Glatte veier på Østlandet

Forsinkelser i flytrafikken

Regn som fryser på bakken har skapt vanskelige kjøreforhold på Østlandet mandag.

  • Angelica Hagen
  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Grunnen er at det kommer en varmfront med nedbør. Resultatet blir det vi kaller frysende regn, altså at regnet fryser til is når det treffer bakken.

– Det er varmluft på vei og det skal ikke mye til før regnet vil fryse til når det treffer minusgradene. Det er ikke mye nedbør som skal komme, men det er ikke mange dråpene som skal til før det blir glatt, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til VG.

Hun spår at det verste vil være over til tirsdag.

Politiet advarer: – Kjør forsiktig!

«Akershus, Hedmark og Oppland: Det er tåke og regn som fryser på bakken. Dette gir glatt kjørebane flere steder i vår region på morgenen», melder Vegtrafikksentralen Øst mandag morgen.

«Kjør forsiktig», er den klare beskjeden fra politiet i Gudbrandsdal:

Én alvorlig skadet

Rett før klokken 10 mandag morgen opplyser imidlertid Vegtrafikksentralen Øst at kjøreforholdene har bedret seg på Østlandet.

– Vi har hatt store utfordringer med at regnet som faller fryser når det treffer bakken, og det har hovedsakelig vært problematisk i Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland. Det har vært en del mindre trafikkuhell som følge av dette, men det har roet seg, sier trafikkoperatør Christofa Kei-Nilsen til VG.

Det er særlig de mindre fylkesveiene, gjerne hvor det er såkalt vintervei, som har vært utsatt. I en større ulykke på fylkesvei 115 sør for Komnes, mellom Løken og Fosser i Aurskog-Høland ble en person alvorlig skadet etter at en lastebil og en personbil kolliderte i 07.30-tiden mandag morgen. Lastebilen veltet og sperret veien i en periode. Politiet stengte derfor veien, og dirigerte trafikken via fylkesvei 229. Den skadede personen ble kjørt i ambulanse til Ullevål sykehus, skriver NTB.

VELTET: En person ble alvorlig skadet i en trafikkulykke i Aurskog-Høland i Akershus mandag morgen. Foto: Freddie Larsen ,

Forsinkelser på flyplasser

Været har også ført til forsinkelser i flytrafikken mandag morgen. Trondheim Lufthavn Værnes var stengt i en periode som følge av is på rullebanen. Lufthavndirektør, Lasse Bardal, opplyste til Adresseavisen at regndråpene som treffer bakken blir til is, og at de holder det i sjakk med kjemikalier men at det vil ta tid. Klokken 09.15 var imidlertid flytrafikken i gang igjen på Værnes.

På Oslo Lufthavn Gardermoen har været også ført til problemer, og reisende må regne med forsinkelser store deler av dagen.

– Det er underkjølt regn som gjør at man må stenge rullebanen i korte perioder for å behandle den. Dette fører til en del forsinkelser på mellom 20 og 30 minutter, men vi oppfordrer likevel alle til å møte opp i riktig tid, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gulri Ulverud, til VG.

Værforholdene har allerede bedret seg, men morgenens forsinkelser fører til at avganger selv senere mandag vil påvirkes.

– Rushet på morgenkvisten og formiddagen gjør at forsinkelsene vil kunne forplante seg utover dagen, sier hun.

Obs-varsel

Meteorologisk Institutt har sendt ut et OBS-varsel for det meste av Sør-Norge. For Agder og Østlandet gjelder varselet vesentlig i indre strøk.

#vgvinter: Vis oss ditt vinterbilde

– Vi har sendt ut et varsel, men det kan være at det ikke blir så ille som vi tror. Vegvesenet er varslet og det kan være fine kjøreforhold noen steder, men det er greit å være oppmerksom, sier hun og legger til:

– Men selv om det kommer varmegrader nå, er ikke vinteren over. Vi ser tendenser til kuldegrader igjen allerede neste uke.

Saken fortsetter under kuldekalkulatoren

Fikk du med deg denne?: «Bambi» reddes fra den speilblanke isen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder