Psykolog om hvordan nedlasterne tenker

#Nedlasterne: Nedlaster ber om hjelp: - Hvorfor i all verden har jeg disse fantasiene, tankene, begjæret?

Mennene som laster ned overgrepsbilder av barn, forteller om manglende behandlingstilbud. Flere har tatt kontakt etter VGs fokus på problemet som de er en del av.

Artikkelen er over fire år gammel

Etter VGs artikler om møtene med menn som laster ned overgrepsbilder og -filmer, har avisen blitt kontaktet av menn som forteller om at også de sliter med behovet for å se på overgrepsbilder og – filmer av barn.

Les tredje og siste del av «Nedlasterne»: Etterforsket, henlagt, laster ennå ned.

En av dem har gått med på å fortelle, for å få satt et fokus på manglende behandling.

Han er i førtiårene, og arbeider som byråkrat i en kommune på Vestlandet. Han har egne barn. Kommunikasjonen har foregått via e-post og kryptert meldingstjeneste, og han ønsker ikke å bli identifisert.


– Jeg vet hvor voldsomme reaksjoner dette vekker hos folk, og hvor stygge mange kan være i møte med ting som opprører dem. Ikke det at jeg ikke fortjener det, men jeg må tenke på dem rundt meg, skriver han.

Må vente på behandling: – Vi vet at noen begår overgrep mens de venter

Han har i flere år forsøkt å få hjelp og behandling for det han beskriver som et «svært ødeleggende problem». Han har hatt noe kontakt med Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo, men på grunn av avstanden får han ikke benyttet seg av behandlingstilbudet deres. Det siste året har han forsøkt flere ulike behandlere og terapiformer på hjemstedet, uten nytte.

– River meg opp innvendig

– Jeg jobber iherdig med å forstå hvordan jeg kan kontrollere meg og holde meg unna dette. Hvorfor i all verden har jeg disse fantasiene, tankene, begjæret? Jeg vil ikke være med på å bygge opp under denne industrien. Det river meg opp innvendig, det jeg gjør. Men det hjelper meg å lese artikkelserien deres. Det gjør det lettere å programmere hjernen min til å ta de rette valgene.


Hans ønske er et nasjonalt kompetansesenter som kan spre kunnskap om nedlastede og overgripere til det ordinære behandlingsapparatet.

– Det er mange i det offentlige hjelpeapparatet som ønsker å hjelpe, men de mangler kompetanse og erfaring. Nå er jeg igjen i kontakt med IKST for å få profesjonell hjelp der. Jeg vil lære meg hvordan jeg tøyler dette.

Les del 1 av «Nedlasterne»: – Jeg synes ikke jeg gjør noe gæernt. Alle har vel ulike preferanser.

Les del 2: – Jeg vil tippe at de er omkring samme alder som datteren min.

Ber om økt hjelpeinnsats

Han mener at en økt innsats fra behandlingsapparatet vil hjelpe mange.

– Jeg håper du får helsepolitikere i tale om dette. Ikke la de avfeie det som et mindre problem. Det er for mange mennesker som har for mye å tape på en slik holdning - barna som utsettes for overgrep, familiene til oss som er fanget av besettelsen, og oss selv som sliter med det.

Han avviser at han noen gang har vurdert å begå egne overgrep mot barn.

– Det er vanskelig å forklare hvor stort skillet er mellom det som skjer på internett, og det som skjer i virkeligheten. Det er som om jeg er to ulike mennesker, en på nett og en her ute. Man skal selvsagt ikke være for bastant – jeg har aldri vært i en situasjon hvor muligheten for å gjøre noe har ligget hundre prosent til rette. Men enn så lenge har jeg ikke vært i nærheten av å begå noe overgrep i virkeligheten, forteller han til VG.

Les i del 3: Da VG fikk stengt belgisk fildelingstjeneste (direktelenke).

Ba VG om hjelp

Også flere av mennene som VG har konfrontert i «Nedlasterne», snakket om hvor vanskelig det er å leve med behovet for å se overgrepsbilder av barn. For de fleste var dette første gang de snakket med noen om hemmeligheten de bar på.

Noen ba også VGs journalist eksplisitt om hjelp.

– Jeg vil gjerne snakke med en som kan hjelpe meg så jeg slipper å laste ned mer. Jeg ønsker ikke å gjøre det. Jeg vil si til meg selv at dette her er uinteressant. Jeg vil være normal igjen, sier mannen som ifølge VGs materiale har lastet ned mest.

Han skammer seg, og ønsker å få hjelp til å slutte med nedlasting:


– Jeg var normal, helt til seks-syv år siden.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg har begynt å søke mot yngre. Jeg har aldri følt seksuell lyst overfor et barn i virkeligheten. Men på et bilde … Når det er film. Det er noe annet. Men det er ikke noe jeg ønsker å se. Det høres sikkert merkelig ut. Jeg laster det ned, men når jeg åpner filmene, vil jeg ikke se likevel, sier han videre.

Kripos om nedlasterne: Det er alle slags folk.

Støtter avsløringene

Selv om de fleste mennene var negative til å møte VG, var noen av dem likevel positive til at vi arbeidet med å avdekke nedlastede. Musikeren som VG møtte, forteller at han er redd for å bli avslørt. Likevel ville han snakke med VG.

– Det er jo bra at man finner ut ting som dette. Det skal ikke være så sikkert å laste ned som det er i dag. Det er et forferdelig sted på nettet som dyrkes av mange. Det bør være mulig å ta dem som det gjelder, sier han.

FIKK HJELP: Kvinnen som tegnet dette fikk behandling da hun fortalte om grove overgrep i barndommen. Nå ber en nedlaster om et tilsvarende tilbud for folk som laster ned overgrepsbilder. Foto: ,

Helsearbeideren forteller til VG at han alltid har hatt problemer med at han laster ned slike bilder. Han har likevel gjort det i over ti år, forteller han.


– Jeg har alltid slitt med det. Jeg burde egentlig snakke med en psykolog om dette. Ligger det en hund begravet i mitt eget liv, som gjør at jeg laster ned? Det vil jeg helst ikke vite.

Tung hemmelighet

Også den tidligere ungdomslederen forteller om et dilemma:

– Hvem skal jeg ta dette opp med? Det man bærer inne i seg er så tungt og stort.

Han forteller hvordan han har opplevd å kjenne seg fanget av et behov han ikke har kontroll over.

– Du blir på en måte forført, og så kommer et øyeblikk hvor du våkner og tenker ‘hva er det du gjør’? Så må du prøve å finne en vei ut igjen. Og hvis du ikke våkner, da kan jeg tenke meg at du blir en av dem som forgriper seg på barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder