DET GODE LIV: Frp-politiker og seriegründer Henning Holstad fotografert i luksusleiligheten han leide av Christer Tromsdal fra 2005. Foto:Espen Braata,VG

Den fengslede Frp-politikerens ville liv

Vervet Siv Jensen til Frp

Har arrangert jul for bostedsløse i alle år

Polititeori: Hvitvasket NOKAS-utbytte

Har milliongjeld til staten

Politiet mener Henning Holstad (63) kan ha bidratt til å hvitvaske syv millioner kroner samtidig som han blant annet var gruppeleder og komitéleder for Frp i Oslo bystyre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag ble politikeren, velgjøreren og forretningsmannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Politiet mener Holstad sammen med David Toska-vennen Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue» i Oslos underverden, har hvitvasket rundt syv millioner kroner som alt er utbytte fra ulike kriminelle handlinger.

Ifølge siktelsen skal hvitvaskingen ha foregått fra 2005 og helt frem til i dag. Ifølge politiet, skal dette ha skjedd ved at kriminelle penger skal ha blitt sprøytet inn i Holstad-selskaper og deretter tatt ut som hvit lønn til Saber. Saber står fortsatt oppført som ansatt i ett av Frp-politikerens selskaper.

Politiadvokat Asmund Riegels ønsker ikke å opplyse til VG hvilket selskap eller hvilke selskaper politiet mener at Saber og Holstad skal ha hvitvasket penger gjennom, da dette er en del av etterforskningen.

HJEMME I HUSBÅTEN: I 20 år bodde Henning Holstad i passasjerbåten Stokkvågen som lå ved Tjuvholmen. Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

Ifølge VGs kilder har Imran Saber jobbet for to selskaper som har vært drevet av Henning Holstad. Det ene er Taxi 2, og det andre heter Dør Til Dør AS.

Som VG skrev tidligere i uken er en av politiets hovedteorier at deler av pengene som skal være hvitvasket stammer fra dødsranet mot Nokas i 2004.

Nekter straffskyld

Henning Holstad nekter straffskyld og begjærte seg løslatt på gårsdagens fengslingsmøte. Han fikk ikke medhold.

For folk flest er 63-åringen kanskje mest kjent som ildsjelen bak «Alternativ jul» i Oslo. Helt siden han var 17 år i 1969, har Holstad hver eneste jul stått i spissen for arrangementet, som er en organisert julefeiring for folk med rusproblemer, bostedsløse og andre som ikke har noe sted å være i julen.

I fjor trakk «Alternativ jul» nærmere 3000 mennesker. Over 500 frivillige bidro sammen med Holstad.

For innsatsen gjennom mange år, ble han i 2011 tildelt «Ålreit fyr»-prisen fra Jo Nesbøs Harry Hole-stiftelse.

FIKK PRIS: Harry Hole-stiftelsen ved forfatter Jo Nesbø (midten) hedret Aslam Ahsan (t.h.) og Henning Holstad med prisen "En ålreit fyr" i desember 2012. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Kontrastene til det kontroversfylte livet som politiker og omstridt forretningsmann kunne knapt vært større. Og lappen over det ene øyet har blitt 63-åringens varemerke.

– Faren min var elektriker. Jeg var med ham på jobben da jeg var seks år, og klarte å få en stråle flytende bly rett i ansiktet. Det ene øyet røk. I mange år brukte jeg protese. Men da jeg satte på en lapp, kunne jeg plutselig møte blikket til folk. Det var utrolig fint, sa Holstad til Aftenposten i 2001.

Omstridt

Helt siden slutten av 1980-tallet har Henning Holstad vært blant Frps mest fremtredende politikere i Oslo.

I 1988 skal det ha vært han som vervet dagens Frp-dronning Siv Jensen til partiet. Ifølge Dagbladets Martine Aurdal, som har skrevet biografi om Jensen, ble finansministeren vervet av Henning Holstad da hun hentet sin mor, Monica Kjelsberg, på en fest hos Holstad dette året.

Etter valget i 2007 ble Holstad Frps aller fremste mann i bystyret – som partiets gruppeleder og i tillegg leder for bystyrets helse- og sosialkomité.

Allerede høsten etter ble han kastet fra heltidsjobben som gruppeleder i Oslo rådhus. Partifellene beskyldte han for å blande sammen vervet og makten som bystyrepolitiker med sine egne næringsinteresser.

Holstad ble anklaget for å ha involvert seg sterkt i den politiske behandlingen av saker som blant annet angikk hans egen drosjevirksomhet Taxi 2.

Avsatte seg selv

I 2009 stemte Holstad senere for å avsette seg selv som leder for bystyrets helse- og sosialkomité.

– Det finnes en tid for alt, sa han til NRK den gang.

I 2011 takket han for seg etter 16 år som fast inventar i bystyret. Siden forrige valg har han vært femte varamann.

– Jeg synes dette først og fremst er veldig, veldig trist.

Det er den umiddelbare kommentaren fra dagens gruppeleder i Oslo Frp, Carl I. Hagen, bare minutter etter at gårsdagens fengslingskjennelse var et faktum.

PÅ FEST: Eli og Carl I. Hagen var gjester i Henning Holstad og Katarina Sabrinas bryllup i 2009. Festen fant sted i Frimurerlosjen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Henning Holstad har til tider vært sentral i Frp, det er det ingen tvil om. Han har alltid vært omstridt og gjort mange rare ting, men vi er et parti som har ønsket å være åpne for utradisjonelle fargeklatter, fortsetter Hagen.

Og listen over de «rare tingene» Frp-nestoren refererer til er lang.

I mange bransjer

Holstad, som er fra Kjelsås i Oslo, har markert seg som forretningsmann i en rekke ulike bransjer og næringer.

De siste 40 årene har han blant annet drevet trykkeri, bensinstasjoner, oljetransport, regnskapsbyrå, cruisefart, private barnehager, reisebyrå, storkiosk og budbilservice i tillegg til Taxi 2.

Ved flere anledninger har næringsvirksomheten drevet ham i kontakt med både politi og rettsvesen.

I 1982 sprengte han transportarbeiderstreiken ved å importere 30 trailere med bensin fra Sverige til bensinstasjonen han drev på Tøyen i Oslo.

Bot for melk og brød

I 1986 fikk han en bot på 20 000 kroner for å ha solgt melk og brød til ulovlige tider i butikken «Tiny Storkiosk», en bot han ble dømt til å betale.

Åpningstidene for salg av dagligvarer var som mange vil huske strengt regulert på midten av 80-tallet.

– Det var en morsom rettssak. Dommeren listet opp ulovlige matvarer, som kalde pølser, servelat og gulrøtter. Noen uker etter ble loven endret, sa Holstad i et intervju med Aftenposten i 2001.

SJEFEN I "HUSET": Frp-politiker Holstad solgte husbåten Stokkvågen da Tjuvholmen ble bygget ut. Bildet er tatt i 1998. I fjor var båten igjen i Holstads eie, og 63-åringen flyttet inn igjen. Foto:Magnar Kirknes,VG

Ifølge avisen mente Holstad historien illustrerer at han som forretningsmann og politiker som regel ligger litt forut for sin tid.

– Jeg er vel for kreativ for Norge, sa Holstad i det samme intervjuet.

Journalisten lurte da på hvorfor det alltid blir bråk rundt det han driver med:

– Fordi Norge er et forferdelig konservativt land. Et land av bønder. Det er ikke lov å tenke nytt og annerledes.

Skatteklammeri

Sommeren 1987 drev Holstad og noen kamerater helgecruisefart mellom Oslo og Strömstad.

– Da vi hadde smelt i en fjellvegg, torpedert en lastebil på brygga i Strømstad, kollidert med lekteren her på Aker Brygge og nesten senket en småbåt, var det bare å legge inn årene. Det ble for sprøtt, sa Holstad til Aftenposten.

I 1999 startet seriegründeren opp drosjeselskapet Taxi 2, og fikk 75 løyver. Han slet i starten lenge med å skaffe nok sjåfører til selskapet, men fikk hjulene til å gå rundt i ti år.

I 2009 gikk Holstads Taxi 2 konkurs, men boet ble kjøpt opp av blant andre Frp-vennen Christel Gundelach som driver Taxi 2 videre den dag i dag.

90-tallet var for Henning Holstads del også preget av stadig klammeri med skattemyndighetene, som han vant flere rettssaker mot.

I 2000 ble han likevel slått personlig konkurs i skifteretten. Hans personlige gjeld ble den gang anslått å utgjøre rundt 30 millioner kroner.

Fengslet i Togo

SATT I FENGSEL: Henning Holstad ringer hjem etter å ha sluppet fri fra fengselet i Togo i 2000. Foto:Helge Mikalsen,VG

Høsten samme år skapte han tabloidoverskrifter da han ble fengslet i Togo i Afrika, anklaget for besittelse av narkotika, innførsel av militært materiell og svindel.

Etter 16 dager i togolesisk fengsel ble Holstad løslatt. Angivelig etter å ha blitt kjøpt fri for 100 000 norskekroner.

Ifølge Gerhard Heiberg, som på den tiden var norsk generalkonsul i Togo, var den eneste grunnen til at Holstad slapp ut av fengsel at Togos president ville opprettholde et godt forhold til Norge.

Holstad selv vedkjente seg aldri forholdene han ble fengslet for, og raste mot Heiberg:

– Jeg synes det er sterkt at Heiberg gjentar beskyldninger som kommer fra et gjennomkorrupt system. Det er en ren konstruksjon fra laboratoriet, sa Holstad til Dagbladet om de 12 grammene kokain han angivelig ble tatt med.

Han har senere overfor samme avis omtalt hele oppholdet i Togo slik: «Ja, så var det vel et eventyr da».

Husleiekrangel

I 2005 startet Holstad en årelang husleiekrangel med finansakrobat Christer Tromsdal, som ble viet stor oppmerksomhet i norske medier.

For 25.000 kroner i måneden skulleHolstad leie en fasjonabel leilighet på Aker Brygge av Tromsdal.

Kort tid etter den rådyre leiekontrakten ble inngått, sto Holstad stadig registrert med en gjeld til skattemyndighetene alene på mer enn 10 millioner kroner.

Tromsdal forsøkte en rekke ganger å få Holstad kastet ut, og etter hvert også å få slått ham konkurs. Først i rettsrunde nummer åtte inngikk de to et forlik som endte med at Holstad betalte Tromsdal 250.000 kroner og flyttet ut av luksusleiligheten.

– Vi inngikk til slutt forlik. Siden har jeg aldri snakket med ham, har Holstad sagt om feiden.

I BOLIGKONFLIKT: Frp-politiker Henning Holstad og eiendomsmegler Christer Tromsdalen i leiligheten de stridet om på Aker Brygge i 2007. Foto:Gøran Bohlin,VG

Milliongjeld til norske skattemyndigheter og andre kreditorer har han fremdeles hengende over seg.

– Det står der til jeg dør. Og jeg kan ikke eie noe. Alt ligger i firmaer. Da blir det noen firmaer, sa Holstad i et intervju med Aftenposten like før jul i fjor.

For tiden står han oppført i offentlige registre som eier, styreleder eller daglig leder i 13 ulike virksomheter. Selskapet han arrangerer «Alternativ jul» gjennom hvert år er ett av dem og har kontorer i Oslo sentrum.

Frimurermedlem

De siste årene har Henning Holstad mer eller mindre forsvunnet fra offentligheten. I 2009 giftet han seg med kona Katarina Sabrina.

Bryllupet ble feiret i Frimurerlosjens lokaler i Oslo. Holstad er selv frimurer, og mange prominente gjester fra maktens korridorer var blant gjestene.

Carl I. Hagen var der, Eli Hagen var der, Rune Gerhardsen fra Oslo Arbeiderparti var toastmaster.

Imran Saber, som tirsdag ble pågrepet og siktet for hvitvasking sammen med Holstad, var også bryllupsgjest.

Henning Holstad, kona Katarina og parets barn har de siste årene vært bosatt i en husbåt som ligger et sted i Oslofjorden.

– Jeg har vel aldri levd så A4 som nå, sa Henning Holstad til Aftenposten i et intervju om bord i husbåten i desember.

Med den alvorlige helerisiktelsen og gårsdagens fengslingskjennelse fra Oslo tingrett var det på 'an igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder