- GOD LØSNING: Selv etter at flere kom inn på selvangivelsen til en fremmed person på Altinn, og mange ikke kom inn i det hele tatt, mener Håkon Olderbakk Altinn er en god løsning. Her fra krisemøtet i går kveld, fra venstre rundt bordet kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo, sikkerhetsansvarlig Olav Melteig, avdelingsdirektør for Altinn Kjersti Lauritzen, fungerende direktør Håkon Olderbakk, serviceleder Roy Horn og leder Altinn sentralforvaltning Dan Remi Mørk. Foto:

Mener Altinn-løsningen er god

Stoltenberg: Det skal ikke skje

(VG Nett) I går var det mange som ikke kom inn. Senere fikk flere opp profilen til en 36-åring fra Oslo da de skule sjekke selvangivelsen. Men sjefen for Brønnøysundregistrene mener Altinn fungerer bra.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er en god løsning. Det har gått veldig mange transaksjoner gjennom løsningen og den brukes av veldig mange hver dag. Jeg mener dette er riktig måte å lage denne type løsning på, sier fungerende direktør ved Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk til VG Nett.

Systemet til skandalerammede Altinn, som driftes av Brønnøysundregistrene kostet en milliard. Likevel har det vært store problemer når skatteoppgjøret har blitt lagt ut de siste årene.

- Er ikke det ganske dyrt for en side som har vært plaget av feil i flere år?

- Det har for så vidt vært forskjellige typer feil som har oppstått, og vi har ryddet unna mange, men dessverre så kom også denne frem, sier Olderbakk.

- En milliard er dyrt, men det ville vært enda dyrere om alle skulle gjort det hver for seg. Det er veldig mange gode egenskaper i den løsningen, som jeg tror vil gjøre stor nytte i fremtiden.

Ikke ferdige i dag

Teknikere jobber fortsatt på spreng for å rette feilen som kom til syne i Altinn i går. Allerede tidlig på morgenen tirsdag kom meldingene om at flere ikke fikk logget seg inn. På kvelden kom flere av dem som klarte å logge seg inn på tjenesten, inn på en fremmed 36-årings selvangivelse i stedet for sin egen.

Tirsdag kveld hadde Brønnøysundregisteret krisemøter, men har fortsatt ikke klart å finne ut hva som gikk galt. Og de som ennå ikke har fått se selvangivelsen sin, får det neppe i dag heller.

- Vi har noen få alternative kilder til denne feilen, som vi undersøker nærmere. Som sagt er det fortsatt noen åpne muligheter der. Det er veldig, veldig vanskelig å si når vi blir ferdige, men vi kommer ikke til å komme opp med løsningen i dag, sier Olderbakk.

- Har stort potensiale

I går ville ikke fungerende skattedirektør Sven Rune Greni si noe om Altinns fremtid. Men Olderbakk er ikke i tvil om at den vil fortsette å eksistere.

- Jeg går absolutt ut fra at Altinn kommer til å fortsette, det er ingen grunn til å tro noe annet. Jeg mener fortsatt det er en god løsning som har stort potensiale.

Kritisert i hemmelig rapport

Teknisk Ukeblad avslørte for to dager siden at det i sommer ble laget en rapport som kritiserte Altinn kraftig. Rapporten er unntatt offentlighet, og har hittil ikke blitt omtalt.

- Hvis det er riktig at det foreligger en slik rapport, slik det er omtalt i mediene, så krever jeg at den umiddelbart gjøres offentlig for Stortingets medlemmer og offentligheten, sier Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik til E24.

Det var ikke bare hullene i Altinns sikkerhet som gjorde at Skatteetaten fikk gjennomgå i går. Allerede tidlig på morgenen ble det klart at det var avdekket feil i hele 290.000 selvangivelser.

Tidligere i dag svarte Skatteetaten så godt de kunne på spørsmål fra VG Netts lesere.

- Det skal ikke skje

Onsdag var Stoltenberg i Stortinget for å delta i den muntlige spørretimen. I etterkant svarte han på spørsmål fra pressen om blant annet Altinn-skandalen.

På spørsmål om han hadde en hilsen til Kenneth (36) fra Oslo, som opplevde at mange fremmede fikk opp hans personalia da de logget seg inn for å sjekke egen selvangivelse slo Stoltenberg fast at det var helt uakseptabelt.

- Det skal ikke skje, sa Stoltenberg.

- Jeg har selv vært en pådriver for å digitalisere tjenester fra det offentlige, blant annet Lånekassen og selvangivelsen. Men det betinger at systemene fungerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder