MOBIL-AKTIV: Statsminister Erna Solberg sendte tekstmelding til partilederne og lovet å være på tilbudssiden i asylpolitikken. Onsdag formiddag var hun på plass for å svare på spørsmål i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Solberg sendte ut sms - fisker etter asyl-støtte

Statsminister Erna Solberg (H) sier nå at regjeringen er på tilbudssiden i asylpolitikken. Det kan åpne for at de mest omstridte av de 40 innstramningsforslagene fra romjulen, blir dempet ned.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld sendte statsminsteren en tekstmelding direkte til partilederne som har undertegnet de to forlikene i Stortinget i fjor høst, asylavtalen og avtalen om integreringspolitikken.

Onsdag ettermiddag sa imidlertid Venstres stortingsgruppe blankt nei til å støtte noen av de 40 forslagene som innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte ut på høring i romjula.

Les også: Uenig i noen av Listhaugs uttalelser

Åpnet med «kjære»

«Kjære asylforlikspartnere», skrev statsministeren i SMS-en til lederne for stortingsgruppene i Ap, Venstre, KrF, Sp, samt regjereringspartiene Høyre og Frp.

Og meldingen fortsatte slik:

«Regjeringen er på tilbudssiden i asylpolitikken».

– Vi har ikke glemt at vi har forlikspartnere, sier Erna Solberg til VG, på spørsmål om hvorfor hun nå melder seg på tilbudssiden.

Tone ned uenighet

I Stortinget blir den langt mer forsonende tonen fra regjeringssjefen blir tolket som at Erna Solberg nå ønsker å tone ned motsetningene og den harde tonen som har vært mellom hennes innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og flere av opposisjonspartiene.

Tidligere tirsdag hadde Erna Solberg også sendt et brev til de parlamentariske lederne i Stortinget og redegjort for den videre saksbehandlingen av asylforslagene, etter at høringsfristen gikk ut tirsdag.

Kan bli nedstemt

I Stortingets muntlige spørretime ondag formiddag gikk opposisjonen til et samlet angrep på innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og ville at statsministeren skulle ta avstand fra en rekke uttalelser som Listhaug har kommet med etter innstramningsforslagene som ble lagt fram 29.desember i fjor.

Flere av forslagene som regjeringen sendte på høring, risikerer å bli nedstemt dersom regjeringen fremmer dem for Stortinget. Venstre har allerede avvist alle.

** Både Ap og KrF har gjort det klart at de ikke vil støtte den såkalte fireårsregelen som forlenger tiden en person med oppholdstillatelse må ha bodd i Norge, før man kan søke familiegjenforening.

** Også forslaget om at enslige mindreårige asylsøkere kun skal gis midlertidig oppholdstillatelse fram til de er 18 år, og at søknaden deretter skal vurderes på ny, kan bli nedstemt i Stortinget.

Kritisk til avvisning

** Flere av partiene har i tillegg ytret seg kritisk til å gi polititjenestemenn rett til å avvise asylsøkere på grensen dersom de kommer fra et annet nordisk land, som er ment som en nødbestemmelse.

I brevet som Solberg sendte tirsdag, roser hun asylavtalen og skriver at både hun selv og alle berørte statsråder står til rådighet dersom Stortinget har spørsmål:

– Jeg har oppfattet at mange i Stortinget ønsker mer dialog på veien før vi legger fram det endelige lovforslaget, sier statsministeren til VG, før Venstres gruppemøte onsdag ettermiddag.

Ikke sikkert vi traff riktig

– Er det et varsel om at noen av forslagene kan bli trukket?

– Når vi sendte forslagene ut på høring, var det meningen at høringen skal være reell. Det som ligger fast er at reglene må strammes inn på mange områder, men det er et krevende arbeid og det er jo ikke sikkert at vi traff de riktige formuleringene ved første forsøk her. Så er det naturlig at vi har kontakt med forlikspartene i Stortinget før regjeringne legger fram det endelige lovforslaget, fordi det har dukket opp spørsmål som asylforliket ikke omfattet, sier hun.

Solberg viser også til debatten som nå pågår blant annet i EU om respons på flyktningkrisen, og antyder at den debatten også kan påvirke hvordan Norge må innrette sin asylpolitikk.

– Frykter du at Venstres gruppebehandling onsdag ettermiddag kan hindre at regjeringen får nødvendig flertall for lovendingene?

– Det er viktig at vi alle har en åpen holdning. Det kan jo være, når vi går igjennom høringssvarene, at noen av forslagene ikke er begrunnet godt nok, og at det kommer endringer, sier statsministeren.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder