IKKE IMPONERT: Nestleder for Antirasistisk Senter Mari K. Linløkken er bekymret for konsekvensene de nye passreglene til Politidirektoratet vil få. Foto: Privat

Nye passregler: Norske statsborgere fra 31 land får «ukjent» fødested

Norske statsborgere fra 31 land vil få oppgitt «ukjent» fødested neste gang de fornyer passet – selv om de har bodd i Norge i flere tiår.

  • Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bestemte Politidirektoratet da de 2. juni endret praksis for hva som kreves for å få godkjent fødested i det norske passet. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner, blant annet fra Antirasistisk Senter.

– Folk føler seg trampet på. Dette er folk som har hatt norsk pass i flere tiår, som får høre at de ikke kan bevise godt nok hvor de opprinnelig er fra. Myndighetene fratar dem jo i realiteten fødestedet sitt, sier nestleder Mari K. Linløkken i Antirasistisk Senter til VG.

Husker du? Kun en av disse passfotoene ble godkjent

Er du født i et såkalt «gruppe 2-land» har norske myndigheter bestemt at du «ikke vil kunne fremlegge dokumentasjon som Folkeregisteret kan godta», og derfor skal fødestedet angis som «ukjent», ifølge Politidirektoratets egne nettsider.

– Ikke en rettsstat verdig

Linløkken mener det er alvorlig at bestemmelsen ble vedtatt uten høringsrunder, og uten at gruppene som berøres ble informert.

Antirasistisk Senter har derfor sendt et brev til justisminister Anders Anundsen og politidirektør Reidar Humlegård hvor de blant annet skriver at vedtaket ikke er «en rettsstat verdig».

– For det første savner vi en begrunnelse for hvorfor det er innført, og for det andre savner vi en høringsrunde i forkant. Jeg tror ikke det er undersøkt hvilke konsekvenser dette vil få, sier Linløkken.

VG mener: Personvern i terrorens tid

Totalt omfatter vedtaket 31 land: 20 land i Afrika, 10 land i Asia, samt ett i Europa:

** Afrika: Burkina Faso, Burundi, Den Demokratiske Republikken Kongo (DRC), Ekvatorial Guinea, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia, Mali, Nigeria, Republikken Kongo (RC), Sierra Leone, Somalia, Uganda, og Zimbabwe
** Asia: Afghanistan, Filippinene, India, Irak, Jemen, Myanmar (Burma), Pakistan, Saudi-Arabia, Sri Lanka og Vietnam
** Europa: Kosovo

– Kan ha uheldige sider

VG har vært i kontakt med Justisdepartementet som henviser til Politidirektoratet, som er ansvarlig for vedtaket.

Da VG ringte tirsdag kveld vil de ikke intervjues over telefon, men sendte en e-post hvor det står at bakgrunnen for vedtaket er at Politidirektoratet ble kjent med at Folkeregisteret hadde oppgitt fødested for personer i de berørte landene uten at opplysningene var verifisert.

«Vi fant derfor ikke å kunne ha opplysninger i passet som ikke er verifisert», står det i e-posten, som er signert seksjonssjef i juridisk forvaltningsseksjon, Steinar Talgø.

Les også: Anundsen refser POD for rapport-somling

Politidirektoratet innrømmer at vedtaket kan ha uheldige konsekvenser for de berørte:

– Politidirektoratet ser i ettertid at den nye praksisen kan ha enkelte uheldige sider. Vi vurderer derfor om – og i tilfelle hvorledes – vi skal håndtere opplysninger om fødested i norske pass der passøkeren er født i nevnte land. Politidirektoratet har per i dag ikke truffet noen beslutning om dette.»

STRAMMER INN: Steinar Talgø er leder for juridisk seksjon i Politidirektoratet. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

– Vil personer som berøres av vedtaket for eksempel kunne bli nektet inngang i andre land?

«Dette vil bero på grensekontrollen i andre land. Politidirektoratet vil ikke kunne uttale seg på vegne av andre lands myndigheter.»

Fikk ikke beskjed

Linløkken i Antirasistisk Senter peker på at det er problematisk at de som berøres av vedtaket ikke har fått beskjed om endringene på forhånd.

– Folk får sjokk når de møter opp på passkontorene. Vi har hørt om personer fra Somalia som er blitt intervjuet når de skal fornye passet sitt. Noen har oppfattet intervjuene som nærmest et forhør, sier hun.

– Har dere fått mange henvendelser?

– Vi har fått mange henvendelser, og vi har fått mange henvendelser fra andre som har fått henvendelser, sier hun, og tilføyer:

– Det skaper bare uro og konsekvensene er ukjente. Jeg tror ikke det løser noen problemer, jeg tror heller det skaper nye.

Også Warsan Ismail, bloggeren som er kjent som «Somalieren» på Twitter, reagerte sterkt på vedtaket:

Etter å ha krevd svar fra Justisdepartementet, fikk Ismail følgende svar på Twitter av henholdsvis Justisdepartementet og Politidirektoratet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder