- Vi må få sørge i fred

INNENRIKS

HEDRUM (VG) Familien til den drepte jenta reagerer sterkt på et pressehelikopter som hang over huset deres lørdag formiddag.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:18

De reagerer også på at de natt til lørdag ikke fikk psykiaterhjelp til hjemmet, da det oppsto en akutt sjokkreaksjon for en person i familien.

Sent i går kveld hadde Geir Gloppe et møte med familien til den drepte jenta, der det ble avtalt hva familien ville bibringe offentligheten gjennom VG:

- Familien ytrer et ønske om å få sørge i fred, og at de i denne vanskelige situasjonen skal slippe å føle seg jaget i sitt eget hjem, sier Gloppe.

Går vakt

Gloppe ble torsdag kveld avbrutt i godnattfortellingen til sin sønn, da far til Kristin Juel Johannessen kom og ba ham om å bli med og lete etter datteren. Gloppe var til stede da en politihund sent torsdag fant vennens datter død.

Siden den gang har venner, naboer og slekt slått ring om den hardt rammede familien i Hedrum. Bygdefolket går vaktordninger, sørger for mat, nærhet og bistår praktisk. De har også stått vakt utenfor gården for å hindre uvedkommende adgang:

- Det har ikke vært mange journalister som har oppsøkt jentas hjem på bakken. Men det var to personer her en kveld, og det føles ubehagelig for familien. Man burde slippe å føle seg utrygg hjemme i en slik situasjon, sier Gloppe.

Han forteller at da pressehelikopteret lørdag formiddag tok to sveiper over foreldrenes hus, løp far til jenta inn i hans bil for å gjemme seg. Der begynte han å gråte fordi han nærmest følte seg jaget.

- Jeg vet ikke hvor lenge helikopteret hang der med innsyn rett inn på verandaen, men det var lenge nok til at jeg rakk å ringe opplysningen, og deretter tårnet på Torp for å be dem fjerne seg, sier Gloppe.

Den andre tingen familien har bestemt seg for å gå ut med via VG, er forundringen over ikke å få psykiaterbistand da de hadde akutt behov natt til i går:

Det var Øystein Nilsen, en annen venn av familien, som var til stede da episoden inntraff:

- Det oppsto en kritisk situasjon da en person i hjemmet fikk et sjokkanfall. Far til den drepte jenta ringte da til ambulanse, som kom med et team på tre som klarte å opprette kontakt og roe situasjonen. Men da ambulansefolkene ringte til en psykiatrisk behandler som hadde sagt at familien kunne ringe ham når som helst, ville han ikke komme. Slikt er uhyre vanskelig å forstå for både familien og oss som sto rundt, sier Øystein Nilsen.

- Det er to ting vi og familien ønsker å oppnå med å snakke i VG. Det ene er at pressen alltid må tenke på hvordan framferd oppleves. Det andre er forbauselsen over å måtte ringe presten fordi psykiatrisk behandler ikke vil komme. Når det er sagt, har både presten og resten av bygdefolket gjort en flott innsats, sier Geir Gloppe.

Her kan du lese mer om