21 år gammel gåte fortsatt uløst: «Møy på landet»: Fanget uforklarlig vesen på film

– Av alle plasser i hele Norge, så var det vi som
klarte å få den på film. Det er ganske spesielt.

  • Veslemøy Eineteig Christiansen
Publisert:

Frank Nysveen er fortsatt forundret. Hvordan kan det ha seg at et videoopptak fra 1994 utløser en gåte ingen har sett maken til?

– Det var bare oss der

Frank og Sussan Nysveen er tilbake i Bjørnstadbakken. Det var her de filmet det uforklarlige vesenet for 21 år siden. Foto: KRISTOFFER IVERSEN, VG ,

Og historien er som følger: En bitende kald søndag i starten av februar. OL-året -94 på Lillehammer hadde vetter som skvatt opp av bakken. Frank drev med hopp og Bjørnstadbakken i Vallset var en aldeles utmerket arena for å terpe på den slags.

Denne søndagen, den 6. februar, med sine ti minusgrader i kald nordavind, satte Frank utfor hoppet. I unnarennet sto Sussan, da samboer og nå kone. Hun sto med et videokamera i hånden.

– Nå er det siste hoppet, hørte jeg Frank rope. Da var det viktig at jeg filmet alt, ikke bare selve hoppet, sier hun.

Se hele den utrolige historien i første episode av «Møy på landet»

Kjenner du, eller vet du om, en bygdeoriginal vi burde treffe? Tips Møy ved å sende en e-post!

Uforklarlig skikkelse

Idet Frank hadde latt vinden løfte han 43 meter fra hoppkanten og landet i bunnen snur han i unnarennet og sklir ned mot Sussan. Kamera ruller fortsatt og han står med ryggen vendt mot skogen. Han merker ingenting.

– Jeg snudde meg mot Sussan. Bøyde meg ned sånn her, og løsnet skiene mine. Deretter kikker jeg opp og ser rett i kamera. Det var bare oss der. Ingen andre, sier han.

Sett denne? Fikk svar på flaskepost etter 16 år

Én time av livet ble brukt i bakken den kvelden. Én time som senere viste seg å utløse timesvis med grubling. De dro hjem som om ingenting hadde skjedd.

– Men da jeg kom hjem den kvelden satte jeg meg ned for å se på videoen. Plutselig ser jeg noe som farer forbi meg bak ryggen min. «Hva?» tenkte jeg. «Hva var det?».

På kamera til Frank og Sussan kunne man velge å se videoen i sakte film.

– Det var da jeg fikk se en type skikkelse, eller, noe uforklarlig.

Denne skikkelsen løper bak ryggen på Frank Nysveen på en videokasset fra 1994. 21 år senere vet fortsatt ingen hva eller hvem det er. Foto: PRIVAT ,

Få med deg første episode av «Møy på landet» her.

Synlig flere ganger

Skikkelsen som viser seg kan minne om en liten person med lue og ryggsekk. Den kommer inn fra venstre i skulderhøyde på Frank, og forsvinner så vidt ut på andre siden.

– Og den viser seg jo flere steder. Akkurat i det jeg lander i unnarennet, på venstre side, det er bare å peke på det så ser man det. Den flytter på seg også, sier Frank.

Uten å helt vite hva han skulle ta seg til ringte Frank til lensmannen i Løten, en kar han kjente godt. Lensmannen derimot sendte han videre til forfatteren som hevder å ha paranormale evner, nemlig Margit Sandemo.

– Hun var veldig tydelig på hva hun mente det var. At dette var noe underjordisk som lever i en annen dimensjon. Derfor ble det synlig først på film og ikke ellers, sier Sussan Nysveen.

VG var en av flere medier som skrev om saken. De fikk blant annet eksperter fra NRK til å granske filmen. De konkluderte med at skikkelsen hadde blå lue og en ryggsekkliknende sak på ryggen. Foto: FAKSIMILE, VG ,

Margit Sandemo konkluderte med at det var en verdenssensasjon. Flere medier skrev om saken, blant annet VG. Sistnevnte tok den gang med seg filmen til teknisk avdeling på NRK for å granske innholdet i et forsøk på å finne en logisk forklaring. Svaret da var som nå: Ingen kunne forklare det.

Møy vender tilbake til landet – les hele historien om det nye programmet på VGTV her!

Håper på svar

Det de derimot kunne fortelle var at videoen ikke var tuklet med. Opptaket er filmet med autofokus og kunstlys, noe som gjør det umulig å identifisere «personen» i bakgrunnen, var svaret den gang.

– Vi har i alle fall alt på det rene at denne videoen er akkurat slik den ble tatt opp. Det skulle tatt seg ut om et par fra Løten juksa seg til slikt med en egen figur dem hadde limt på, sier Sussan.

Mysterium på fjelltopp: Hvordan kom strandsanden hit?

I dag er det 21 år siden den søndagen i bakken og mysteriet like fult ut og fortsatt en gåte. Ekteparet har ikke ligget våkne hver natt siden 1994, men håper inderlig noen der ute kan gi dem et svar på hva, eller hvem, dette er.

– Det hadde vært utrolig artig om noen som interesserer seg for slikt kan fortelle oss hva det. Virkelig, sier hun.

Sussan og Frank Nysveen møter du i første episode av den nye programserien «Møy på landet». Der ser du også hele den utrolige videoen fra 1994. Kanskje sitter du med svaret på den snart livslange gåten fra Løten?

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder