KAN HJELPE: Forskere har nå kommet fram til en behandling som kan forebygge allergi mot peanøtter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Allergi mot peanøtter kan behandles

Peanøttallergi lar seg behandle - med peanøtter. Barn har fått hverdagen forandret takket være en ny metode som i enkelte tilfeller kan redde liv, sier britiske forskere.

Artikkelen er over seks år gammel

Små doser peanøttpulver inntatt over en periode på flere måneder ser ut til å bygge opp toleranse hos barna, skriver det britiske legetidsskriftet The Lancet. Det betyr ikke at de kan gumle i seg så mye peanøtter de vil, men beskytter mot følgene av ubevisst nøttespising.

- Før måtte jeg på sykehus omtrent annenhver uke på grunn av allergien, sier 11 år gamle Lena Barden fra Cambridgeshire i Øst-England til den britiske rikskringkastingen BBC . - Ett år senere kunne jeg spise fem hele peanøtter uten noen reaksjon i det hele tatt, forteller hun.

Utbredt

Peanøtter er den mest utbredte årsaken til matallergi som i verste fall kan ende med døden. Det har til nå ikke eksistert noen form for behandling for denne allergien, så den eneste løsningen for pasienter med slik allergi har vært å unngå peanøtter fullstendig.

TÅLER MER: Lena Barden fra Cambridgeshire var blant dem som testet ut den nye behandlingen. Her er hun avbildet med lege og forsker Andrew Clark. Foto:AP/ NTB Scanpix

Fagfolk ved Addenbrooke-sykehuset i universitetsbyen Cambridge har forsøkt å få barns immunsystemer til å tolerere protein som fins i slike nøtter. Barna som deltok i forsøkene, fikk hver dag tilført et pulver som inneholdt slikt protein.

Av de 99 deltakerne i alderen fra 7 til 16 år kunne det store flertallet etter hvert tåle daglige doser på 800 milligram peanøttpulver. Dette er 25 ganger så mye som de tålte før tilføringen av pulver, og langt mer enn noe sannsynlig utilsiktet inntak.

Forandret

- De fikk livene sine forandret radikalt, det kom tydelig fram under forsøket. Vi står overfor en mulig metode til behandling, og det neste skrittet blir å gjøre denne tilgjengelig for pasientene, sier legen og forskeren Andrew Clark.

- Men det kommer til å medføre betydelige kostnader. Det gjelder både oppbyggingen av behandlingssteder og produksjon av peanøtter som holder en tilstrekkelig høy standard, tilføyer Clark overfor BBC.

De britiske forskerne understreker at foreldre til barn som er allergiske mot peanøtter, for all del ikke må eksperimentere med pulverbehandling selv. Det trengs mer forskning før slik behandling kan tas i alminnelig bruk, blir det sagt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder