Mulla Krekar pågrepet i storstilt antiterroraksjon i Europa

Mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet i cellen sin i Kongsvinger fengsel. Han pekes ut som leder for et terrornettverk og kreves utlevert til Italia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Beredskapstroppen slo på samme tid til mot to adresser på Østlandet. Ytterligere to personer ble pågrepet.

Totalt er 13 personer tatt i det som var en storstilt antiterroraksjon i Europa.

– Sammen med Beredskapstroppen har PST etter en rettsanmodning bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransakelser, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

PST bekrefter at Krekar er pågrepet i forbindelse med den europeiske antiterroraksjonen, som har fått navnet «Jweb».

Italia-returen: Dette er saken

Pekes ut som terror-leder

Krekar pekes ut som leder for terrornettverket «Rawti Shax» (Den nye retningen) eller «Didi Nwe» (I retning mot fjellet), ifølge en pressemelding fra Eurojust.

SKEPTISK: Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling forteller til VG at han møter utleveringsbegjæringen fra Italia med skepsis. Foto: Frode Hansen , VG

Nettverket skal ha nær tilknytning til Ansar al-Islam, den kurdiske organisasjonen som Krekar ledet ved grunnleggelsen i 2001.

Ansar al-Islam står på FNs liste over terrororganisasjoner, og knyttes til al-Qaida.

Historien om mulla Krekar: Fra gjøgler og moromann til rikstrussel

Eurojust, som er et samarbeidsorgan for europeiske lands påtalemyndigheter, koordinerte nattens aksjoner i Norge, Italia, Storbritannia, Finland, Tyskland og Sveits.

– Etter hvert som gruppen utviklet seg, bidro den aktivt med logistisk og finansiell støtte til rekruttering av utenlandske terrorkrigere som ble sendt til Syria og Irak, skriver Eurojust.

Tanken var å trene dem opp til en fremtidig væpnet konflikt i Kurdistan, hvor målet skal ha vært å ta over makten og innføre et kalifat med sharialover.

Rawti Shax, som er navnet Eurojust bruker mest i pressemeldingen, ble dannet og utviklet seg i Europa.

Italienske myndigheter har etterforsket nettverket siden 2011. Kommunikasjonen mellom det som omtales som nettverkets celler, skal ha foregått på internett.

Kreves utlevert

Krekar og de to andre pågrepne i Norge er begjært utlevert til Italia.

De skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag, hvor retten tar stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

I tillegg til Norge, er det gjort pågripelser i Italia og Storbritannia. Det er også gjennomført aksjoner i Tyskland, Finland, Sveits.

Totalt skal det ha blitt gjennomført husransakelser på 26 adresser i de aktuelle landene. Det skal ha blitt tatt beslag i datautstyr og dokumenter.

Det var pågripelsesbegjæringer på flere personer enn de 13 som er tatt. Eurojust skriver at man tror de siktede som ikke er lokalisert har reist til Syria og Irak for å kjempe med IS og al-Nusra.

«På'an igjen»

Krekars forsvarer Brynjar Meling startet dagen med å legge ut en lenke på Twitter som ledet til Jan Eggums sang «På 'an igjen».

– Dette var en fin sang å starte dagen med. Jeg er på vei for å møte ham nå. Han ble pågrepet i Kongsvinger fengsel i natt. Jeg vet lite om siktelsen, men det skal være terrorplanlegging. Og jeg møter utleveringsbegjæringen med en viss skepsis, sier Meling til VG.

Ifølge italienske medier vil det holdes en pressekonferanse i Roma klokken 11.

Avhørt av italienske politi

Krekar ble avhørt italiensk politi allerede i 2003.

De hadde mistanke om at gruppen Ansar al-Islam og al-Qaida samarbeidet for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak.

Krekars advokat opplyste til VG at klienten hadde oppholdt seg i Italia allerede i 1992–1993.

Siden regjeringsskiftet har det vært kjent at norske myndigheter har arbeidet med å få på plass en avtale som kan sende mullaen til Italia.

Les også: Krekar slipper å gjøre trønder av seg

Dømt for trusler

Mulla Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders i fengsel for drapstrusler han kom med i et NRK-intervju og en kurdisk TV-kanal tidligere i år.

Mullaen har ennå ikke tatt stilling til om han anker dommen.

Krekar skal ha blitt pågrepet i fengsel natt til torsdag, og ifølge TV 2 foreligger det nå en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar.

Det er likevel retten som avgjør om italienernes vilkår for utlevering er oppfylt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder