«Det går av bomber hver dag»

SELFIE FØR/ETTER: 24 år gamle Wadie Rizq fra Syria fikk se Saltstraumen i Bodø da han var asylsøker i Norge før jul. Nå er han ufrivillig tilbake i det krisgherjede hjemlandet. Foto: Privat ,

Før jul kom syriske Wadie til Norge via Russland for å søke asyl. Nå er han i Syria.

I november sto Wadie Rizq (24) på Storskog med en drøm om Norge. Nå forteller han om bomber som smeller rundt ham i Damaskus.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

– Politiet kom til rommet mitt på asylmottaket i Bodø rundt klokken fire-fem om morgenen. De vekket meg og viste meg et bilde av meg selv. Vi ble kjørt med buss til flyplassen og med fly til Kirkenes. Neste dag ble vi intervjuet av politiet i cirka 15-20 minutter. 20 minutter senere fikk vi avslag. Samme natt tok de oss med til grensen, men det var dataproblemer, så vi kom tilbake. Rundt klokken 07 neste dag ble vi kjørt til grensen og syklet til Russland.

Slik beskriver den 24 år gamle asylsøkeren Wadie Rizq fra Syria hvordan han ble sendt ut av Norge en søndag i desember i fjor. Dette skjedde halvannen måned etter han tok seg over grensen ved Storskog i Finnmark. Nå snakker han med VG på telefon fra en adresse sørøst i hovedstaden Damaskus.

Spillet om Storskog

GRENSEN: 5500 asylsøkere passerte Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes i fjor. Foto: Terje Mortensen , VG

Wadie var en av om lag 5500 asylsøkere og flyktninger som tok seg til Norge via Russland i fjor etter å ha tilbakelagt den «arktiske ruten».

Storskog-flyktningene har skapt hodebry på begge sider av grensen.

Bakgrunn: 10 ting du bør vite om asylkaoset på Storskog

I full hast fikk regjeringen med seg Stortinget på å returnere alle som hadde hatt noen form for opphold i Russland før de kom til Norge, en instruks som er blitt heftig debattert. Men plutselig sa russerne stopp, og stengte grensen.

Etter langvarige forhandlinger sa russerne til slutt ja til å ta imot opp mot 300 asylsøkere. Dette skjedde 4. februar. Siden er kun åtte asylsøkere blitt returnert, ifølge Politiets utlendingsenhet (PU).

Høyre/Frp-regjeringen har gjentatte ganger sagt at Russland er et trygt tredjeland for retur, altså at asylsøkere vil få en forsvarlig behandling av søknaden sin her i tråd med internasjonale forpliktelser.

FN mener derimot det motsatte.

– Asylinstituttet fungerer ikke i Russland, det har store svakheter. Det er betydelige problemer med å håndtere mennesker som faktisk trenger beskyttelse. Vi er ganske enkelt ikke enig i at man kan anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, har Europasjef Vincent Cochetel hos FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) uttalt til NTB.

Likevel befinner Wadie seg i Syria, etter å ha blitt avvist av både Norge og Russland. Her er krigen inne i sitt femte år. En halv million mennesker skal ha mistet livet, og mer enn halvparten av befolkningen er på flukt.

Fikk du med deg? Listhaug kunne ikke svare hvorfor Russland var trygt for asylsøkere

Den norske asylporten

Historien startet november 2014. Studentvisumet VG har fått tilgang til, ga ham adgang til Russland for å studere. Da visumet løp ut ni måneder etterpå, forteller han at han reiste tilbake til Syria.

Da ryktene gikk om en trygg fluktrute i nord, valgte Wadie å reise tilbake til Russland. Også denne gangen på studentvisum, sier han.

3. november søkte han asyl i Norge. Mens han ventet på svar, bodde han på et asylmottak i Bodø. 19. desember kom avslaget fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Dagen etter skal han ha blitt sendt tilbake til Russland. PU bekrefter overfor VG at de hadde en retur til Russland på denne datoen.

Hevder studentvisumet ble kansellert

Wadie forteller at han tok seg tilbake til universitetet i Russland der han skal ha vært oppført som student.

– Jeg snakket med rektoren, som fortalte meg at jeg ikke var student der lenger, og ikke hadde plass. Russiske myndigheter sa at jeg måtte dra til Syria fordi visumet mitt var kansellert, forteller Wadie på telefon.

Han skal ha fått en frist på seg til å forlate landet.

21. januar i år dro han tilbake til Damaskus, sier 24-åringen. I teorien er det snakk om en frivillig retur, men Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener at han ikke hadde et valg.

– Ulovlig opphold er brudd på russisk utlendingslov. Hadde Wadie blitt tatt av russisk politi, ville han med stor sannsynlighet ha fått utvisningsvedtak, stått i fare for å bli fengslet og kunne potensielt blitt tvangsreturnert til Syria. Han reiste således under frivillig tvang, da det ikke ville vært mulig for ham å få opphold i Russland, sier Cecilia Sognnæs, rådgiver i NOAS.

Mener Norge må realitetsbehandle

RUSSLAND-EKSPERT: Jule Wilhlemsen ved NUPI anser ikke Russland som et trygt returland for asylsøkere. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), er enig i denne vurderingen. Hun mener Wadie ville ha risikert enten å flyte rundt som en av Russlands mange irregulære migranter, eller at han ville ha blitt deportert til Syria.

– Historien hans taler for seg selv. Den illustrerer nettopp det som de som jobber med flyktninger i Russland har sagt ganske utvetydig: Russland er i utgangspunktet ikke en godt fungerende rettsstat. Flyktninger kommer helt nederst på rangstigen når det gjelder beskyttelse og overholdelse av internasjonale konvensjoner.

Wilhelmsen har et klart standpunkt:

– Man er nødt til å realitetsbehandle søknaden deres i Norge, for det skjer ikke i Russland.

Bakgrunn: Dette venter asylsøkerne i Russland

Wadea: Ikke trygt for meg

Wadie sier til VG at han har det ille i Syria.

– Jeg forstår ikke hvordan jeg skal kunne leve i denne krigen. Damaskus er ikke trygt for meg. Akkurat nå er det ikke så ille, men for bare noen dager siden var det mye bråk. Det går av bomber hver dag i mitt område av byen, sier han.

Les også: Bomber drepte minst 184 i Damaskus og Homs

Wadie har familie i Damaskus; far, mor, bror og søster. Likevel ser han mørkt på fremtiden.

– Jeg kan ikke dra til Russland. Jeg kan ikke dra til Norge. Jeg kan ikke dra noe sted. Jeg er i Syria, og aner ikke hva som vil skje.

NOAS: Burde ha blitt realitetsbehandlet

Sognnæs i NOAS mener at UDI måtte ha realitetsbehandlet Wadies asylsøknad dersom de hadde hatt mer informasjon om oppholdsgrunnlaget hans i Russland.

– Norske myndigheter burde ha undersøkt oppholdsgrunnlaget hans nøyere før de tvangsreturnerte ham til Russland. Da ville de ha sett at det ikke var forsvarlig i henhold til norsk lov og Folkeretten å returnere ham. Basert på innvilgelsesprosenten for syrere, taler mye for at han ville ha fått opphold i Norge hvis asylsøknaden hans hadde blitt realitetsbehandlet her, sier Sognnæs.

NOAS jobber nå med flere tilsvarende saker, der syriske statsborgere er blitt sendt tilbake til Russland over Storskog og nå skal befinne seg i Syria.

Ifølge UNCHR ble minst to personer returnert til Syria fra Russland i 2015. I forrige uke valgte russiske myndigheter å skrinlegge planen om å sende tilbake tre syriske asylsøkere til Damaskus på grunn av sterk protest fra menneskerettsgrupper.

I januar avslørte VG at to personer fra Jemen var blitt returnert til Russland fra Storskog, og sto i fare for å bli utvist til hjemlandet. Norge anser Jemen for å være så farlig at ingen flyktninger uttransporteres dit. Mennene ble hentet tilbake til Norge for å søke asyl.

Justisdepartementet: Russland er fortsatt trygt

VG har bedt Justis- og beredskapsdepartementet svare på hvorvidt det er forsvarlig å sende asylsøkere tilbake til Russland, når det russiske asylapparatet har sendt personer tilbake land som Syria og Jemen. Statssekretær Marit Berger Røsland (H) skriver i en epost at de ikke endrer praksis.

Les også: Storskog-flyktninger får ny vurdering

«Regjeringens vurdering av Russland som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere er ikke endret. Det følger imidlertid av departementets instruks GI-13/2015 at alle Storskogsakene skal vurderes individuelt. Dersom det er holdepunkter for at en søker ved retur til Russland risikerer overgrep i strid med EMK art. 3, skal saken realitetsbehandles i Norge. I UDI og UNEs vurdering av dette spørsmålet, vil opplysninger om tvangsreturer fra Russland til Syria være et av flere momenter det ses hen til. Departementet følger for øvrig situasjonen i Russland, men kommenter ikke på enkeltsaker.»

Les også

 1. Slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig UD-notat

  I et hemmelig notat skrevet av en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), tegnes det et…
 2. Dette er asylsøkerne som forsvinner sporløst

  I fjor ble 2207 asylsøkere sporløst borte fra norske mottak. Norske myndigheter vet ikke hvor de er eller hva de gjør.
 3. Fredsdrømmer i en hard virkelighet

  En verden uten atomvåpen er en snill drøm. Men atomvåpen finnes - og verden er et farlig sted.
 4. 700 flyktningbarn venter på nytt hjem i Norge

  BERGEN (VG) Etter over to år i Norge fikk Ali (13) en ny familie. Nå håper statsminister Erna Solberg (H) at flere vil…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Russland
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne får bli

 2. 16 Storskog-flyktninger får ny vurdering

 3. Utlendingsnemnda opphever eget vedtak: Storskog-flyktning hentes tilbake til Norge

 4. NOAS: Ahmed og Abdullah hentes til Norge

 5. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Fra andre aviser

 1. Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

  Aftenposten
 2. FN: Norge bryter internasjonale asylregler på Storskog

  Aftenposten
 3. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 4. Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

  Aftenposten
 5. Derfor koker det igjen i Finnmarks-kulden

  Aftenposten
 6. Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder