STORM:  Et kraftig uvær raste fredag på Svalbard.

STORM: Et kraftig uvær raste fredag på Svalbard. Foto: Torgeir Prytz , NTB scanpix

Ikke lenger orkanfare på Svalbard

Vinden på Svalbard var fredag kveld så sterk at et tak blåste av en brakke. Men det er ikke lenger fare for at det kan bli perioder med orkan natt til lørdag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det ser ikke ut til at det blir orkan, og da heller ikke ekstremvær. Vi avslutter derfor fase A med økt overvåking, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB klokken 23.30 fredag kveld.

Førjulsværet: Grått, vått og glatt

Ifølge det siste varslet fra Meteorologisk institutt er vinden på det sterkeste nå sent fredag kveld og vil avta noe utover natten. Det blir fortsatt full storm utsatte steder og sterke vindkast, men altså ikke ekstrem vindstyrke.

TILTAR: . Vindkastene kan bli så sterke at situasjonen kan bli oppgradert til ekstremvarsel. Foto: Torgeir Prytz , NTB scanpix

Fly innstilt

Svalbardposten skriver at taket på en brakke i Nybyen har blåst av i uværet. Brakka tilhører Studentsamskipnaden, men det er for tida ingen som bor eller oppholder seg der. Ingen personer ble skadet som følge av hendelsen.

Alle flyavganger fra Longyearbyen lufthavn Longyear er fredag kansellert, men både SAS og Norwegian sier de har god tro på at ekstraflyene vil kunne gå lørdag, når vinden ventes å avta, melder avisen.

Folk ble bedt om å holde seg innendørs fredag kveld da det var ventet vindkast på opptil 45 meter i sekundet.

De fleste har fulgt oppfordringen fra lokalmyndighetene om å holde seg innendørs, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen på Svalbard.

– Vinduene er dekket av snø, så det føles som å være inne i en snøhule. Det snør tett, og vinden øker stadig. Det blåser visst enda sterkere i Adventdalen utenfor byen, sier hun til NTB fredag kveld.

Advarsel: Såpeglatte veier over hele landet

TETT TÅKE: Det er ventet vindkast på 40-50 meter i sekundet enkelte steder på Svalbard fredag. Foto: Torgeir Prytz , NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder