DØMT: Heleritiltalte Imran Saber. Foto: ,

«Onkel Skrue» dømt for grovt heleri

Imran Saber er dømt til en betinget fengselsstraff på ett år og seks måneder med en prøvetid på to år for heleri.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

38-åringen var sammen med sin mor og bror tiltalt for grovt heleri.

Totalsummen i saken lå opprinnelig på 4,4 millioner, men Saber har nå blitt domfelt for heleri på nærmere 3,3 millioner kroner over en periode på 15 år, fra 1994 til 2009.

Broren (41) er dømt til en betinget fengselsstraff på 21 dager med en prøvetid på to år. Han skal ha lånt en sum på 600.000 kroner av sin bror hvorav 200.000 kroner stammet fra utbytte av straffbare handlinger.

Hans mor (63) er frifunnet.

Siktet i helerisak med politiker

Moren nektet straffeskyld og hevdet verdiene stammet fra hardt arbeid gjennom hele livet, sparing, salg av boliger og et nøkternt forbruk.

– Jeg har stått på og slitt for barna mine og meg selv, og jeg føler at jeg har blitt dratt inn i noe jeg ikke har gjort. Det har vært en enorm belastning. Jeg er ikke et menneske som fortjener dette, og jeg kommer meg ikke videre med nye investeringer før saken er avgjort og heftelsene opphevet, fortalte hun til VG i 2013.

Da det ble kjent at Saber ble tiltalt i saken fortalte forsvarer Øystein Storrvik til VG at siktelsen ble tatt ut for da over ni år siden. Saber nektet straffeskyld.

Imran Saber er også siktet i nok en helerisak sammen med en politiker.

Fra slutten av 2007 og frem til slutten av 2009 jobbet Saber for politikeren.

Etter det VG får opplyst mener politiet at de to angivelig har hvitvasket kriminelle penger gjennom forretningsdriften til politikeren. Det skal være snakk om til sammen syv millioner kroner.

Drapsforsøk på «Onkel Skrue»

Saber har vært domfelt en rekke ganger, blant annet for vinningskriminalitet. Han er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i kriminelle kretser.

21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo og overlevde så vidt. Tre dager senere ble en gammel eks-kompanjong siktet for medvirkning til drapsforsøket, men han nektet straffeskyld. Mannen ble tilbakeført til sin allerede pågående fengselsoning på Bastøy.

I 2015 ble også Bandidos-profilen Lars Harnes (48) siktet for drapsplaner mot Saber.

Det er ikke kjent om Saber vil anke dommen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder