SMØRBLIDE: Statsminister Erna Solbergs lønnsoppgjør ender på samme resultat som LO-leder Gerd Kristiansen (il venstre) forhandlet fram i april. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Dette er Ernas nye lønn

Politikerne øker sin kjøpekraft, mens pensjonistene får mindre å rutte med

Statsminister Erna Solberg (H), statsrådene og stortingsrepresentantene får samme årslønnsvekst som lønnsmottagere flest, nemlig 2,7 prosent.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dermed ligger statsministerens godtgjørelse an til å bli 1.555.640 kroner i året fra 1. mai i år. Det er en økning på 36.000 kroner, og gir Erna Solberg en årslønnsvekst på 2,8 prosent - likt med prosenten fra vårens lønnsoppgjør.

Mens pensjonistene taper 0,15 prosent i kjøpekraft i år, vil politikerne få en reallønnsøkning på 0,6 prosent, ut fra en beregnet prisstigning på 2,1 prosent.

Erna Solberg gikk i mai langt i å love at pensjonistene ikke skal tape kjøpekraft over flere år:

– Det må vi kunne leve med i ett år. Men over tid, hvis vi får lave lønnsoppgjøret, og noe høyere prisstigning over flere år, må regjeringen se på dette. Det har vi orientert partiene som står bak pensjonsforliket, sier Solberg til VG da trygdeoppgjøret var på plass 18.mai.

Flere av pensjonistenes organisasjoner nektet å underskrive protokollen fra møtene om trygdeoppgjøret.

Denne uken blir begge oppgjørene endelig bestemt:

Stortinget vedtar politikernes lønnsoppgjør kommende onsdag, og pensjonistenes langt mer moderate lønnsoppgjør dagen etter.

Årets forslag

Årets forslag fra Stortingets lønnskommisjon, ledet av Inger Prebensen, er at stortingsrepresentantene får 885.491 kroner fra 1.mai, mens statsrådene får 1.264.040 kroner det neste året.

I fjor endte politikernes lønnsoppgjør på 3,5 prosent.

«Lønnskommisjonen er av den oppfatning at partene i årets lønnsoppgjør i så vel privat som offentlig sektor har tatt hensyn til den nåværende økonomiske situasjonen. Hovedinntrykket fra årets lønnsoppgjør er at partene har vist moderasjon og kommisjonen har lagt vekt på dette i sine vurderinger for 2015», skriver kommisjonen i sitt forslag til Stortinget, og som presidentskapet enstemmig har anbefalt.

Varsler høyere tillegg

Men samtidig varsler de at politiker-lønningene i Norge kan skyte fart allerede neste år:

«Det har i lønnsutviklingen mellom sentrale ledergrupper i staten og stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer utviklet seg en avstand over tid. (..) Kommisjonen vil i kommende lønnsoppgjør komme tilbake til hvordan avstanden i lønnsutviklingen bør håndteres», skriver kommisjonen.

Sjekk mobiltrikset:Høyre-damene tok en Erna

Pensjonistene får mindre

Men allerede dagen etter skal Stortinget stadfeste trygdeoppgjøret, som er pensjonistenes lønnsoppgjør.

Trygdemottagerne får 1,92 prosent mer i år, og for første gang siden pensjonsreformen vil pensjonistene tape kjøpekraft og få mindre å rutte med i år. Lav generell lønnsvekst gjør at pensjonistene får 0,15 prosent mindre enn den beregnede prisutviklingen i år.

Både Frp og SV vil komme med forslag om at regjeringen må finne penger slik at pensjonistene ikke taper kjøpekraft i år, men begge forslagene ligger an til å bli nedstemt.

Frps tidligere leder Carl I Hagen reagerte kraftig på oppgjøret, men ble ikke hørt av sin egen regjering, selv om partivennen arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er ansvarlig statsråd også for trygdesystemet.

Flertallet, de andre partiene, vil vise til at regjeringen nå skal gå gjennom reglene fra pensjonsforliket slik at pensjonistene ikke risikerer tapt kjøpekraft flere år på rad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder