I SORG: Flagget vaier på halv stang i Longyearbyen. Søndag kveld er to personer bekreftet omkommet etter snøskredet lørdag.

I SORG: Flagget vaier på halv stang i Longyearbyen. Søndag kveld er to personer bekreftet omkommet etter snøskredet lørdag. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Et barn døde etter snøskredet på Svalbard

Presten: – Vi hadde ikke råd til å miste en, nå har vi mistet to.

LONGYEARBYEN (VG) Barnet som ble alvorlig skadet i snøskredet i Longyearbyen, døde søndag av skadene. Det etterlater lokalsamfunnet i en dobbel sorg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dødstallene etter det voldsomme snøskredet som rammet Longyearbyen lørdag, har steget. Søndag kveld informerte Universitetssykehuset om at et barn som fikk kritiske skader i skredet, har mistet livet.

– Det hardest skadede barnet døde i løpet av dagen. De øvrige har lettere skader, sier pressevakt ved Universitetsykehuset i Nord-Norge, Tromsø, Marit Einejord til VG.

Dobbel tragedie

Ytterligere åtte personer er lettere skadet.

– Det er en dobbel tragedie det som skjer, nå har også et barn gått bort. Vi hadde ikke råd til å miste en, nå har vi mistet to, sier sogneprest Leif Magne Helgesen til VG.

Han har siden lørdag bistått Sysselmannen og staben med å følge opp de rammede. Foreldrene til barnet som mistet livet har siden i går vært på sykehuset i Tromsø. Helgesen forteller at de får oppfølging der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det er barn på begge sider som er involvert. Det rammer oss ekstra hardt. Tankene mine går først og fremst til de nærmeste, familie, søsken og venner. Men det er også liv som er blitt reddet, og det er vi også glad for, sier han.

Lørdag jobbet lokalbefolkningen og redningspersonell på spreng for å redde ut to barn fra et av de skredrammede husene.

– Det ble gjort en ufattelig innsats for å redde de ut av huset. Det var mange som la ned en formidabel innsats for å få de to ut, sier sysselmann Kjerstin Askholt på søndagen pressebrief.

Også et annet barn kom til skade i det samme huset. Disse skadene betegnes nå som lettere.

Skredet tok Atle (42)

Lørdag døde 42 år gamle Atle Husby. Han ble fraktet til sykehus etter skredet, men gjenopplivningen lyktes ikke. Søndag ble navnet hans frigitt av Sysselmannen på Svalbard, i forståelse med de pårørende.

Husby var en høyt verdsatt person i Longyearbyen. Han jobbet som lærer ved Longyearbyen skole, og var aktiv i kulturmiljøet, både innenfor korsang og musikk.

– Han var en fantastisk lærer for elevene våre, og en sosial, kunnskapsrik, morsom og inkluderende kollega som vi alle satte stor pris på. Tomrommet etter ham i skolen blir stort. Tankene våre går til hans tre barn og nærmeste pårørende sier rektor ved Longyearbyen skole, Anne Søvold Vikanes, til VG.

Se hele Sysselmannens pressekonferanse søndag kveld under:

Helikoptre jobber med søkelys i mørket, for å undersøke om området der snøraset gikk lørdag, fremdeles er rasutsatt. Foto: Terje Mortensen , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder