PÅ PAUSE: Av de totalt 180 ansatte er det bare 50 igjen. Nå venter ingeniørene Tarje Karlsen, Birger Venå, Trond Norum og Tore Sandstå i spenning på om det blir nye kontrakter for Aibel før jul. Foto: Geir Otto Johansen , VG

Hos denne bedriften står fire av fem arbeidsplasser tomme

STJØRDAL (VG)  Da Aibel flyttet inn i nye lokaler for to år siden, var det plass til 250 ansatte. Nå er det sagt opp så mange at det er ekko i veggene.

 • Linn K. Yttervik
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag morgen ble det kjent at oljeserviceselskapet Aibel har sikret seg en kontrakt som gjør selskapet til et av fire som i minst seks år fremover vil være hovedleverandører for vedlikehold og modifikasjon for Statoil. Den elleville jubelen lar likevel vente på seg.

– Det er selvfølgelig positivt, men så gjenstår det å se hvor mye jobb vi faktisk får gjøre, sier tillitsvalgt Tarje Karlsen i Aibel Stjørdal til VG.

LES OGSÅ: Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

Karlsen poengterer at de har hatt langtidskontrakter tidligere, og at det ikke medførte noen jobbgaranti.

– Vi har redusert staben med 60–65 prosent på to år. Det er plass til 250 ansatte her, men i dag er vi rundt 50 som jobber her. Fire av fem fløyer står nærmest tomme.

Den tillitsvalgte 28-åringen viser oss rundt i de tomme kontorlokalene i det nye bygget som oljeleverandøren leier på Tangen i Stjørdal.

Ubrukte kontorpulter og skrivebordslamper preger et glissent kontorlandskap, og den praktfulle utsikten er det bare forbipasserende som nyter godt av.

– I 2013 pekte pilene rett opp og alt tydet på at vi kom til å øke bemanningen. Nå venter vi i spenning på om de den nye kontrakten fra Statoil skal gi oss mer arbeid, sier Karlsen.

TOMT: Tillitsvalgt i Aibel Stjørdal Tarje Karlsen viser fram de splitter nye, men tomme lokalene etter to år med nedbemanninger. Foto: Geir Otto Johansen , VG

De langsiktige rammekontrakter kan i beste fall ha vært tidenes julegave for de ansatte i Aibel. Dersom kontraktene hadde uteblitt, ville fremtiden mildt sagt sett utrygg ut.

– I så tilfelle hadde ikke bare våre egne jobber stått i fare, men også fremtiden til hele kontoret, sier Karlsen, og legger til at ingenting er sikret ennå.

– Vi har vært gjennom to tøffe år, og det er fortsatt utrygghet blant de ansatte. Det som øker bekymringene, er at det tidligere har vært bransjespesifikt. Nå ser det ut til å ha smittet over på hele industrien. Det gjør det vanskeligere å få seg jobb i en annen bransje dersom man mister jobben innenfor oljebransjen, sier Karlsen.

Legger planer på is

I den fløyen som fortsatt blir brukt, treffer vi en gjeng ingeniører.

– Det er mer spenning enn depresjon, sier Birger Venås.

– Jeg hadde tenkt på å bygge hytte, men de planene har jeg lagt på is. Det er rett og slett for usikkert. Jeg jobber på et prosjekt som går frem til mars. Etter det vet jeg ikke hva som skjer. Det er ingenting som er hugget i stein, sier kollega Tore Sandstå.

PRISREKORD: Slott solgt for 2,6 milliarder kroner

Karlsen sier at en del av de ansatte allerede vet at de skal permitteres. Usikkerheten smitter, og flere av de ansatte avventer personlige investeringer.

SER MØRKT UT: Optimismen fra 2013 er borte og til og med de ubrukte skrivebordslamper henger med hodet over utsiktene i oljebransjen. Foto: Geir Otto Johansen , VG

– Samtidig er det nok mange som tror og håper på bedre tider. Det svinger i oljebransjen, men det vi er oppe i nå virker veldig spesielt. Jeg tviler på at vi kommer til å oppleve klondykestemning med det første, sier Karlsen.

– Det er omtrent umulig å få seg jobb innen olje og gass. Når vi sier opp folk med lang erfaring, er det ikke lett å komme inn som nyutdannet. Så nedturen rammer nok de nyutdannede hardest, sier verneombud Trond Norum.

Han tror det er mange som sover dårlig for tiden.

– Det er nok mange som regner på hvordan de skal klare seg dersom de blir oppsagt eller permittert. Den største sjansen fra tidligere nedturer er at denne gangen er sjansen for å få seg ny jobb minimal. Vi har høyt kvalifiserte arbeidere som har gått halvannet år ledig uten å få seg ny jobb, sier Norum.

TØFFE TIDER PÅ SØRLANDET: Masseoppsigelser i oljebransjen

Den nye Statoil-kontrakten har selvsagt roet mange av arbeidernes nerver, men noen nye stillinger er det ikke snakk om ennå.

– Vi kommer ikke til å drive med noe oppbemanning. Er vi heldige, så kan vi beholde de ansatte vi har, sier Karlsen.

Les også

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kan oljekollapsen være billetten til Mars?

 2. Full stopp på Voss: – Blir denne krisen langvarig, vil det ikke lenger være noe hotell her.

 3. Konserndirektør i Statoil: – Jeg begynte nesten å gråte da jeg møtte presten

 4. Frykter ny oljekrise: – Snart kan det bli flere tomme industrihaller

 5. Pluss content

  Ble oppsagt fordi han hadde hiv: Brevet som forandret Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder