HJELPER: Marita Thon (34) i lavterskeltilbudet «Hjelp oss å hjelpe» får energi av å hjelpe andre som sliter. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Marita (34) har aldri skjønt poenget med politikk. Nå skal hun stemme for første gang

MOSS (VG) Fra sitt hjem bistår Marita Thon (34) stadig flere som trenger hjelp i Østfold. Hun sliter selv i NAV-systemet. I september blir hun førstegangsvelger og stemmer trolig Frp.

Artikkelen er over to år gammel

Fryseren er fylt opp av donasjoner. Pølser, salater, pålegg. Og kaker.

Gjennom organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» deler Marita Thon og datteren på 7 år ut mat, klær og julegaver til folk som ber om hjelp i Moss.

Stortingsvalget 2017: Få alt om valget og sjekk våre siste meningsmålinger her!

– Jeg har slitt. Som aleneforsørger for to barn er det tøft på NAV, sier Thon.

Hun bor i det fylket i landet med høyest andel uføretrygdede - Østfold. For to år siden fikk hun selv hjelp da hun trengte julegaver til barna. Familien er avhengig av NAV. De siste 17 årene har hun hatt jobb i rundt 1,5 år.

Fra sofaen i leiligheten ser Marita Thon ut mot et helt vanlig norsk nabolag. Hun sier at hun aldri har forstått hvordan politikken fungerer.

Østfold ligger også på bunn i landet i valgdeltakelse, ifølge SSB. Men nå vil Thon bruke stemmeretten. Hun vil stemme Frp.

TØFT: Marita Thon er svært stolt av datteren sin på 7 år som på eget initiativ ga bort leker til andre barn til jul. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Riksmåling: Jonas Gahr Støre får flertall for regjeringsskifte

Innvandringsstopp

Tidligere i august klinte Frps Erlend Wiborg til med et nytt innvandringskrav i Moss Avis: Han vil ha en innvandringspause på 10 år for hele Østfold.

Les også: Slik vil Ap holde unge unna NAV

I dag ligger nemlig Østfold lavt på flere levekårsstatistikker. I tillegg til å ha den høyeste andelen på uføretrygd, har fylket også høyest andel barn som vokser opp i lavinntektsfamilier utenom Oslo. Frp mener fylket trenger mer tid til å integrere folk.

I en fersk meningsmåling utført av Infact for VG i Østfold, støtter tre av ti Wiborgs forslag. Det er rundt dobbelt så mange som sier de vil stemme Frp.

Sett denne? Sjekk din Jonas-skatt

– Det er kjempesterke tall når 14-15 prosent sier at de vil stemme på oss. Vi snakker ikke om en Trump-mur, men kommunene skal ikke aktivt ta i mot flere. Kan vi holde innvandringen like lavt som nå, blir den bærekraftig, sier Ulf Leirstein i Frp.

Høyre blør mest

Men det spørs om Wiborgs forslag er nok - for på VGs ferske måling fra Østfold er det foreløpig rødgrønn jubel - Sp og Ap sikrer hvert sitt nye mandat.

Høyre og Frp går kraftig tilbake med henholdsvis 7,1 og 4,7 prosentpoeng og mister begge en representant dersom dette blir valgresultatet. Nedgangen har fulgt Frp gjennom sommeren: I juni fikk de en oppslutning på 11,7 i Amedias måling, ifølge nettstedet Poll of polls. Ved valget i 2013 fikk Frp 19,6 prosent av stemmene.

Stein Erik Lauvås er Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann og førstekandidat for partiet i Østfold. Han tror forslaget om innvandringsstopp til Østfold bunner i desperasjon fra Frp i valgkamp-innspurten.

Kommentar: Vinn eller forsvinn for Jonas

– Jeg tror dette er et forslag Frp selv skjønner er skutt fra hofta. Det lukter smått desperasjon. Frp i regjering har sendt brev til alle kommuner i Østfold og bedt dem om å bosette flyktninger. Skal brevet trekkes tilbake, spør Lauvås retorisk.

Lauvås sier innvandringsminister Sylvi Listhaugs forslag om kutt i norskundervisning for vel et år siden undergraver tilliten til Frp på integreringsfeltet.

Selv mener Frp og Høyre at de har oppadgående kurve på oppslutningen.

Mest overraskende i VGs meningsmåling er kanskje at Rødt nesten åttedobler oppslutningen i fylket. Med 5,4 prosents ligger Bjørnar Moxnes og Rødt bare 0,1 prosentpoeng bak KrF, som i dag har utjevningsmandatet fra Østfold.

Slik ble Østfold «NAV-fylket»

For å forklare fylkets høye uføretall peker NAV på historien.

NAV-direktør Sverre Jespersen i Østfold viser til en stor nedgang i arbeidsplasser i industrien. Ingenting tyder på at østfoldingene er sykere enn andre, men arbeidslivet i dag krever mer formell kompetanse og flere havner utenfor.

Les også: Telemarks død blir Sp-Trygves brød

Seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret sier at yrkesdeltakelse blant unge dessverre går feil vei. Mange sliter med å finne en plass i arbeidslivet og alternativet blir ofte trygd, enten i form av arbeidsavklaring, uføretrygd eller sosialhjelp.

Kommentar: Kristelig Floskleparti

Fra nyttår ble det innført aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Seks av ti i Østfold mener denne plikten bør videreføres, ifølge VGs meningsmåling.

Forskningen viser positive effekter av aktivitetsplikt.

– Det er gjennomført forskning fra tidligere der vi finner positive effekter av aktivitetsplikt blant unge. Færre mottar sosialhjelp, flere går på skole, og kriminaliteten reduseres, sier Markussen.

MOSS: Kelvin Halberg (26) og Frida Grasto (21) mener flere lærlingplasser er viktig for å få unge i jobb. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Førstegangsvelger

For Marita Thon i Moss er pågangen stor fra folk som trenger hjelp. Mange er uføretrygdede, aleneforsørgere eller rusmisbrukere.

På det meste er hun i kontakt med en til to hver dag.

Hun vil jobbe, men helse og familiesituasjon har gjort det vanskelig.

På valgdagen 11. september skal hun som 34-åring trolig stemme for første gang. Hun har allerede bestemt seg og håper stemmen utgjør en forskjell.

– Ulf Leirstein i Frp hilser på meg når vi treffes i Moss og spør alltid hvordan min mor har det. Jeg er snart 35 år og har aldri stemt. Men jeg tror på ham som person og blir trolig førstegangsvelger i september, sier Thon til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder