I dag kan du se lengste «Merkurpassasje» på 46 år

Fra klokken er litt over ett, kan man se Merkur gli over solskiven i hele syv timer og 30 minutter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dersom man har lyst til å få med seg et glimt av Merkur i dag holder det ikke med solformørkelsesbriller. En må ha spesialutstyr for å se planeten, som kun vil sees som en liten prikk foran solen.

VGTV: Knut Jørgen Røed Ødegaard, og Anne Mette Sannes, forteller alt du trenger å vite om fenomenet!

– I motsetning til Venus er Merkur for liten til at vi kan se den med solformørkelsesbriller, og man kan ikke benytte slike briller i kombinasjon med kikkert – brillene ville rett og slett smeltet, råder astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Science fiction forfatter Anne Mette Sannes på sitt nettsted astroevents.no.

Videre skriver astro-ekteparet på sin nettside at varigheten, som er hele syv timer og 30 minutter, gjør dagens passasje til den mest langvarige Merkurpassasjen sett fra Jorden siden 1970. En like langvarig passasje vil inntreffe i 2095, men vi må vente helt til 2141 for å oppleve en passasje med enda lenger varighet.

Romsonde: Overlevde passeringen av Pluto

– Planetpassasjer har gitt oss muligheten til å måle avstander i solsystemet og få en større forståelse av universet. Faktisk gjorde slike passasjer gjort at moderne astronomi ble en vitenskap, sier ekteparet til VG og understreker at en så langvarig passasje er veldig stort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ASTRO–PAR: Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes, forteller om viktigheten av planetpassasjer, og hvor mye det har lært oss. Foto: Trym Norman Sannes

Det finnes to forskjellige planetpassasjer man kan se fra Jorden der planeter fra vårt solsystem passerer solen: Venus og Merkur-passasjer. Ekteparet forteller at de er spente på dagens passasje, der Merkur vil dekke 0,004 prosent av solskiven, og sier at flere lokallag rundt om i landet følger med. I tillegg skal flere steder sende Webcast til parets hjemmesider.

Triks

For å få med seg passasjen må man ta i bruk spesialutstyr. Altså teleskop med solfilter, skriver NTB. Men hvis du har en linsjekikkert har ekteparet et triks:

• Rett inn kikkerten mot solen, uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten.

• Hold et hvitt ark bak kikkerten.

• Juster deretter avstanden slik at solskiven blir passe stor.

• Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjulet på kikkerten.

Slik projisering kan kun gjøres med linsekikkerter, altså ikke prismekikkerter som du kan se i med begge øynene. Med dette trikset kan man se Merkus, passere over det hvite arket som en sort prikk.

Les også: Fotogragerte eksploderende meteoritt

Dersom man ikke har utstyr tilgjengelig, men ønsker å få med seg dagens passasje, kan man også ta kontakt med nærmeste astronomiforening. Mange foreninger har arrangementer under passasjen hvor du kan se fenomenet, skriver astroevents.no.

Dette er første gang siden 2003 vi i Norge vil kunne se Merkur passere solen, og det er tre år til neste gang. Passasjen vil være synlig i flere timer i det meste av verden, inkludert Europa, USA, Canada, Sør-Amerika, Afrika og deler av Asia, skriver NTB.

Les også: Her er supermånen totalt formørket

Planeten er nærmest sentrum av solskiven klokken 16.56, før den beveger seg videre. Siste gang den fullstendige passasjen er synlig, vil være klokken 20.37. Tre minutter senere har hele Merkur forlatt solskiven, og passasjen er over.

PASSASJE: Senere i dag vil Merkur dekke 0,004 prosent av solskiven. Slik så det ut da Venus passerte solen i 2004. FOTO: GUNNAR JOHNSEN

Kan gi svar om liv på andre planeter

Ekteparet forteller at planetpassasjer hjelper oss å finne nye planeter, ved at vi ser disse passere foran andre stjerner i verdensrommet. De forteller også at man en dag, om ikke altfor lenge, kan glede seg til enda en passasje i vårt solsystem, nemlig passasjen av vår egen planet.

Milliardær: Vil sende mikro-romskip til nabostjerne

– Når vi om 20–30 år har bygget kolonier på Mars vil vi få muligheten til å se en tredje planetpassasje, når vi ser Jorden gli over solskiven som en liten svart prikk, det er et sted vi gjerne skulle vært, forteller de entusiastisk.

Røed Ødegaard: Avslører mystisk ildkule

Røed Ødegaard forklarer også hvordan planetpassasjer kan gi oss svar på om det finnes liv på andre planeter, ved at vi kan gjøre målinger i planetens atmosfære, etter vi har oppdaget den passerende foran en fjern stjerne.

Oppdaget av fransk astronom

Det var den franske katolske presten, filosofen, naturforskeren og astronomen Pierre Gassendi som første gang så Merkurpassasjen i november 1631. I løpet av hundre år vil Merkur passere mellom solen og jorden 13–14 ganger, og hendelsen finner alltid sted i november eller mai. Noen ganger vil Merkur bare så vidt stryke borti solen.

Les også

 1. Milliardær vil sende mikro-romskip til nabostjerne

  Investoren Yuri Milner blar opp 100 millioner dollar for å finansiere en ferd til solas nabostjerne, Alpha Centauri.
 2. Amerikansk rakett skrev historie

  Selskapet SpaceX har skrevet romfartshistorie ved å lande en ubemannet rakett nær oppskytningspunktet etter få minutter…
 3. Astronaut ringte feil nummer fra verdensrommet

  «Hallo! Er dette planeten Jorden?» Slik lød hilsenen kvinnen fikk av astronaut Tim Peake fra verdensrommet.
 4. Menneskehetens fremtid

  Hvor går vi? Hvor skal vi? Hvor mye er klokken?
 5. Dansk astronaut klar for romferd

  Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, klatrer onsdag inn i et russisk Sojus-fartøy som skal bringe ham til Den…
 6. Her er supermånen totalt formørket

  Ikke siden 1964 har vi kunnet se en så stor måne formørket. Neste sjanse kommer først om 18 år.
 7. Se opp! Sjelden måneformørkelse over hele Norge

  For første gang siden 1964 blir det grytidlig mandag superstor fullmåne og total måneformørkelse samtidig i Norge.
 8. Se de unike nærbildene av Pluto

  For første gang i verdenshistorien har man mulighet til å se nærbildene av dvergplaneten Pluto.
 9. New Horizons overlevde passeringen av Pluto

  Like før klokken 3 natt til onsdag mottok NASA «phone home»-signal fra romsonden New Horizons.
 10. Se opp - stjerneeksplosjon glimter til

  Den eksploderende stjernen er nærmere og mer synlig enn noen andre supernovaer har vært på over 20 år.
 11. Snart får vi se nye bilder av Pluto

  Den 14. juli farer romsonden New Horizons forbi Pluto. Da regner astronomene med at de allerede har kunne studere de…
 12. I dag vinner lyset over mørket!

  I dag er det vårjevndøgn. Endelig blir dagene lengre enn nettene og solen vil varme mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder