ISOLERT:  Sven Erik Utsi ble i sin tid omtalt som Norges farligste mann, og satt isolert i fengsel i lang tid. Han karakteriserer isolasjonen som psykisk terror. FOTO: KRISTIAN HELGESEN

ISOLERT: Sven Erik Utsi ble i sin tid omtalt som Norges farligste mann, og satt isolert i fengsel i lang tid. Han karakteriserer isolasjonen som psykisk terror. FOTO: KRISTIAN HELGESEN

Utsi: Isolasjon er psykisk terror

De er tidligere omtalt som Norges farligste menn og vet
hvordan det er å sitte totalt isolert fra omverden. Nå håper de Breivik-dommen vil føre til ny debatt om bruken av isolasjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sven Erik Utsi var i mange år en av Norges mest omtalte og fryktede kriminelle. Han har sonet for uaktsomt drap, flere grove bankran og han ble dømt for falsk forklaring i forbindelse med NOKAS-ranet i 2004. I 2009 ble han en fri man. Siden har han lagt kriminaliteten bak seg og engasjert seg i forebygging av kriminalitet blant unge.

Dramatisk liv: I 2015 ga Utsi ut bok om sitt dramatiske liv.

Han er ikke overrasket over at terrordømte Anders Behring Breivik får delvis medhold i sitt krav om lettelser i soningsforholdene.

– Det var en ganske klar dom og en riktig dom. Man kan mene hva man vil om Breivik, han er en jævel, men isolasjon har Norge fått kritikk for i flere tiår, sier Utsi.

– Gjør noe med deg

Utsi har sett konsekvensene av langvarig isolasjon på nært hold. I fengselet har han møtt mange tøffe gjengmedlemmer. Etter noen måneder i isolasjon er de ikke til å kjenne igjen, sier han.

– Det å sitte isolert gjør noe med deg. Det bryter ned mennesker. Det er psykisk terror, rett og slett. Det er veldig mange som blir syke av det.

Man vet det, man har forsket på det i årtier. Etter lange perioder i isolasjon er man ødelagt. Du får så mye tid til å bare sitte å tenkte jævelskap.

Mens han selv satt isolert forsøkte han å holde seg mest mulig i aktivitet.

– Man tilpasser seg de verste situasjoner. Man finner små ting i hverdagen som gir lysglimt. Under mine perioder med lang isolasjon var det viktig å trene, aktivisere meg mest mulig. Andre velger å bli medisinert og sove bort tida.

Isolert på cellen

I 2014 ble Kjell Alrik Schumann løslatt etter å ha sonet ti år av dommen han fikk etter å ha skutt og drept politimannen Arne Sigve Klungland under NOKAS-ranet i Stavanger.

STRESS: Nokas-dømte Kjell Alrik Schumann beskriver tiden på isolat som en konstant stressituasjon. FOTO: GEIR OTTO JOHANSEN

I to år satt han i Ringerike fengsel. 23 timer i døgnet satt han alene på cellen. Både før og etter den daglige timen i luftegården ble han tvunget til å kle seg naken og grundig visitert. I lange perioder fikk han kun snakke med advokaten gjennom en glassvegg. Han beskriver det som en konstant stressituasjon.

– Det er helt forskjellig fra menneske til menneske hvordan man takler en slik situasjon. Det går på konsentrasjonen, ting du trenger å bruke årevis på å komme ut av igjen etterpå. Jeg tror det får store ettervirkninger. Jeg har sett noen skjebner, altså.

– Mange tyr til legemidler, for det har du muligheten til. Da blir du litt som en zombie, og det slipper ikke taket når du slipper ut. Det holdt jeg meg utenfor.

Varte i to år

Også Schumann understreker at dommen fra Oslo tingrett ikke handler om Breivik, men det prinsipielle rundt bruken av isolasjon i norske fengsler.

– Vedtakene blir vurdert hver sjette måned av en instans i Kriminalomsorgen, og de kan bruke hva som helst av argumentasjon. Det er ikke noe innsyn. Da er det fritt frem, og det kan pågå i årevis.

– Det er skremmende å se hvor isolert du blir, og det har ikke noe å si hvordan du oppfører deg underveis. For meg varte det i to år. De begrunnet det i sikkerhet, men det føltes som en frenetisk jakt hele tiden på nye momenter som kan rettferdiggjøre det.

Kriminalomsorgsdirektoratet ønsker ikke å kommentere debatten om isolasjon i fengslene før det er avklart om dommen i Breivik-saken blir anket, opplyser informasjonsrådgiver Atle Syversen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder