ENGASJERTE SEG I KREFTSAKEN: Thea Steen fikk kreftdiagnosen i 2015. Siden hun ble syk har hun selv engasjert seg sterkt i kreftsaken. Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG

Thea Steen er død

Thea Steen døde i natt. Hun ble 26 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder familien via bloggen hennes Thea Steen. De skriver blant annet:

Thea satte stor pris på at mange fant trøst og glede i å følge hennes blogg. Hun hadde håpet å være en historie om å overleve, om å kjempe og vinne. Thea kjempet. Og Thea vant: Mange hjerter, mange gode møter med fine mennesker.

Steen hadde nettopp flyttet til New York for å jobbe som frilansjournalist da hun i mars i fjor fikk diagnosen livmorhalskreft.

Sammen med daværende Det Nye-journalist Sofia Storhaug, tok Steen initiativ til kampanjen #Sjekkdeg.

Kampanjen ble lansert som et samarbeid mellom Det Nye og Kreftforeningen. Den oppfordret unge kvinner til å ta celleprøve mot livmorhalskreft, og dermed øke sjansen for eventuelt å oppdage sykdommen i et tidlig stadie.

I april i år ble hun tildelt Kreftforeningens hederspris for arbeidet med kampanjen. Steen var fra Stavanger og har tidligere jobbet som journalist i Dagbladet og Rogalands Avis.

Steen har vært åpen om kreftdiagnosen på bloggen sin. I dag var det Theas søster og mor som kom med den triste nyheten på 26-åringens blogg.

«Vi ønsker å fortsatt støtte Thea sitt engasjement for #Sjekkdeg-kampanjen, og bidra til at flest mulig unge jenter unngår kreftsykdommen og får gode fremtidsmuligheter. Derfor vil vi opprette et minnefond i Theas navn.», skriver de i bloggen.

De viser til at Thea Steen selv ønsket at de skulle fortelle leserne av bloggen om at hun var død når den tiden kom.

"Du og jeg"

VG har vært i kontakt med Sofia Storhaug, som var en nær venninne av Steen. Fredag tok hun til sosiale medier for å hedre sin venninne. Hun skriver blant annet:

Thea min. Du og jeg. For et eventyr livet har vært sammen med deg. Vi vokste mye på dette året. sammen. du og jeg. Vi skapte mye dette året. sammen. du og jeg. Og vi fikk til mye. sammen. du og jeg. DU Thea. Det beste menneske jeg noensinne har møtt.

Storhaug hedrer venninnen for arbeidet hun gjorde for å spre bevissthet rundt viktigheten av å ta celleprøve.

Du reddet liv med ditt eget, og ga så mye av deg selv. Som venn. Datter. Søster og medmenneske. Nå er det meg. Uten deg. Men jeg tar deg med videre i hjertet mitt. Og der vil du være for alltid. Og kanskje innimellom treffer jeg deg i drømmene mine. Og der er vi sammen. Du og jeg. For alltid.

Unikt engasjement

Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel skriver følgende i en pressemelding søndag.

«Det er ufattelig trist å høre at Thea er død. Hun gjorde sterkt inntrykk på alle hun møtte. Kraften og engasjementet hennes var helt unikt.» skriver Ryel.

Ifølge Kreftforeningen bidro Steens #Sjekkdeg-kampanje til at 6 500 flere jenter tok celleprøve. 150 av disse fikk påvist alvorlige celleforandringer, som kan lede til livmorhalskreft.

«Thea har mye av æren for at det for første gang på 20 år er en markant økning i både oppmøte og dekningsgrad i den yngste aldersgruppen 25–29 år. (...) Uten Theas engasjement og kontakter hadde vi ikke oppnådd disse resultatene. Sammen har vi lykkes i å forhindre at flere jenter kommer i samme situasjon som Thea, sier Ryel.»

I tillegg til Steen var blant annet Jenny Skavlan, Tone Damli, og Katarina Flatland med på kampanjen, men det var Steen som ledet den.

– Tok vare på andre

Karine Østtveit er redaktør for Dagbladet Magasinet, hvor Steen leverte frilansstoff. Hun var også sjef for Steen da hun jobbet i Dagbladets kulturredaksjon.

– Det er ufattelig trist at vi har mistet henne. Hun var en person det var uvanlig lett å bli glad i. Hun betød så mye, både for venner og kollegaer i redaksjonen. Dette siste året gjorde hun også noe viktig for helsen til norske kvinner, ved å bidra til at flere sjekker seg for livmorhalskreft, sier Østtveit til VG.

Hun beskriver en journalist og skribent med stort talent og gjennomslagskraft. Østtveit hadde fått en lang liste med forslag til saker som Steen ville skrive for Magasinet da hun flyttet til New York.

– Hun var en som virkelig imponerte. Hun var faglig dyktig, sterk på veldig mange forskjellige måter i journalistikken. Vi hadde nok sett mye til henne fremover, sier Østtveit.

– Likevel var det humøret hennes, positiviteten, og ikke minst den omsorgen hun hadde for andre, som gjorde aller størst inntrykk. Hun var en som alltid tok vare på folk rundt seg, og som så andres behov for hjelp eller støtte. Hun fortsatte å være opptatt av å hjelpe andre da sykdommen kom, og vi andre tenkte mest på henne, sier Østtveit.

Flere i Dagbladet har i dag fortalt Østtveit om hvordan Steen tok vare på dem da de var nye i redaksjonen. Hun passet på dem og lærte dem opp.

– Jeg vet at det er veldig mange i Dagbladet som er lei seg. Vi tenker på hennes aller nærmeste, sier Østtveit.

–Håper vi kvinner hedrer henne

Komiker Sigrid Bonde Tusvik var en av de 12 kjendisene som var en del av #Sjekkdeg kampanjen. Tusvik hyller Steen for innsatsen hennes i en sms til VG.

– Det er utrolig trist å høre at Thea Steen har gått bort. Jeg synes kampanjen hennes var veldig viktig og hun gjorde en kjempeinnsats for å få ut informasjon om livmorhalskreft.

Tusvik håper Steens engasjement lever videre.

– Jeg håper vi kvinner hedrer henne ved å sjekke oss for nettopp det hun måtte gi tapt for, det skylder vi henne, skriver Tusvik.

«Ga alt for laget»

Redaksjonssjef i Dagens Næringsliv, Tinna Gudmundsdottir, var tidligere Steens sjef i Dagbladet. Steen begynte i avisen i september 2011, 22 år gammel.

– Theas tekster var brutalt ærlige, men hadde likevel noe poetisk over seg. Det sterkeste er at hun, uansett hvor tøft hun hadde det, formidlet glede og håp, skriver Gudmundsdottir i en sms til VG.

Gudmundsdottir tror Steens formidlingsevne i kombinasjon med viljestyrke og engasjement, bidro til å gjøre #sjekkdeg-kampanjen så kjent. På sin Facebookside skriver Gudmundsdottir følgende om Steens kvaliteter som journalist og kollega.

I tillegg til å være faglig sterk, var Thea god. Hun så alle rundt seg. Roste eldre og yngre. Og ga alt for laget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder