TIL KINA: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) skal etter planen reise til Kina i slutten av september. Foto: Geir Otto Johansen / VG

Borten Moe reiser til Kina i september

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) blir den første norske statsråden som gjester Kina etter at den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Borten Moe skal delta på en konferanse i Beijing i slutten av september. Besøket kan bety et gjennombrudd for det iskalde forholdet mellom Norge og Kina, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg gleder meg til turen. Det er en viktig dagsorden og viktige kontakter for Norge, sier Ola Borten Moe.

Statsråden skal delta på et ministermøte i Carbon Sequestration Leadership Forum (CLSF), et globalt samarbeid opprettet i 2003 for å fremme fangst og lagring av CO2.

Siden CLSF er et multilateralt organ der Kina bare er ett av 24 medlemsland, ville det vært vanskelig for kinesiske myndigheter å nekte en norsk statsråd adgang.

I Utenriksdepartementet er de nå spente på om Kina likevel stikke kjepper i hjulene for Borten Moes besøk. Det andre spenningsmomentet er om olje- og energiministeren kan få til et bilateralt møte med sin kinesiske kollega mens han er der.

Ifølge DNs kilder i UD vil det være et gjennombrudd i det iskalde forholdet mellom Norge og Kina.

- Hvis det lar seg gjøre, vil det være positivt. Men det er opp til kinesiske myndigheter, sier Borten Moe til Dagens Næringsliv. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder