STRAMMER INN: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la sist tirsdag frem sitt forslag som skal føre til at det blir langt vanskeligere å få permanent oppholdstillatelse i Norge. Foto: Terje Bringedal , VG

Få syrere fyller nye krav til opphold

Klassekampen: Under halvparten tjener nok til permanent opphold

Under halvparten av syrerne som har vært i Norge mer enn fem år ville oppfylt regjeringens nye krav om å være selvforsørget.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge tall som avisen Klassekampen har hentet fra Statistisk sentralbyrå, vil regjeringens nye forslag til jobb­krav kunne føre til at mange av flyktningene mister retten til permanent opphold.

Les også: Syrisk flyktning synes de nye kravene ikke høres for strenge ut

Innvandringsminister Sylvi Listhaug varslet tirsdag at det vil bli stilt krav om at flyktninger må ha vært i jobb og vært selvforsørget i mer enn tre år før de kan søke om permanent opphold i Norge. Det blir først mulig å søke permanent opphold etter minst fem år i landet.

42 prosent sysselsatt

Frem til nå har alle flyktninger med reelt beskyttelsesbehov kunnet søke om permanent opphold etter tre år, så lenge de hadde gjennomført obligatorisk norskundervisning.

Les også: Slik er testene innvandrerne må bestå

Bare 42 prosent av syrerne som har vært i Norge i fem år, er sysselsatt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av syrere som har vært i landet i mer enn fem år, har halvparten en eller annen form for jobb. Men andelen som oppfyller kravet om selvforsørging, er langt lavere, fordi tallene fra SSB inkluderer alle som har jobb, uavhengig av hvor mye man jobber.

En rekke politikere og organisasjoner som jobber for innvandreres rettigheter, mener selvforsørgingskravet er urealistisk.

Omstridt inntektsgrense

Listhaug vil sette grensen for «selvforsørget» ved cirka 300.000 kroner i året i lønn. Flyktninger som ikke klarer å tjene så mye, vil bli værende uten en endelig avklaring på om de kan bli i Norge.

– Vi foreslår at utlendingen må ha skaffet seg arbeid eller er i utdannelse, samt bolig for å få permanent oppholdstillatelse, sa den nye innvandringsministeren til VG da hun la frem regjeringens 40 punkter med innstrammingsforslag i innvandringspolitikken i romjulen.

Gullstol

Hun kom også med en formulering som mange i ettertid har kritisert henne for:

– Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav, og det gjør vi med dette forslaget. Det må få konsekvenser om man ikke oppfyller kravene. Slik har det ikke vært tidligere, sa Listhaug til VG 28. desember.

Berit Berg, professor ved Institutt for samfunnsforskning ved NTNU, mener endringene er dramatiske og inhumane. Hun er alvorlig bekymret for konsekvensene av lovendringene.

– Kravet om å være selvforsørget for å få varig opphold, vil ramme flere grupper, og spesielt kvinner, som i mange land har begrenset mulighet for utdanning og arbeid. Dette påvirker muligheten til å lære norsk og i neste omgang muligheten for å komme i arbeid, sier Berg til Klassekampen.

Totalt er det nå 188.000 mennesker i Norge med flyktningbakgrunn. Bare omlag halvparten er sysselsatt i en eller annen form.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder