DELER FOLK: Det planlagte minnesmerket skaper debatt. Planen er at massene som graves ut fra Sørbråten ved Utvika skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Utøya-helt raser mot 22. juli-minnesmerke

Jørn Øverby er opprørt over beslutningen om å sprenge vekk deler av en odde for å skape et nasjonalt minnesmerke over 22. juli- tragedien.

 • Maria Mikkelsen
 • Ola Mjaaland

Artikkelen er over seks år gammel

Han bor omtrent 100 meter fra minnesmerket som skal være på plass på Sørbråten i Hole kommune innen sommeren 2015.

- Det blir en turistattraksjon hvor vi ikke kommer til å få fred. Busslast til Geilo kommer til å stoppe opp, og jeg mener et så kraftig merke er et overgrep på oss som forsøker å legge dette bak oss, sier Øverby.

Etter sin innsatsen med å redde ungdom 22. juli er han blant dem som er blitt hedret i statsråd for edel dåd med medalje i gull, og tildelt Torstein Dales minnepris som er Røde Kors høyeste utmerkelse. Båtfolket fikk også høyeste heder fra Redningsselskapet, for heltemodig innsats, og de ble kåret til årets navn i VG i 2011.

Svensk kunst

I et skarpt brev til Miljødepartementet ber han statsråd Tine Sundtoft (H) om å gripe inn mot minnesmerket.

Jørn Øverby var en av de første ut i båt for å redde ungdommer 22. juli. Foto: JAN PETTER LYNAU

«Jeg er nær nabo til dette stedet og ønsker svært lite å få et minnesmerke som kan bli en turistattraksjon, så nært innpå, da jeg faktisk vil se dette hver dag. Jeg må vel også si at jeg etter mitt bidrag under terrorhandlingen, har behov for å ikke måtte se dette daglig».

Åtte kunstnere og arkitekter har konkurrert om å få utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli. Svenske Jonas Dahlberg vant frem med idéen om å lage et tre og en halv meter bredt kutt i odden ved Utvika. Debatten om kunsten omtales også hos våre naboer i øst.

- Ønsker ikke å se det

Øverby mener avgjørelsen er feil av flere årsaker. Han mener området ikke er dimensjonert for den økte trafikken han antar minnestedet vil føre til. For det andre vil utformingen innebære et uforholdsmessig naturinngrep. Dessuten er plasseringen svært uheldig, mener han.

- Vi som bor på Utstranda og fikk 22. juli rett i fanget, ønsker ikke å se et så kraftig minnesmerke hver dag, når vi drar til og fra jobb, sier Øverby, som var en av de første som dro ut i båten da han hørte skuddene fra øya.

Flere naboer har reagert på planene og kalt det «en voldtekt av naturen» og en «retraumatisering av dem som var uskyldige vitner til tragediene 22. juli».

Vil ikke gripe inn

Miljøverndepartementet opplyser til VG at de ikke har noe ansvar i saken, og viser til Kommunal og moderniseringsdepartementet (KMD).

MINNESTED: Det vil bli mulig for besøkende å gå inntil minnesmerket hvor navnene til Utøya-ofrene vil bli inngravert i fjellet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix


I KMD opplyser de at det var den rødgrønne regjeringen som valgte sted for minnesmerkene, og at de ikke kjenner til at noen har reagert på valg av sted for minnesmerkene. De ønsker ikke å kommentere kritikken fra Øverby.

- Vi kommer ikke til å ta opp avgjørelsen om sted for minnesmerket på nytt, sier Kjersti Bjørgo, kommunikasjonssjef i KMD, til VG lørdag kveld.

Hun legger til at statens fagorgan for kunst i offentlig rom (KORO) må svare på alle spørsmål rundt utforming og prosess.

- Gir uttrykk for dramatikken

KORO begrunnet valget av Dahlbergs forslag med at det reflekterer tapet av de døde på Utøya.

- Vi har valgt et forslag som ikke er spesielt harmonisk, men som gir uttrykk for dramatikken som skjedde på en kunstnerisk sterk og troverdig måte, sier juryleder Jørn Mortensen til VG.

- Har dere tatt nok hensyn til de som må se minnesmerket hver dag?

- Det er riktig at man blir minnet på 22. juli, men der er nettopp derfor det er et minnested, og ikke et glemmested. Blant tilbakemeldingene vi har fått fra den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, er at dette bør uttrykke noe av frykten og det radikale som 22. juli representerer, sier Mortensen, som opplyser at de har vært i kontakt med grunneieren.

Både AUF og den nasjonale støttegruppen etter 22. juli- hendelsene har deltatt i kunstutvalget som har vurdert de ulike forslagene. AUF-leder Eskil Pedersen har tidligere uttrykt seg positivt om kunsten:

- Minnestedene for 22. juli blir dramatiske, akkurat som den mørke fredagen var. Sterke og verdige uttrykk, skrev han på Twitter etter kunngjøringen av valget.

Les også

 1. Utstilling av 22. juli-minnesmerker åpnet

  De åtte finalistene til 22. juli-minnestedene presenterte lørdag sine forslag i rådhuset i Oslo.
 2. Naboer vil ikke ha 22. juli-minnesmerke

  Flere av naboene på Sørbråten i Hole i Buskerud, der det planlagte nasjonale minnesmerket etter 22.
 3. Svenske skal lage nasjonale 22. juli-minnesteder

  Åtte kunstnere og arkitekter har konkurrert om å få utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Geolog: Minnesmerke-planer kan ikke gjennomføres

 2. Naboer vil ikke ha 22. juli-minnesmerke

 3. Departementet sier ja til omdiskutert 22. juli-minnesmerke

 4. Lavmælt på Utøyakaia

 5. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

Fra andre aviser

 1. Geolog kritisk til Utøya-minnesmerke

  Bergens Tidende
 2. Geolog kritisk til Utøya-minnesmerke

  Aftenposten
 3. 22. juli-minnesmerket: Frykter at kunstnerne blir satt på sidelinjen

  Aftenposten
 4. Foreløpig prislapp på 22. juli-minnesmerkene: 10,2 millioner kroner

  Bergens Tidende
 5. Norsk-belgisk team skal forme minnestedet ved Utøyakaia

  Aftenposten
 6. Foreløpig prislapp på 22. juli-minnestedene: 10,2 millioner kroner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder