I løpet av det siste året har politiet jobbet med et stort antall overgrepssaker i nordlandskommunen Tysfjord. Foto: Annemor Larsen VG

Etterforsker over 120 overgrepssaker i Tysfjord

Det er tatt ut siktelser i elleve av de over 120 overgrepssakene i Tysfjord. De fornærmede er ifølge politiet hovedsakelig jenter under 16 år.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Totalt er det registrert 120 sedelighetssaker i forbindelse med Tysfjord-etterforskningen.

Det dreier seg om voldtekt og andre former for seksuell omgang, samt andre seksuelle krenkelser. De fornærmede er i all hovedsak jenter som var i alderen 7-16 år da de seksuelle overgrepene ble begått, skriver politiet i en pressemelding.

– Noen kommer med relativt detaljerte beskrivelser av hva de har vært utsatt for. Og noen forteller at de har vært utsatt for overgrep fra flere gjerningspersoner. I andre saker er det mindre detaljer, men vi jobber for å få på plass så mye informasjon vi kan. Så finnes det også fornærmede som ikke ønsker å fortelle annet enn at de er utsatt for overgrep, sier politiadvokat Øyvind Rengård til VG.

Kvinne til VG: – Når jentene ble 16 år, var det fritt frem

Politiet mener det er en mann i 40-årene har begått de 11 overgrepene hvor det er tatt ut siktelse. Han ble pågrepet 6. desember 2016 i Bardufoss.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener alt har skjedd frivillig, sier mannens forsvarer, advokat Hilde Guldbakke, til NTB.

Noen av overgrepene skal ha foregått andre steder, men av gjerningspersoner hjemmehørende i Tysfjord kommune.

– Det er en overvekt av saker som er begått på 1990-tallet og 2000-tallet, sier Rengård.

Det er registrert mer enn 70 fornærmede og over 80 mistenkte i saken.

– For en del av gjerningspersonene har det tegnet seg en viss modus. Jeg kan ikke gå noe nærmere inn på en beskrivelse av det, sier Rengård.

Skal ha foregått i mange tiår

I juni 2016 stod 11 kvinner og menn i VG Helg og fortalte om overgrep de ble utsatt for i barndommen i den lille kommunen. Siden har den mørke hemmeligheten kommet stadig mer frem i lyset.

Politiet har jobbet med sakskomplekset i ett år og har i løpet av denne tiden avhørt et stort antall fornærmede og flere mistenkte. De satser på å ta ut flere siktelser og tiltaler. Men en del av overgrepene skal ha skjedd opp mot 40 år tilbake, noe som betyr at de vil være foreldet og bli henlagt.

Selv om det er vil være en god del saker som vil bli henlagt, så har det vært en veldig viktig informasjonskilde for å kartlegge omfanget av overgrepene og til bruk i etterforskningen av saker som ikke er foreldet, sier Rengård.

Stod frem: Anders bar på hemmeligheten i 25 år

Leter etter flere ofre

Fortsatt tror de det er saker som ikke er anmeldt, også saker av nyere dato. De ber alle som har kjennskap til sakene ta kontakt med politiet.

– Vi har grunn til å tro at det vil bli tatt ut flere siktelser og tiltaler, sier Rengård.

I slutten av april ble det kjent at også politiet skal granskes. Tysfjord-politiet er anmeldt og Spesialenheten skal undersøke om det er begått brudd på avvergelsesplikten.

Foreløpig rapport: Fant flere lovbrudd etter tilsyn i Tysfjord kommune

I siste uken i april gikk rettssaken der en kvinne fra Tysfjord har saksøkt kommunen for ikke å ha tatt over omsorgen for henne etter at faren i 1993 ble dømt for overgrep av henne og flere andre unge jenter. Hun mener at moren, som blant annet slet med alkoholproblemer, ikke var i stand til å ta seg av henne, og at dette er årsaken til hennes psykiske sykdom.

I Ofoten tingrett krevde kvinnen inntil 6,1 millioner i erstatning av kommunen, fordi hun mener det kan dokumenteres at kommunen visste at omsorgssituasjonen hennes ikke var god nok. Kommunen har avvist kravet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder