Smiler ofte til politimannen i retten

LANGE AVHØR: Anders Behring Breivik (32) har vært 220 timer i avhør. Massemorderen svarer her på spørsmål fra politiets avhører Geir Egil Løken under avhøret på Utøya. Foto: TROND SOLBERG / VG

- Breivik er bevisst på omsorg for politi-avhørerne

OSLO TINGHUS (VG Nett) Politiavhørerne beskriver Breivik som tålmodig, utholdende og omsorgsfull overfor tjenestemennene under lange avhør.

Artikkelen er over syv år gammel

Politibetjent Geir Egil Løken har tilbrakt rundt 70 timer sammen med Breivik på på avhørsrommet. Nå forklarer han seg om 33-åringen.

- Jeg vil beskrive ham som tålmodig og utholdende. Avhørene har vært lange, og han har forholdt seg til oss på en god måte. Tiltalte er høflig og har et godt språk. Han er bevisst på omsorg for andre i avhørsrommet, sier Løken.

Han fikk et direkte spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen om han vurderte Breivik som utilregnelig.

- Kun i folkelig forstand. Jeg husker det første avhøret på Utøya, da reagerte jeg på at han klarte å forklare seg om så stygge handlinger på en så pragmatisk måte, svarte Løken.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her

Lot som han husket

Politibetjenten hadde hovedansvaret for avhøret på Utøya, og gikk sammen med Breivik rundt på øya.

- På forhånd var hannervøs på hvordan han ville reagere på en ny tur ut dit. Han var opptatt av å fortelle hva som hadde skjedd fra han side, sier Løken.

På turen rundt øya, der Breivik beskrev i detalj de grusomme drapene, hadde han problemer med å huske detaljer. Flere ganger forsøkte han å resonnere seg frem til svar på hva som hadde skjedd, uten at han egentlig husket det.

- En del av episodene som tiltalte har forklart seg om på Utøya, har jeg i ettertid forstått var feil. Han hadde problemer med å huske geografien og kronologien. Vi gikk feil ved et par anledninger, sier Løken.

TETT PÅ: Politibetjent Geir Egil Løken har vært en av de sentrale avhørerne i Breivik-saken. Foto: Heiko Junge/Scanpix


Han beskriver hvordan Breivik ved minst tre anledninger gjettet seg frem til svar fordi han ikke husket hendelsene.

- Det var blant annet i kafébygget, der han beskrev detaljer ut fra hva han kunne se da vi var der, forklarer Løken.

- Gjorde ikke narr av ofrene

Den erfarne politimannen, som nå er ansatt i Kripos, beskriver at Breivik bruker humor.

- Han viser mye selvironi, men spøker ikke med ofrene eller saken. Det er heller på bekostning av seg selv og ofte de første sakkyndige og den første rapporten, sier Løken.

Breivik smilte forsiktig til Løken da han kom inn i rommet og stilte seg i vitneboksen, og følger forklaringen hans nøye.

- Breivik ønsker å prestere i avhørssituasjonen. Han vil gjerne være både flink og analytisk. Det ble vi særlig oppmerksom på etter avhøret på Utøya, der vi forsto at han kunne være lett å lede. Dette måtte vi være veldig oppmerksomme på, sier avhørseksperten.

VGTV: Her forsøker Breivik å korrigere professoren

- Forsto at det var latterlig

Et av temaene Løken bruker mye tid på, er forandringen i Breiviks beskrivelse av organisasjonen Knights Templar.

Først beskriver han det som et stort nettverk, som vil få mange flere medlemmer på grunn av terroraksjonen. Etter hvert toner han ned beskrivelsene kraftig.

- Da han fikk tilgang til media så han hadde kommunisert på en måte som ikke var forstått riktig av andre. Han skjønte at han måtte endre den strategien, sier Løken.

Breivik selv forklarte at han hadde vært isolert og skjønte ikke hvordan han hadde blitt oppfattet før han fikk tilgang på media og den rettspsykiatriske erklæringen.

- Han presenterte da kompendiet som et glansbilde, som en pompøs framstilling av virkeligheten og hva han ønsket at det skulle bli. Han sa også at han forsto noen så det som latterlig, men at han hadde sittet alene uten motforestillinger da han skrev det.

Forfengelig i avhør

Løken oppfattet Breivik som forfengelig i avhør. Da han ble bragt inn i avhørsrommet første gang, hadde han ikke sine egne klær. De var beslaglagt av Kripos.

Istedet hadde han på seg en lånt t-skjorte og «fengselsslippers» på føttene. Breivik spurte da om media ville få tilgang på bilder av ham i dette antrekket.

- Så snudde han seg mot speilet i avhørsrommet og rettet på sveisen, sier Løken.

Breivik smiler bredt til politimannen når han forteller om dette.

LES OGSÅ: Avhørsleder om Breivik: Orientert. Rolig. Behersket. Arbeidsom.

LES OGSÅ: Massedrapsmannen tilbake på Utøya lørdag

220 timers avhør

Løken er en av de tre personene som har gjennomført avhørene med Breivik, og uttaler seg på vegne av resten av gruppa.

De har til sammen gjennomført rundt 220 timers avhør med 33-åringen.

- Den tiltalte dere har sett i retten er den samme vi har sett i avhørsrommet. Han forklarer seg detaljert, men er litt mer reservert rundt Knights Templar. Han har har sagt at han vil fortelle oss 98 prosent, sier Løken.

Polititjenestemannen kan ikke si at Breivik har løyet i avhør, men understreker at han flere ganger tilpasser informasjon til sitt verdenssyn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder