– De ødelegger systemet, bryter loven og håver inn penger

MATMAKT: VG besøkte fire Rema-butikker i Oslo fredag. Alle planlegger å holde åpen i helligdagene i pinsen, ved å avgrense butikken med plastbånd: Vulkan (øverst t.v.), Brugata (øverst t.h.), Fredensborgveien (nederst t.v.) og Torggata (nederst t.h.). Foto: TROND SOLBERG VG

Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

LO-leder Gerd Kristiansen ber politiet komme seg ut i Rema-butikker i pinsen.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Det er litt av en treenighet som dagen før pinseaften går kraftig ut mot matbutikker som holder ulovelig åpent gjennom pinsen:

LO-lederen, preses i Den norske kirke Helga Byfuglien og administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Matbutikker som holder åpent på helligdagene må være under 100 kvadratmeter. Disse reglene blir nå utfordret.

KLAR MATTALE: LO-leder Gerd Kristiansen peker på Rema som syndebukken i spillet som nå foregår om søndagsåpne butikker. Foto: Frode Hansen VG

Kulturdepartementet har tidligere avslått søknaden fra NHO Handels medlemmer om at dagligvarebransjen kan holde vanlig søndagsåpent andre pinsedag i år.

– Det er avgjørende og viktig at politimesterne kommer på banen og håndhever loven. Politiet må komme seg ut og kontrollere butikkene i pinsen. Bryter man loven skal man straffes. Rema hevder de aksjonerer for å markere sin motstand mot søndagsåpne butikker. Det er bare tull. De ødelegger systemet, bryter loven og håver inn penger, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Rema-butikker åpner

VG besøkte fredag fire Rema-butikker i Oslo sentrum og fikk bekreftet at de vil holde åpent.

I alle fire butikkene sier de at de vil avgrense den store butikken med bånd og lage en liten butikk på 100 kvadratmeter.

I en av de fire butikkene lovet en av de ansatte, at det ikke var noe problem hvis jeg skulle ha varer som er i den store butikken:

– Da stikker vi bare over båndet og henter det til deg, sa han service-minded.

I loven står det at det ikke engang er lov å bruke rørlige vegger; det skal være fastvegger som skiller den lille butikken fra den store.

Senest 15. april sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at småbutikken «må fremstå som et selvstendig lokale med fast monterte vegger og egen inngang. Det er ikke anledning til å bruke bevegelige skillevegger eller lignende for å unngå påbudet om å holde stengt på helligdager».

LO-forbundet Handel og Kontor har før pinsehelgen kartlagt hvor mange Rema-butikker som planlegger å holde åpent helligdagene 1. og 2. pinsedag.

– Vi har sjekket på butikkenes nettsteder, Facebooksider og fått tilsendt bilder som viser at butikkene har satt opp skilt om at de vil holde åpen i helligdagene i pinsen. Det viser at over 90 Rema-butikker planlegger å holde åpent, sier avdelingsleder Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor.

Les også: Henla Reitans anmeldelse

Kirken: Bevisst overtredelse av loven

– Etter min oppfatning må myndighetene ta grep mot bevisst og systematisk overtredelse av loven, sier Helga Byfuglien, øverste leder og preses i Den norske kirke.

Hun vil ikke peke direkte på Reitan og Rema, men viser til at hennes budskap er rettet mot aktører som bevisst bryter helligdagsloven.

– Foran pinsen og 17. mai er det viktig å huske på at det ikke er matkjeder som skal endre lover. Brudd på loven påfører lovlydige kjøpmenn hundretusener og millioner i tapt omsetning. Det går ikke an. Politimesterne må få øynene opp for at lovbruddene her er svært alvorlige, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

LO-leder Kristiansen sier det i dag er en stor forskjell på de tre store aktørene:

NorgesGruppen, Coop og Rema.

Les: Reitan gir seg ikke etter hastemøte

PINSEMAT: Rema 1000-butikken Fredensborgveien i Oslo holder åpent i pinsen, ved å avgrense butikken med bånd. Foto: Trond Solberg VG

– Rema bryter loven systematisk og bevisst

– Rema har vist at også endel av butikkene til NorgesGruppen og Coop har brutt loven ved at de har butikker som er større enn den lovlige grensen på 100 kvadratmeter. Men ledelsen i NorgesGruppen og Coop både krever og jobber for at deres butikker skal følge loven, sier LO-lederen.

– Men Rema bryter loven systematisk og bevisst ved ikke å avgrense butikkene med faste vegger og egen inngang. De bruker bare et bånd. Reitan og Rema bryter loven åpenlyst og det må stanses, sier Gerd Kristiansen.

– Vi ønsker ikke at helligdagsloven skal uthules. De må holde seg innenfor lovverket, sier preses Byfuglien.

– Det er legitimt å ha ulike meninger om hvorvidt søndagshandelen bør liberaliseres. Samtidig er det ingen tvil om at lovverket må være likt for alle og følges og respekteres, sier Vibeke Hammer Madsen.

Virke-sjef Hammer Madsen utfordrer den andre og største arbeidsgiverorganisasjonen, NHO, hvor Rema er medlem.

– NHO må komme på banen. De kan ikke stå og se på at et medlem åpenlyst bryter loven, sier hun og får støtte av LO-sjefen:

– NHO er for ryddighet, men i denne saken støtter de i realiteten lovbrudd. Justisminister Anders Anundsen har sagt det tydelig, sier hun og viser til hans svar i Stortingets spørretime onsdag:

– Der sa han: «Nå ser vi konturene av et mer systematisk arbeid for å undergrave en lov som er vedtatt av dette hus og som politiet også er satt til å håndheve». Det kan vi ikke akseptere, sier hun og legger til:

– Når justisministeren understreker at politiet skal håndheve loven på dette feltet, er det på tide at de kommer seg ut i butikkene, sier LO-lederen.

Les også: – Kvinner må betale søndagsprisen

Operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt sier at det er vanskelig å kommentere en politisk sak og at det ofte bør ligge en anmeldelse til grunn før politiet eventuelt går inn i den.

NHO: Remas ansvar og risiko

I NHO sentralt viser de videre til NHO Handel, hvor direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, Merethe Sunde, svarer.

– Helligdagsloven og tolkning av denne er ikke en del av hovedavtalen – med sine partsinteresser og den sosiale dialogen. Det er heller ikke NHO/NHO Handels rolle å tolke loven for enkeltmedlemmer. Remas tolkning av loven er deres ansvar og risiko. Vi kan ikke påta oss noen form for selskapsstyring i denne sammenheng. Departementet formidlet sin formening om lovtolkningen i møtet forrige fredag, og den har også Rema hørt, sier hun.

Les om eksperten som mener Reitan virker desperat

– Vi deltar gjerne i samtaler om loven og vil delta i høringsuttalelser om dette slik vi også tidligere har gjort. Vår mening er at loven som hovedregel bør stå, men at det bør startes et arbeid der man blant annet tar hensyn til dagligvarehandelens behov. Det er nå blant annet flere dagligvarehandlere som selger på nett og leverer på søndag, sier Sunde.

Les også

 1. Søndagsåpent: 107 er mot - kun tre støtter Erna og Siv

  Rundt 100 nordmenn har på eget initiativ sendt svar til…
 2. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

  Fredag formiddag møtte dagligvarekjempene kulturministeren for oppvaskmøte om søndagsåpne butikker, men Rema nekter…
 3. I dag ligger det an til rabaldermøte: Reitan anklages for bevisst lovbrudd

  Høyskolelektor Odd Gisholt på BI følger dagligvarebransjen nøye og mener Ole Robert Reitan bevisst bryter loven og at…
 4. KrF-Dagrun reagerer på VG-kommentar: Baklengs inn i fremtiden

  Det er ikke mer shopping Norge trenger. Det kommersielle presset bør ikke økes ytterligere.
 5. Et dusteforbud står for fall

  Å kjempe mot søndagsåpne butikker blir straks like komisk som motstanden mot fargefjernsyn.
 6. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

  Coop sier Ole Robert Reitan og Rema kan omsette for syv milliarder på dette båndet, som Rema bruker for å skille de nye…
 7. Henlegger anmeldelser av søndagsåpne butikker

  Oslo politidistrikt henlegger Rema 1000s anmeldelser av en rekke andre butikker.
 8. Coop: – Utypisk Reitan å angripe hele bransjen på denne måten

  Måling av fliser, foto og hemmelig video er brukt for å ta konkurrentens lovbrudd.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Anders Anundsen
 3. Solberg-regjeringen
 4. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

 2. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

 3. I dag ligger det an til rabaldermøte: Reitan anklages for bevisst lovbrudd

 4. Her kan du handle hver søndag hele året

 5. Ingen påskefred i åpne dagligvarebutikker: – Beklager på det sterkeste

Fra andre aviser

 1. LO, Kirken og Virke ber politiet ta pinseåpne butikker

  Fædrelandsvennen
 2. Reitan kutter sperrebånd-praksis i Rema-butikkene

  Aftenposten
 3. Rema: 25 butikker åpen ulovlig Handel og Kontor: 65 butikker åpen ulovlig

  Aftenposten
 4. Rema: Søndagsåpent bare for dagligvarebutikker

  Aftenposten
 5. KrF vil ha kommunale bøter mot søndagsåpent

  Fædrelandsvennen
 6. Rema og HK strides om søndagsåpne butikker

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder