkildsen (35) er innstilt av en enstemmig valgkomité til vervet som ny nestleder i SV.
 3. Rektorer kritiske til nasjonale prøver

  Norske rektorer gir kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) klar beskjed om at de nasjonale prøvene ikke gjør skolene…
 4. Svak Lysbakken-dominans på SV-lagenes årsmøter

  Flertallet i to fylkeslag i SV ga i helga sin støtte til Audun Lysbakkens kandidatur til ledervervet i partiet.
 5. SV-Kristin tror vinden snur med ny partileder

  Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen medgir at partiet sliter tungt i motvind om dagen.
 6. Heikki Holmås står på til siste slutt

  Heikki Holmås vil stå på til siste slutt i kampen om å bli SVs neste partileder.
 7. SV-veteran ber Holmås pakke snippesken

  Sosialistisk Venstreparti-veteran Stein Ørnhøi mener at partilederkandidat Heikki Holmås må innse nederlaget.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 2. Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

 3. Åpner sak mot Lysbakken

 4. Disse sms-ene felte Lysbakken

 5. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

Fra andre aviser

 1. - Fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok

  Aftenposten
 2. Lysbakken beklager - midlene burde ha vært utlyst

  Fædrelandsvennen
 3. Lysbakken legger seg flat

  Bergens Tidende
 4. Lysbakken med ufullstendig selvforsvar

  Aftenposten
 5. Lysbakken rydder opp

  Bergens Tidende
 6. Ber om nye svar fra Lysbakken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no