EVAKUERT: 48 mennesker ble mandag kveld evakuert fra boligområdet Sandvika i Høyanger som følge av et jord- og steinras. Foto: LINDA L. STØLEN, YTRE SOGN AVIS

Tusenvis isolert på Vestlandet etter julestormen

(VG Nett) I Hardanger måtte flere bolighus evakueres som følge av ras mandag kveld. Også i Høyanger ble folk bedt om å forlate husene sine som følge av uværet.

  • Lars Akerhaug
  • Ole N. Olsen
  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


I tillegg er mange tusen er isolert etter uværet som herjet på Vestlandskysten mandag kveld og natt til tirsdag.

Politiet i Hordaland fikk fra 18.30-tiden meldinger om ras både på øst- og vestsiden av Sørfjorden i Hardanger. Deretter gikk det et nytt ras klokken 19.30 og enda et klokken 22.45.

- Vi begynte ganske umiddelbart å evakuere, opplyser operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt til VG Nett.

På grunn av dårlig vær kunne ikke Hovedredningssentralen sende helikopter, sier redningsleder Ola Vaage til VG Nett. Dermed måtte mannskap ta seg inn ras-områdene til fots og med kjøretøy.

- Det var dramatisk for mannskapene som skulle evakuere. Det gikk ras i et sett, det buldret og braket i fjellet, opplyser operasjonsleder Kronen.

Rasområdene i Hardanger blir nå undersøkt av geologer. Politiet vet fortsatt ikke hvor mange ras som har gått.

- Folk oppfordres til å holde seg inne, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

LES VEIMELDINGENE HER!

Til sammen ble 29 reddet ut. Heldigvis er det ikke meldt om personskader.

- Vi vil nå undersøke skadene i dagslys, sier Kronen.

Ved Lånefjorden mellom Balestrand og Høyanger er seks personer fanget i en buss, mellom to ras. Det har ikke lykkes politiet å evakuere dem i natt.

- Bussen står for så vidt trygt, den er ikke rasutsatt nå, sier operasjonsleder Ol aug Holme.

Har du bilder av uværet? Last opp her - eller send sms/mms til 2200 eller e-post til 2200@vg.no!

48 evakuert

Over 5.000 innbyggere i Årdal og rundt 2.300 innbyggere i tettstedet Høyanger i Sogn og Fjordane ble mandag kveld isolert på grunn av uværet.

- Ved syv tiden på ettermiddagen i går begynte det å tette seg til langs riksveiene våre, både øst og vest for Høyanger sentrum, forteller ordfører Petter Sortland til VG Nett.

(Saken fortsetter under bildet)

UVÆR: Stormen Dagmar og det påfølgende uværet har isolert tusenvis og ført til evakueringer i Sogn og Fjordane og Hordaland. Foto: SCANPIX

To store jordras i Balestrand kommune isolerte Høyanger i øst, og ved 21.00-tiden gikk enda et ras i Nordeide, som stengte byen i vest.

- Så gikk det et nytt jord- og steinras Sandvika boligfelt cirka 500 meter vest for Høyanger sentrum. Området ble evakurt for 48 mennesker mellom klokken 21.30 og 23.30, forteller Sortland.

Han forteller at Høyanger også tidligere har taklet å være isolert.

- Kriseteamet til kommunen ble samlet og de satt inn ganske effektiv backup mot omsorgssektoren, den operative branntekniske vakten og andre oppgaver av praktisk betydning, sier han.

På grunn av ras og store vannmasser ble det etter hvert vanskelig for folk å komme seg på jobb, og det måtte rekvireres ansatte som bodde i sentrumsnære områder for kunne skifte ut arbeidere blant annet ved Hydro aluminium.

Send oss dine bilder fra stormen!

Tirsdag har den hektiske situasjonen roet seg noe i kommunen.

- Fra 12-01.00-tiden har det regnet mindre i Høyanger. Det blåser fortsatt, men ikke så kraftig som det har gjort. At det regner mindre er den viktigste hjelpen vi har fått, sier Sortland.

Brann- og redningsetaten slo full alarm i forbindelse med raset i Sandvika, og ordføreren anslår at mellom 20 og 30 personer var i arbeid i boligfeltet.

- Selv om mange fikk raset nært på seg har det ikke kommet meldinger om at noen er skadet. bare en garasje er berørt av raset, sier Sortland.

- Ikke opplevd maken

I Førde har også vannmasser skapt problemer, spesielt for infrastrukturen.

- Det som var bekymringen i går kveld, og som sto igjen utover natten, var av elven Jøsltra som går gjennom Førde sentrum hadde veldig høy vannstand. Vi var redd for at den skulle gå over sine bredder, men like over midnatt kunne vi kontatere at det ikke kom til å skje, forteller Førde-ordfører Olve Grotle til VG Nett tirsdag morgen.

To familier som bor i et mindre boligområde er så langt evakuert. Ifølge Grotle følte de seg så utrygge at det ble besluttet å evakuere de to hjemmene.

- Hovedproblemene som oppsto i Førde i går og i natt knyttet seg til overflatevann på de interne og mer sentrale veisystemene, samt flom, forteller Grotle.

Det skal så langt ikke være meldt om at noen personer har kommet til skade, og de materielle skadene skal være i begrenset omfang. Flere etater har jobbet med flommen i Førde.

- Brannvesenet slå full alarm tidlig i går kveld og teknisk drift har hatt alle sine tilgjengelige ressurser inne. På et tidspunkt ble også sivilforsvaret anmodet om bistand, sier Grotle.

- Jeg har bodd i Førde i nesten 20 år, og jeg kan ikke huske at vi har hatt slike problemer tidligere, sier han.

Står fast

Et ras på E16 i Aurland har sperret inne flere busser med totalt rundt 400 passasjerer som opprinnelig skulle ta Bergensbanen, men som i stedet måtte ta buss fra Geilo.

To vogntog står samtidig fast i rasoverbygget ved Fossone og sjåførene er i bilene, opplyser politiet.

VGTV: Se «Dagmar»s herjinger

Store problemer på veiene

Uværet «Dagmar» har satt flere veier helt ut av spill.

- Det er store problemer i Sogn og Fjordane med veldig mange veier stengt. Området Odda i Hordaland har også problemer etter uværet, sier Anders Oustorp, trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen, til VG Nett.

Hvis du skal reise fra øst til vest, så er fjellovergangen på Filefjell stengt. Det er kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet, men veien er stengt ved Flåm på grunn av jordras.

Det betyr at kolonnekjøring over Haukelifjell er den eneste muligheten for å komme mellom øst og vest. Også veistrekningene Hol-Aurland, Strynefjell, Hardangervidda, Vikafjellet og Tyin - Årdal, er stengt på grunn av uvær.

- Nå ser vi resultatet av uværet med jordras og flom i veiene. Vi har ikke prognoser på når veiene kan åpne igjen, men mye vil bli gjort i løpet av ett døgn sett at været blir bedre. De som kan bidra er ute og gjør det de kan, sier Oustorp.

Strømmen gikk

I Førde og Florø gikk strømmen sent mandag kveld, Florø fikk strømmen tilbake ved totiden natt til tirsdag, mens Førde fremdeles er strømløst på grunn av en brann i en trafostasjon.

I et område i Førde er tusen personer stengt inne, skriver Firda.

Kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett melder at deres anslag fortsatt er at 14.000 er uten strøm tirsdag morgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder