SLUTT: Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) legger frem nyheten om at Mongstad-prosjektet legges ned. Foto: NTB Scanpix

Stoltenbergs Mongstad-månelanding legges ned

Bellona: Styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett

REGJERINGSKVARTALET (VG) Stoltenberg-regjeringen varsler i dag at de vil legge bort planene for fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I stedet legger regjeringen opp til å starte et nytt prosjekt, hvor målet er å få opp et annet fullskala CO2-renseanlegg innen 2020.

- Vi har tatt en full gjennomgang. Kostnaden har blitt høyere, usikkerheten er blitt høyere. Fullskalaanlegget skal være et godt prosjekt, et fullskala prosjekt. Jeg er redd Mongstad ikke ville vært et sånt prosjekt, sier Ola Borten Moe.

Ifølge Moe har regjeringen brukt 7,2 milliarder kroner på utvikling av teknologier for fangst og lagring av CO2. 1,2 milliarder er brukt på forskning på fullskalarensing på Mongstad.

- Noen prosjekter har lykkes, andre har ikke lykkes. Derfor er det viktig at tilfanget er så stort, sier den avtroppende oljeministeren.

- Fangst og lagring av CO2 det viktigste. Det er viktig at Norge bruker ressurser på utvikling av denne teknologien og at vi er ambisiøse, legger Borten Moe til.

Han sier pengene på Mongstad er investert slik at kunnskapen som er opparbeidet er relevant og kan brukes videre i andre prosjekter.

- Norge skal få opp et fullskala CO2-renseanlegg innen 2020. Det er viktig, for det viser verden at dette er mulig, at man kan få opp dette i full industriell skala, sier Borten Moe.

Nyheten ble lagt frem på en pressekonferanse klokken 15.30.
I tillegg til Stoltenbergs visjon og planene om å bygge et fullskala CO2-renseanlegg på anlegget på Mongstad, er det i dag etablert et testsenter der.

Etter hva VG forstår skal testanlegget på Mongstad få 400 millioner kroner frem til 2017.

- Skandale

- Mongstad var muligheten. Jeg kan ikke med min beste vilje se at en anbudsrunde med nye prosjekter, vil kunne gi oss fullskalarensing innen 2020, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG.

Etter bekreftelsen beskriver han avslutningen av prosjektet som den styggeste politiske krasjlandingen han har sett.

- Jeg er utrolig skeptisk. Jeg kan ikke se at noe alternativ kan gi noe annet enn nye utsettelser. Mulig alternativer på Svalbard og Brevik tror jeg ikke er mulig, sier Hauge.

- For å være ærlig, er dette en villet avvikling av den avtroppende regjeringen, hvor olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) aldri har gjort noen innsats for å løfte denne helt nødvendige miljøsaken. Verden og Norge trenger å rense CO2 for at vi skal kunne nå våre klimamål. Jeg kan ikke skjønne annet enn at klimaforliket er i fare, sier Hauge.

- Denne regjeringen har fullstendig mislykkes på klima. Nå er alle pengene bortkastet, ikke bare deler av dem, sier Bellona-lederen.

NRK melder at alternativet skal være fullverdig.

DEN GANG DA: Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Helen Bjørnøy og olje og energiminister Odd Roger Enoksen holdt i 2006 stolt pressekonferanse om bygging av gasskraftverk på Mongstad. FOTO: JAN PETTER LYNAU

Det er statsrådene Ola Borten Moe og Bård Vegar Solhjell som holder pressekonferanse om regjeringens arbeid med CO2-håndtering.

- Både nasjonalt og internasjonalt er veien tyngre og mer kostbar enn vi i utgangspunktet hadde trodd, sier Ola Borten Moe.

Han sier det er for mange som tror at det ikke koster penger å fange og lagre CO2, og at det er viktig å få på plass klimaavtaler som gjør at det koster å forurense.

CO2-renseanlegget på Mongstad har vært et av Stoltenberg-regjeringens største prestisje-prosjekter, etter at Stoltenberg selv karakteriserte det som Norges månelandingsprosjekt i sin nyttårsstale i 2007.

EXIT MONGSTAD: Statsminister Jens Stoltenberg var med på åpningen av teknologisenteret på Mongstad i 2012. Foto: NTB Scanpix

Rapport

Riksrevisjonen kom med en rapport tirsdag som viste at Jens Stoltenbergs planer om CO2-rensing som «vår tids månelanding» i 2007, undervurderte hvor vanskelig gjennomføringen kom til å bli.

Det var i nyttårstalen sin i 2007 at Stoltenberg dro inn begrepet «månelanding» om planene på Mongstad.

Dette sa Stoltenberg

- Da president Kennedy sa at amerikanerne skulle lande på månen innen 10 år, hadde ikke amerikanerne vært ute i verdensrommet. De kom til månen innen ti år. De satte seg mål. Og de nådde målene.

- Vår visjon er at vi innen sju år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes tror jeg verden vil følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder