Stor oversikt over selskapene og krefttypene: Her er norsk kreftforskning i
verdensklasse

VG har kartlagt de ti mest lovende norske bedriftene som utvikler banebrytende kreftmedisiner. Til sammen har de en markedsverdi på 21,5 milliarder kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I grafikken over kan du klikke deg inn og lese om hver selskap og krefttypene disse selskapene nå er i ferd med å utvikle medisiner mot.

Slik virker den nye kreftmedisinen

Kreft oppstår ved en mutasjon i genmaterialet vårt. Kreft får utvikle seg i fred og ro fordi den har et godt skalkeskjul. Kreften er også usedvanlig tilpasningsdyktig. Tradisjonelle kreftmedisiner vil derfor slutte å virke etter en stund.

Her ligger problemet, og her har vitenskapen også funnet løsningen. Det eneste som er like tilpasningsdyktig som kreft er menneskets immunforsvar. Kreften må derfor gjøres synlig for immunforsvaret. Og immunforsvaret må stimuleres til å gå til angrep og drepe kreften. Dette er den nye banebrytende behandlingen. Den kalles immunterapi og er for lengst stemplet som et paradigmeskifte innenfor kreftbehandling.

Bakgrunn: Utvikler kreftmedisiner verdt milliarder

Det utvikles nå svært kompliserte medikamenter som blant annet skal strippe kreften for dens skalkeskjul, og for å stimulere immunforsvaret til å gå løs på den altfor raske og dødelige celledelingen vi kaller kreft. I tillegg til immunterapi er målrettet kreftmedisin og genterapi også blant de mest lovende nye behandlingene.

Kreft er ikke én sykdom. Derfor finnes det ikke en kur mot all kreft. Det finnes hundrevis av typer kreft, utallige mutasjoner i DNA i en enkel kreftsvulst, unike for hver enkel pasient. Immunterapi er derfor spesialtilpasset, og skal med kirurgisk presisjon angripe akkurat den kreften hver enkel pasient er rammet av.

Kostbar utvikling

De fleste norske kreftmedisinene under utvikling er ulike typer immunterapi og målrettet terapi. Det koster alt fra noen titalls millioner til flere milliarder å utvikle en ny kreftmedisin. Immunterapi er derfor svært kostbart. Selve utviklingen kan ta lang tid. Det tok 20 år å utvikle norske Xofigo.

Enkelte nye kreftmedisiner blir så dyre at norske helsemyndigheter har nektet å kjøpe de inn til norske pasienter. Hver nye kreftmedisin vurderes etter kost-nytte-prinsippet. Er for eksempel åtte måneder forlenget levetid for en døende pasient verdt 700 000 kroner?

Video: Her «sprenger» norsk vaksine kreftcellen!

Lytix Biopharma er i gang med å utvikle vaksinen LTX-315. Her kan du se hvordan den dreper kreften:

Store verdier

Til sammen har disse ti selskapene en markedsverdi på 21,5 milliarder kroner. Den største av disse, Algeta, ble kjøpt opp av tyske Bayer for 17,6 milliarder kroner i 2014.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder