POLITIFORSIKRING: Uber-sjef i Norge, Carl Edvard Endresen, er glad for Oslo-politiet sier de ikke vil forfølge passasjerer i Uber-biler. Foto: Frode Hansen , VG

Nå kan du bruke Uber uten straff

Politiet i Oslo freder kundene til Uber

Politiet fortsetter jakten på Uber-sjåfører, men går nå ut og sier at de ikke vil bøtelegge kundene som bruker Uber.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Uber er i vinden som aldri før i Norge og det debatteres heftig om tjenesten de tilbyr bør bli lovlig. Det skjedde i romjulen med NHO-sjef Kristin Skogen Lund og i tilknytning til NHOs årskonferanse torsdag.

– Vil ikke reagere

Ved Oslo politidistrikt lar de seg ikke påvirke av alle de positive politiske signalene som gis om at selskapet bør få drive sin drosjeliknende tjeneste.

Men de trekker i dag opp et viktig skille:

– Vi fortsetter å kontrollere og bøtelegge Uber-sjåfører, men vi vil ikke reagere overfor de som sitter på, sier politiadvokat Arne Valdemar Nielsen i trafikkseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Han sier de kunne ha forfulgt dem, men de velger ikke å gjøre det. Selv om passasjerer ikke har blitt bøtlagt, har det hengt en trussel over de som har valgt å ta Uber. Inntil nå.

– Det finnes en medvirkningsbestemmelse som kunne vært problematisert, men vil velger ikke å prioritere det nå.

Les også: Vil utvide til flere byer

Juss

Første uken i desember ble en Uber-sjåfør frikjent i Oslo Tingrett. Han hadde fått 9600 kroner i bot og nektet å godta forelegget.

Han ble frikjent fordi Oslo Tingrett vektla en av to hovedpunkter i yrkestransportloven, hvor det fremkommer at tilbudet om transport rettes til allmennheten på offentlig plass.

Tingretten vekta altså at tilbudet skjer vi en app, ikke via en holdeplass.

Nielsen og politiet vektlegger det andre sentrale hovedpunktet i loven, hvor det står at den som vil drive med slik persontransport må ha løyve.

Les: Taxi-forsvar

– Dommen er anket og er derfor ikke rettskraftig. Vi står på at de som tilbyr betalte turer, skal ha løyve, sier Nielsen.

Helgen etter dommen falt i desember, stanset Oslo-politiet og bøtela seks nye Uber-sjåfører.

Oslo kommune valgte å anmelde Uber.

Triks

– Vi fortsetter med våre kontroller, sier Nielsen.

– Skjer det gjennom egne kontroller eller gjennom ordinære trafikkontroller?

– Vi har ikke egne kontroller, men har ofte trafikkontroller langs veien. Det er i den forbindelse de oppdages og stanses.

Les også: Ungdom inviteres til Siv Jensen

– En del uber-drosjer ønsker at passasjerene skal sitte i forsetet, slik at dere ikke så lett oppdager at de kjører for Uber?

– Vi er kjent med det, men våre folk er årvåkne og oppdager ofte hva det dreier seg om.

Les også: Ventet to timer på Uber-bil

Uber har ulike tjenester; Uber Pop, som er vanlige biler og Uber Black som er finere biler, ofte knyttet til limousinselskaper, som har løyve.

– Ja, Black er lovlig og får kjøre videre. Men alle som ikke har løyve, blir bøtelagt, sier Nielsen.

Delingsøkonomi: Slik unngår du å bli lurt

Takker politiet

– Jeg er glad for at politiet gir denne avklaringen: Det gjør at alle våre kunder kan føle trygghet for at de slipper trøbbel hvis de bestiller en Uber-bil. Så får vi håpe det ikke tar for lang tid før også alle våre kjørepartnere slipper den belastningen, sier Uber-sjef Carl Edvard Endresen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder