TOTALSKADET: Det planlagte asylmottaket, Hotell Lune Huler i Lindås brant ned til grunnen natt til søndag 6. desember. Her driver brannvesenet etterslukking. Foto: Marit Hommedal , NTB scanpix

Asylbrann: - Vil fengsle siktet i fire nye uker

BERGEN (VG) Politiet vil be om forlenget varetektsfengsling av mannen som er siktet for å ha tent på et planlagt asylmottak i Lindås i Hordaland.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

11. desember ble den polske statsborgeren varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha stiftet brannen i hotellet Lune Huler fem dager tidligere. Fredag fremstilles 34-åringen for ny fengsling i Nordhordland tingrett.

– Jeg vil be om at han fengsles i fire nye uker, sier politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt til VG.

Mannen nekter enhver befatning med brannen i hotellet, der det var planlagt et mottak for 40 unge asylsøkere.

En kamerat som var sammen med den fengslede 34-åringen kvelden det brant, dro hjem til Polen dagen etter, og er også siktet i saken. Det er ikke utstedt pågripelsesordre på ham, og norsk politi vil nå forsøke å få mannen avhørt i hjemlandet.

FENGSLET: Fredag fremstilles en 34 år gammel mann for fornyet varetektsfengsling etter brannen i det planlagte asylmottaket i Lindås. Bildet er tatt under fengslingsmøtet 11. februar. Aktor politiadvokat Harald Bilberg (t.v.). og forsvarer Rolf Knudsen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Ikke pliktig til avhør

– Først må vi be polsk politi avklare om mannen vil la seg avhøre. Han er ikke pliktig til det. Hvis han gir samtykke til å bli avhørt, vil avhøret bli foretatt av polsk politi, med en norsk etterforsker til stede, sier Bilberg.

Les også: Over 200 asylbranner siste 15 år

Bror til den fengslede polakken ble også pågrepet etter brannen, men han ble løslatt etter avhør. Ifølge Bilberg har mannen alibi for natten hotellet brant. Han nekter straffskyld, men politiet har opprettholdt siktelsen mot ham.

– Har hatt en rolle

– Vi mener han har hatt en rolle i saken, selv om han har alibi. Det handler om psykologi og tilrettelegging.

Politiet venter nå på svar på flere tekniske undersøkelser.

– Det gjelder blant annet gjennomgang av mobiltelefoner og datamaskiner, og analyse av trafikkdata. Alt dette tar tid, sier politiadvokaten.

I fengslingskjennelsen fra Nordhordland tingrett legges det blant annet vekt på at flere vitner har forklart at de obserferte en mørk sedan som var parkert ved aylmottaket, og at siktede kjørte en sort Skoda.

VIL HA AVHØR I POLEN: Tre personer er siktet etter brannen i det planlagte asylmottaket i Lindås i Hordaland. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen , NTB scanpix

Fant polsk sigarettpakke

Retten viser også til at politiet foretok søk med patruljehund kort tid etter brannen, og at hunden fulgte spor fra stedet der den mørke bilen hadde vært parkert, til en polsk sigarettpakke.

– Siktedes kamerat som var på besøk denne natten røkte polske sigaretter, uttaler retten.

Forsvarer for den fengslede 34-åringen, advokat Rolf Knudsen, sier til VG at den siktede mannen vil begjære seg løslatt i fredagens fengslingsmøte.

– Han tar dette svært tungt. Han har familie, og vi hadde håpet at påtalemyndigheten ikke ville kreve forlenget varetektsfengsling. Når det skjer, må vi ta det til etterretning.

– Tynne bevis

Knudsen sier at mannen fortsatt nekter enhver befatning med brannen.

– Hvordan vurderer du bevissituasjonen i saken?

– Jeg sa til pressen forrige gang min klient ble fremstilt for varetektsfengsling at bevisene fremsto som tynne. Nå får vi se hva som er gjort de siste ukene, og se om det ligger noe nytt der.

Flere artikler

 1. Politiet: De to siktede var på kjøretur sammen brannatten

 2. To personer siktet etter asylbrann i Lindås

 3. Fryktet asylbrann i Bærum - holdt mottaksplaner hemmelig

 4. Brann på planlagt asylmottak: Politiet: Mest sannsynlig påtent to forskjellige steder

 5. Politiet ber om tips etter brann i planlagt asylmottak

Fra andre aviser

 1. Asylbrannen: Siktet bror har alibi

  Bergens Tidende
 2. Mann fengslet for asylmottak-brann i Lindås

  Bergens Tidende
 3. Siktet ble stoppet i politisperring 22 minutter etter brannen

  Bergens Tidende
 4. To menn siktet etter asylbrann i Lindås

  Aftenposten
 5. Brødre i 30-årene tiltalt for mordbrann etter asylbrannen i Lindås

  Bergens Tidende
 6. Mann fengslet for asylmottak-brann i Lindås

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no