PASSET BARN: Kronprinsesse Mette-Marit reiste til India i oktober for å passe de nyfødte tvillingene til et vennepar. Her fra et tidligere India-besøk. Foto: Stig Tore Laugen

Mette-Marit hylles etter hemmelig surrogati-tur til India

Sykehusansatte trodde hun var barnepike

Oppdaget av journalist på sykehuset

Fraktet barna til ukjent sted

(VG Nett) Det var både riktig og flott at kronprinsesse Mette-Marit dro til India for passe på venneparets surrogatbarn, mener flere surrogatmotstandere på Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg mener hun gjorde det man kan ønske at alle gode venner gjør i en sånn situasjon. Når foreldrene ikke fikk visum, er jeg sikker på at de var i en vond situasjon mens barna var alene på sykehuset. Da dro kronprinsessen, og det synes jeg er flott, sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie til VG.

I oktober reiste kronprinsesse Mette-Marit til New Delhi i India for å passe på de nyfødte tvillingene til et homofilt vennepar. Paret fikk tvillingene via surrogatmor, men fikk problemer med visumet og kom ikke frem til sykehuset i tide.

Mette-Marit dro derfor til sykehuset og passet på barna i to dager, før hun fraktet dem til et ukjent sted i New Dehli.

På sykehuset visste ikke de ansatte hvem kronprinsessen var, og trodde hun var sendt som barnepike.

- Men hun var jo så jordnær! Tenk at vi har hatt en prinsesse her! Og jeg kan gi både fedrene og kronprinsessen de beste skussmål. Nydelige mennesker, sier Dr. Aggarwal ved Manav Medicare Center til Haugesunds avis når han får se bilde av kronprinsessen.

Det var en journalist fra Haugesunds avis som tilfeldigvis var på sykehuset, som kjente igjen Norges kommende dronning og kunne bringe den oppsiktsvekkende historien mandag.

STØTTE: Høyres Bent Høie mener surrogati bør være ulovlig i Norge, men støtter Mette-Marits valg. Foto: NTB Scanpix

Motstander

Bent Høie betegner seg selv som sterk motstander av surrogati, men twitret mandag formiddag sin støtte til Kronprinsessen.

- Jeg mener ikke at dette er problematisk. Jeg synes det er bra at kronprinsessen, som i motsetning til andre venner av paret visste at hun kunne bli kritisert, likevel gjorde dette. Barn er barn, uansett hvordan de ble til. Det blir feil å straffe barna på grunn av uklare regler i Norge, slår han fast.

- Hun hadde vel også i motsetning til andre venner mulighet til å reise ned veldig raskt?

- Ja, og det var sikkert en avveining hun gjorde. Jeg vet ikke om det var vanskelig for henne, men jeg synes hun vurderte det riktig. Barna er viktigst, så får vi som er voksne tåle kritikk dersom det kommer, sier han.

- Skrekk og advarsel

Også KrFs helsepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke sympatiserer med Mette-Marits India-tur.

- Hvis det er sånn at disse barna blir overlatt til seg selv i India hvis ikke bestillerforeldrene kommer frem i tide, så forstår jeg kronprinsessens valg. Men det viser hvor rå og kynisk surrogati-bransjen er. Jeg håper denne historien kan stå til skrekk og advarsel for nordmenn som vurderer å benytte seg av denne industrien. Dette er nok et uttrykk for hvor mye råskap det er i et marked som handler med barn og fattige kvinner, sier KrFs helsepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke.

Heller ikke han vil kritisere kronprinsessen for at hun har blandet seg inn i saken.

- Jeg merker meg at hun har presisert at dette ikke var ment som noe politisk signal, og jeg tar for gitt at hun står bak norske myndigheters fraråding mot bruk av surrogati. Samtidig må hun forstå at dette vil bli tolket i lys av hennes rolle som kronprinsesse, men hvis dette var den eneste muligheten for at disse barna kunne få hjelp, så forstår jeg hennes valg, sier Håbrekke.

Samtidig mener han det er problematisk at Mette-Marits vennepar har benyttet seg av surrogatindustrien i India. Den ene av barnas fedre er ansatt på Slottet.

STØTTER: KrFs Øyvind Håbrekke forstår at Mette-Marit valgte å dra. Foto: Harald Henden

- Hvis det er sånn at ansatte ved Slottet ikke forholder seg til så klare råd fra norske myndigheter, så mener jeg det er problematisk, sier han.

Selv sier kronprinsessen via kommunikasjonssjef Marianne Hagen at det var et vanskelig valg å reise.

- Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris, sier hun ifølge en melding på Slottets hjemmesider.

Selv republikk-forkjemper og leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, ytrer sin støtte til kronprinsessen:

«Eg synest dette var fint gjort av Mette-Marit [link]. Men no er det jaggu på tide å tillate surrogati i Noreg, for eit rot», skriver han på Twitter.

- På barnas parti

Skuespiller og far til surrogatbarn Geir Kvarme hyller Mette-Marit for å ha vært surrogatbarn-barnevakt.

- Endelig er det en representant for det offisielle Norge som har skjønt hva dette handler om. Mette-Marit her på barnas parti, og en representant for deres behov, roser skuespilleren kronprinsessen overfor VG.

Han og samboeren er selv fedre til to barn født av surrogatmor i USA. Kvarme har vært en aktiv deltaker i den offentlige debatten, og uttalte senest forrige uke at regjeringen «gir fullstendig blaffen i barnas beste».

- Kronprinsessen har her klart å se barnas behov utenfor debatten som foregår. Med dette viser hun at hun er et menneske som evner å fokusere riktig i den situasjonen hun har havnet i. Hun stiller opp for barn som hun har et forhold til gjennom å være venn av foreldrene deres, sier han.

Han mener likevel at kronprinsessen gjennom vennetjenesten aktivt deltar i surrogati-debatten.

- Selv om hun ikke vil bidra i debatten, skal en ikke se bort fra at hun her ønsket å si noe om barnas behov, uavhengig av om hun er for eller imot surrogati. Dette bidraget fra Mette-Marit er veldig viktig for å få fokuset dit det burde være, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder