Dette sa Breivik under avhøret på Utøya

SYV TIMER LANGT AVHØR: Her kjøres Anders Behring Breivik til første fengslingsmøte mandag 25. juli 2011 - tre dager etter terroren. VG kan nå gi et innblikk i hva Breivik sa i avhøret på Utøya. Foto: Gøran Bohlin, VG

- Jeg er det største monsteret siden Quisling

(VG Nett) Rettspsykiaterne som har erklært Anders Behring Breivik (32) utilregnelig var spesielt opptatt av hva han sa etter pågripelsen på Utøya.

Artikkelen er over åtte år gammel

Avhøret ble gjennomført i andre etasje av AUFs administrasjonsbygg av tre tjenestemenn fra spesielle operasjoner (SO) ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Avhøret pågikk i syv timer før Breivik ble fraktet inn til politiarresten i Oslo

LES OGSÅ: Etterforskes for illegal diamanthandel

Uten advokat

Politiet informerte massemorderen om rettighetene han hadde som siktet, men ga samtidig beskjed om at det ikke var praktisk mulig at han fikk bistand fra forsvarer fordi de hadde veldig dårlig tid. Ifølge forsvarer Geir Lippestad godtok Breivik å bli avhørt uten advokat tilstede.

Under avhøret hevdet massemorderen at 300 menneskeliv kunne spares i Norge dersom de innfridde kravene hans, får VG opplyst.

- I dag er jeg det største monsteret siden Quisling og det er greit liksom, skal Breivik ha sagt.

LES OGSÅ: Politiet: Breiviks terrornettverk finnes ikke

Satte krav

32-åringen presenterte to lister med krav på Utøya før han ville gi politiet informasjon.

Kravliste 1:

* Så kort brev- og besøksforbud i fengsel som mulig.

* Tilgang til PC med Word minimum åtte timer hver dag.

* En kopi av Wikipedia på PC'en.

* Sone med færrest mulig muslimer.

* Ikke bli servert halalmat i fengsel.

Dersom Breivik fikk oppfylt kravene skulle han dele 98 prosent av informasjonen med politiet. På slutten av avhøret får 32-åringen beskjed om at stabsledelsen i Oslo har godtatt kravene.

Kravliste 2:

* PST-sjef Janne Kristiansen må overfor justiskomiteen foreslå at det innføres dødsstraff i Norge ved henging, samt at «waterboarding» innføres som torturmetode.

Ved «Waterboarding» blir vann heldt over ansiktet til den som blir torturert, slik at man opplever at man holder på å drukne. Denne torturmetoden kan fremkalle ekstreme smerter, og kan også ødelegge lunger og påføre personen hjerneskader på grunn av oksygenmangel.

LES OGSÅ: Breivik tok portrettbilder allerede i 2005

Urealistisk

Dersom Breivik fikk innfridd dette kravet, skulle han også oppgi identiteten på de to cellene som angivelig stod klare til å gjennomføre nye angrep. Massemorderen fikk umiddelbart beskjed om at kravet var urealistisk.

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim påpeker i sin erklæring at det umiddelbare avhøret på Utøya gir informasjon om Breiviks psykiske tilstand under handlingene på Utøya.

De merker seg blant annet at terroristen blir skuffet over at det er Oslo-politiet som avhører ham, og ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De sakkyndige er også opptatt av at Breivik tror han skal bli henrettet av politiet på Utøya og at han presenterer seg som kommandør. Han sier også at familien vil bli drept.

«Dette er forestillinger som han åpenbart er inne i, og som fyller ham både intellektuelt og emosjonelt», skriver rettspsykiaterne i sin erklæring til Oslo tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder