FØLER SEG LURT: Harald André Aslaksrud fikk i 2013 utbetalt over 700.000 kroner i erstatning etter at han som tenåring ble utsatt for overgrep av en støttekontakt som var politimann. Han lånte ut 200.000 kroner til Malthe-Sørenssen.

FØLER SEG LURT: Harald André Aslaksrud fikk i 2013 utbetalt over 700.000 kroner i erstatning etter at han som tenåring ble utsatt for overgrep av en støttekontakt som var politimann. Han lånte ut 200.000 kroner til Malthe-Sørenssen. Foto: Frode Hansen , VG

Overgrepsoffer lånte ut erstatningspenger til Geir
Selvik Malthe-Sørenssen

Trodde det skulle bli bok og NRK-dokumentar

Uføretrygdede Harald Andre Aslaksrud (45) trodde Geir
Selvik Malthe-Sørenssen skulle lage NRK Brennpunkt-dokumentar om ham. Derfor lånte Harald og moren bort 300.000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste dagene har VG avslørt hvordan privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har gått frem for å lure Arne Treholt og hans forsvarer Harald Stabell.

Bakgrunn: Les hele historien om Treholt-bløffen

To andre som føler seg grundig lurt av 50-åringen, er uføretrygdede Harald André Aslaksrud og hans mor. Moren ønsker ikke å stå frem, men gir tillatelse til at VG gjengir hennes historie.

I perioden 2012 og 2013 lånte 45-åringen og hans mor ut til sammen 300.000 kroner til Malthe-Sørenssen.

FORFATTER: Geir Selvik Malthe-Sørenssen fra lanseringen av boken om Treholt. Bildet er tatt i 2010. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

De trodde han hadde til hensikt å skrive bøker, lage film, og produsere en NRK-dokumentar om livet til Aslaksrud.

45-åringen fikk i 2013 utbetalt over 700.000 kroner i erstatning etter at han som tenåring ble utsatt for overgrep av en støttekontakt som var politimann.

– Det var en NRK-journalist som satt meg i kontakt med ham. Hun hadde lenge jobbet med å lage en dokumentar om livet mitt. Det ble starten på vårt forhold som bare har bydd på problemer og fortvilelse for meg, sier Aslaksrud til VG.

– Operasjon i utlandet

Både han og moren fikk presentert en historie om at Malthe-Sørenssen led av en sykdom som gjorde at han hadde behov for en operasjon.

– Operasjonen var dyr. I Frankrike kunne de løse operasjonen uten et slikt omfattende inngrep, sier Aslaksrud at han fikk vite.

Moren til 45-åringen sier at hun gremmes over at hun kunne være så naiv.

– Men han virket så troverdig. Han skulle skrive bok om sønnen min, og han var journalist fra NRK, sier moren til VG.

Sønnen reagerer også.

– Det er helt rått. Det var ikke hvilke som helst penger han fikk låne. Det var mine erstatningspenger, sier den uføretrygdede 45-åringen til VG.

Han sitter hjemme i sofaen til sin mor, og viser dokumentasjon på gjeldsbrevene som ble opprettet i forbindelse med lånene.

MØTTES I 2010: Arne Treholt (t.v) og Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møtes utenfor SVTs lokaler i Stockholm i 2010, etter utgivelsen av Malthe-Sørenssens bok «Forfalskningen». Boken markerte en drastisk omdreining i Treholt-saken. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

– Geir Selvik Malthe-Sørenssen er blant de mest pågående personene jeg har møtt. Det var et mas uten like etter penger, sier han til VG.

45-åringen har gitt politiet detaljer om hvordan pengene ble lånt ut og hvilke kontoer som ble brukt da han skulle overføre pengene til Malthe-Sørenssen.

Han hevder også at han ikke har fått alle pengene tilbake, men mangler en betydelig sum. Moren sier hun mangler 25.000 kroner.

Stabell: – Han sa han var syk

Malthe-Sørenssen har de siste årene slitt økonomisk og vært på etterskudd til sine kreditorer. Siste tilgjengelige ligning viser at han har over fem millioner kroner i gjeld.

Overfor politiet har Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmet å ha hatt svært dårlig økonomi, og at han har levd av lånte penger og noen få oppdrag. Han har også innrømmet å ha lånt 235.000 kroner fra en kjent kriminell i Oslo.

Også advokat Harald Stabell har lånt ut penger til Malthe-Sørenssen.

– Jeg lånte ut noen hundre tusen til ham, med sikkerhet. Jeg gjorde det fordi jeg syntes synd på ham. Han sa til meg at han hadde blitt syk, og måtte ha en behandling i utlandet. Dette gjorde jeg fordi jeg ville være et medmenneske. Nå innser jeg jo at jeg ikke burde lånt ut disse pengene, og at jeg har blitt lurt, sier Stabell.

Han opplyser at alle pengene han lånte ut til 50-åringen er tilbakebetalt.

Hør opptakene: Avlyttet: Her er de ukjente samtalene

Malthe-Sørenssen: – Jeg var banken hans

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har blitt avhørt av politiet om sitt forhold til Harald André Aslaksrud.

I avhøret sier han at han hadde planer om å lage en historie på 45-åringen sammen med en NRK-journalist. Han forteller videre at han fungerte som en slags bank for Aslaksrud, og tilbød seg å oppbevare de 200.000 kronene for ham på en lukket konto.

GA LÅN: – Det var et mas uten like etter penger, sier Harald André Aslaksrud om kontakten med Malthe-Sørenssen. Foto: Frode Hansen , VG

Av disse fikk han låne 100.000 kroner, men alt er nå tilbakebetalt, fortalte Malthe-Sørenssen til politiet i fjor sommer.

Les også: Treholt: Jeg forsøker å forstå hva som var Malthe-Sørenssens motiv

– Var redd han ble svindlet

VG stilte Malthe-Sørenssen spørsmål om denne saken fredag. Han skrev da tilbake at lånet først kom i stand i forbindelse med at Aslaksrud var redd for at han ble svindlet. Malthe-Sørenssen sier at han ikke jobbet som journalist for NRK på tidspunktet, men at han var frilans utreder.

– 100.000 kroner ble tilbakeført etter en tid, etter avtale med Harald. De øvrige fikk jeg beskjed om at jeg kunne beholde på grunn av jobben jeg gjorde. Men da jobben ikke gikk Haralds vei, ville han ha pengene tilbake, skriver Malthe-Sørenssen til VG.

Om lånet på 100.000 fra moren, sier han følgende:

– Jeg gjorde en avtale med ham om å forsøke å lage en bok på livet hans. I den forbindelse fikk jeg et forskudd/lån fra hans mor som skulle dekke mine utgifter fremover. Det var gjort som et lån, fordi det skulle tilbakebetales hvis jeg fikk kontrakt med et forlag om boken, alternativt fikk solgt noe til NRK.

Han hevder at han har betalt alle pengene tilbake, både til moren og Harald Andre Aslaksrud.

– Jeg har vært naiv

– Jeg ser i etterkant at jeg har opptrådt naivt i denne saken. Jeg har ikke gjort noe ulovlig. Jeg forsøkte kun å hjelpe ham, sier Malthe-Sørenssen.

Når det gjelder de dyre operasjonene, sier Malthe-Sørenssen at det er privat, og ikke noe for VGs lesere.

– Jeg har tatt en operasjon i utlandet. Operasjonen ble tatt i samråd med min fastlege.

Redaktør for Brennpunkt, Odd Isungset, sier til VG at han er kjent med saken til Harald André Aslaksrud.

– En journalist i NRK har jobbet med den saken med tanke på at den kunne være aktuell for Brennpunkt, men det skjedde ikke. Det er ukjent for meg at Malthe-Sørenssen skulle ha noe med den saken å gjøre. Han har ikke hatt noe oppdrag fra oss der, sier Isungset.

Treholt-avsløringen: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder