10 ting du bør vite om økt grensekontroll

Dette bør du som reisende vite om den økte grensekontrollen ved ferjeovergangene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

1. Hvorfor innføres økte grensekontroll på ferjer?

Den økte grensekontrollen kommer som en følge av at Sverige har skjerpet sine grensekontroller. Den norske regjeringen frykter dermed at strømmen av flyktninger i større grad skal komme til Norge. En skjerpet kontroll vil føre til at det er lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse i landet.

2. Hvor innføres økt grensekontroll?

Det innføres på ferjeanløp i Oslo, Vestfold, Agder, Rogaland og antageligvis Hordaland. Det vil utføres kontroll av alle reisende på ferjer som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Ved grenseoverganger til Sverige, som Svinesund, er nå er utvidet patruljering som innebærer kontroller som er stikkprøvebasert. Det betyr at ikke alle blir kontrollert, men tilfeldige. Her anbefaler politiet også at reisende har med gyldige id-papirer.

Politiet: – Ha med pass på reisen

3. Hvem får eventuelt ikke reise inn i landet?

Personer som ikke har med seg gyldige id-dokumenter og ikke påberoper seg et asylbehov.

4. Vil det komme færre asylsøkere som følge av økt kontroll?

Ikke nødvendigvis. En økt grensekontroll fjerner ikke asyladgangen til Norge. Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud forteller at det sender et signal til dem som ikke har et reelt beskyttelsesbehov. Dem som påberoper seg et asylbehov, har Norge plikt til å ta imot og behandle deres asylsøknad.

Bakgrunn: Bred støtte til økt grensekontroll

5. Hva betyr det for meg som reisende?

Alle reisende plikter å ha med seg gyldige identifikasjons- og reisepapirer på reiser til Norge. Det beste id-papiret er pass. Politiet presiserer at de vil utvise fleksibilitet for nordiske reisende som ikke har med seg gyldig id, og poengterer at ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaien. De samme reglene gjelder for barn. Barn bør ha med seg pass på reiser, men politiet vil utvise skjønn og fleksibilitet også her.

6. Hvem blir stoppet?

Alle reisende blir stoppet, men det vil være ulik grad av intensivitet på personkontrollene, opplyser politiet. Dette gjelder på foreløpig kun på ferjeoverganger. På for eksempel Svinesund og de andre grenseovergangene til Sverige, er det ikke gjort endringer i økt grensekontroll.

Les også: Sverige innfører økt grensekontroll

7. Hva slags ID må jeg fremvise?

Gyldig identifikasjonspapirer. Politiet anbefaler pass.

8. Hvem vil stå for kontrollene?

Ved avreise er det ferjeselskapene som vil kontrollere reisende. Når du kommer til kaien i Norge, er det politiet og Tollvesenet som vil stå for personkontrollene.

9. Blir det kø på grensene?

Reisende må påregne at det vil ta lengre tid å passere grenseovergangene. For dem som ikke har med seg gyldig dokumentasjon, vil det kunne ta enda lengre tid.

10. Hvor lenge varer den økte kontrollen?

I første omgang starter økt kontroll torsdag morgen klokken 08, og tiltaket varer i ti dager, fram til søndag 6. desember. Det er foreløpig uklart om dette vil utvides etter dette tidspunktet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder